Найкраще навчання – це практика i наочнiсть

Цього тижня найбільше енергопідприємство Хмельниччини відвідали гості з чарівного міста сакур, що є обласним центром Закарпаття. Група студентів з викладачами, які вивчають в Ужгородському національному університеті ядерну фізику, нейтронно-фізичні розрахунки ядерних реакторів та безпеку їх експлуатації, давно хотіли побачити і детальніше познайомитися із роботою ядерних установок, тому й звернулися до керівництва ХАЕС з відповідним проханням.

Візитери розпочали своє знайо­мство з атомною електростанцією із інформаційного центра Хмельницької АЕС, де гостям завжди демонструють навчально-пізнавальні відеофільми, проводять екскурсії.

З цікавістю майбутні спеціалісти в галузі радіаційної безпеки (а саме таку кваліфікацію здобудуть майбутні випускники) спостерігали усі процеси, що відбувалися на повномасштабному тренажері блочного щита управління першого мільйонника електростанції. Оперативний персонал, що наразі відшліфовував там свої практичні навички та майстерність, відповів на численні запитання студентів та їх наставників, дав змогу практично долучитися до ймовірних ситуацій, які можуть відбуватися на ядерній установці.

«Для кращого розуміння матеріалу та набуття практичних навичок ця екскурсія має для нас велике значення. В нашому університеті функціонує відді­лення фізики ядра і елементарних часток, на якому вчаться вже магістри. Одна справа, вивчати цю науку в лабораторіях закладу, інша – хоча б раз побачити на практиці, як людство використовує цю енергію в мирних цілях», - розповідає доцент відді­лення Іван Гайсак.

«Наш вуз славиться викладанням саме природничих наук, - підхоплює розмову доцент Ганна Васильєва, - тому ця екскурсія дасть краще розуміння матеріалу не тільки у вивченні фізики, а й хімії, біології. Адже у вас на підприємстві функціонує великий хімічний цех, гідробіологічні підрозділи, відділ охорони навколишнього середовища, отож спілкування з вашими спеціалістами для нас неоціненне».

В розмові закарпатські гості наголосили, що також хотіли показати молодому поколінню одне з найкращих підприємств нашої країни, де все організовано на високому рівні, фахівці працюють в сучасних умовах. Адже особливо у їхньому регіоні досить великий відтік молодих спеціалістів в сусідні країни Євросоюзу. А подібні візити відкриватимуть очі юнакам і дівчатам, що і на Батьківщині не все так погано, можна свій потенціал реалізовувати і в Україні.

Тетяна Степанюк   

Фото автора