Тут панують звуки

Цьогоріч нетішинська школа мистецтв відзначає 35-річчя. Третину століття перейдено,  і можна впевнено констатувати, що цей заклад був і є центром виховання любові до високих зразків музики.

Потреба у музиці давня, як світ, і потрібна у хвилину піднесення, чи суму, звеличення, чи тривоги.

Школа мистецтв є початковим спеціалізованим мистецьким навчальним закладом міста з 1 липня 1983 року, коли нову будівлю, а з нею і колектив прийняв під свою опіку Анатолій Ярославович Сиваківський.

На початку трудової діяльності контингент її учнів складав 122 особи, працювали фортепіанний, оркестровий, народний та теоретичний відділи. Педколектив становив 15 викладачів. Концерти, вечори класичної музики, творчі звіти учнів та вчителів, шефська допомога, фестивалі, конкурси – це лише частина натхненної праці коллективу, що обтяжений здобутками на обласних, республіканських та міжнародних конкурсах.

Лише цього року у Києві під час Всеукраїнського конкурсу «Обрії класики», що зібрав  понад 150 учасників з різних міст України,  учні викладача-методиста Нетішинської міської школи мистецтв Оксани Зінов’євої Кіра Романова та Ярина Семінська стали дипломантом та лауреатом III ступеня відповідно. Викладач Оксана Зінов’єва нагороджена грамотою за високу професійну майстерність.

У столиці проходив VI Міжнародний інструментальний  конкурс Євгена Станковича. У номінації «фортепіано» у різних вікових категоріях взяли участь більше ста учасників. Учениця 3-го класу міської школи мистецтв Яна Форсюк (викладач Л.О.Деркач) стала дипломантом конкурсу у молодшій віковій категорії до 9 років. Викладач Деркач Л.О. нагороджена подякою за високий рівень професійної підготовки конкурсантів.

Відкритий фестиваль-конкурс виконавців на народних інструментах  «Музичний калейдоскоп» став значною подією для вихованців міської школи мистецтв. В конкурсі змагались близько 250 учасників у номінаціях «баян, акордеон», «бандура»,  «сопілка», «ансамблі малих форм». Перші місця вибороли Артем Хвостов та Юлія Крупеня - «акордеон» (викладачі Г.П. Ларчікова та І.М.Борінова),  Денис Кірийчук та Віталій Басараб - «сопілка» (викладач І.С Козачок, концертмейстер І.Ю.Смірнова) і бандуристка Аміна Голда (викладач Л.А. Довгань).

У обласній олімпіаді з музично-теоретичних дисциплін серед учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Назар Семеняк виборов II місце, а Олександра Конопацька відзначена грамотою за участь в олімпіаді (взяли участь понад 150 учасників).

Сьогодні імена Н.Горбової, І.Козачка, О.Зінов’євої, О.Кацан, Г.Ларчикової, І.Борінової, О.Гурєєва  і ряду інших звучать як символ високої відповідальності за підготовку юних талантів.

З метою виховання та розкриття артистичних здібностей дитини проводяться відкриті академічні концерти для батьків: „Подарунок мамі”, популярної музики, „Перший виступ на естраді”.

Імена вихованців школи звучать не тільки в нашому місті, а й за його межами. Юні вокалісти добиваються високих результатів у володінні мистецтвом музики та співу. Серед вихованців закладу – лауреати обласних, регіональних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

Школа, була і залишається осередком культури міста та надає державні гарантії естетичного виховання через доступність до надбань вітчизняної і світової культури, готує підгрунтя для занять мистецькою творчістю, а для найбільш обдарованих учнів – до вибору професії у галузі культури та мистецтва.

Заслужений працівник культури, директор школи мистецтв Іванна Сиваківська пишається плеядою знаних вихованців і сподівається, що школа і надалі слугуватиме своєму високому призначенню. 

Віктор Гусаров

На знімку: очільники школи мистецтв Анатолій та Іванна Сиваківські