ЦIКАВИЛИСЬ ПРАВОВИМИ АСПЕКТАМИ

На Хмельницькій АЕС відбулась зустріч трудового колективу з радником Міністра юстиції України, народним депутатом України Ігорем Алексєєвим та начальником Головного управління юстиції у Хмельницькій області Віктором Худняком. На початку заходу було повідомлено, що за ініціативи Міністерства юстиції України відбувся старт всеукраїнського просвітницького проекту «Я маю право!». Крім цього, Указом Президента України 2018 рік оголошено роком початку реалізації цієї ініціативи.

Ігор Алексєєв розповів, що загальнонаціональний просвітницький проект «Я маю право!» створений з метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізму захисту їхніх прав у повсякденному житті.

В ході зустрічі йшлося про те, що в Угоді про асоціацію Європейський Союз і Україна заявили про взаємну повагу до спільних цінностей, верховенства права, основоположних прав і свобод людини. В рамках Діалогу з прав людини налагоджено співпрацю між Україною та ЄС, проводяться щорічні зустрічі з метою дотримання норм міжнародного права у сфері прав людини. Національна стратегія у сфері прав людини та План дій з її реалізації були затверджені ще у 2015 році. План дій розроблявся Мін’юстом спільно із органами державної влади, міжнародними організаціями, представниками громадянського суспільства та містить конкретні заходи, строки виконання, відповідальних виконавців, індикатори виконання тощо. Мін’юст готує звіти з виконання та проводить громадські обговорення стану виконання Національної стратегії.

Були озвучені питання щодо зменшення ризиків корупції. За словами Ігоря Алексєєва, у цьому напрямку Мін’юст долучився до розробки закону, що захищає бізнес від незаконного захоплення та свавілля силовиків, правоохоронних органів. У народі він відомий як «МаскиШоуСтоп». Для цього було впроваджено такі новації: обов’язкова відео - та аудіофіксація під час обшуків, присутність адвоката при цьому, заборона вилучення оригіналів документів, комп’ютерів та серверів. Крім цього, були створені антирейдерські аграрні штаби по всій Україні.

Користуючись нагодою, з представником Міністерства юстиції України поспілкувались і представники електростанції. Заступник генерального директора з економіки та фінансів Хмельницької АЕС Альвіна Шестак вказала на недосконалість низки законів, зокрема й тих, де йдеться про управління об'єктами державної власності щодо впорядкування процедури відчуження суб'єктами господарювання державного сектора економіки житла своїм працівникам. За її словами, саме це не дає можливості  протягом чотирьох років одержати житло покращеного планування  у 108 квартирах, які передбачені для працівників Хмельницької АЕС.

Більш детально проблему прокоментував голова профкому електростанції Михайло Гук. Він, зокрема, зазначив, що «Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» є одним із підпри­ємств державного сектора економіки України, яке дбає про закріплення на виробництві кваліфікованих кадрів, забезпечення їх високопродуктивної праці та розв’язання соціально-економічних проблем шляхом забезпечення житлом своїх працівників. З цією метою у місті розташування Хмельницької АЕС в 2015 році було введено в експлуатацію другу чергу багатоквартирного будинку на 108 квартир.

Водночас, відповідно до абзацу першого частини дев’ятої статті 11 у редакції Закону України від 13.03.2012 р. №4498-VI "Про управління об’єктами державної власності" (далі - Закон) нерухоме майно об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації, не може бути відчужене і щодо такого майна не можуть вчинятися дії, наслідком яких може бути їх відчуження. Отже, внаслідок того, що будинок почав будуватися до прийняття змін до Закону, виникла правова колізія щодо неможливості продажу підприємством квартир у новозбудованому будинку для своїх працівників. Ця ситуація призводить до загострення житлової проблеми серед працівників одного із стратегічних енергетичних підприємств України та додаткових витрат коштів державного підприємства на утримання будинку».

Повністю проблема  описана у листі, який було передано народному депутату. Ігор Алексєєв пообі­цяв ці питання взяти під особистий контроль.

Далі учасники зустрічі перейшли до ознайомлення із роботою електростанції. Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко представив детальну презентацію основних напрямків діяльності підприємства, серед яких  підвищення безпеки діючих енергоблоків, мінімізація впливу на довкілля.

Гості проявили інтерес до питань продовження терміну експлуатації першого енергоблока та перспектив завершення будівництва третього та четвертого енерго­блоків. Додаткова інформація з уст Миколи Панащенка прозвучала під час оглядової екскурсії машзалу та блочного щита управління першого енергоблока.

Олександр Шустерук

Фото автора