Цой , Висоцький  з…пластиліну

Незвичною технікою образотворчого мистецтва оволодів нетішинець Олександр Гончарук, який працює дозиметристом на Хмельницькій АЕС. Він створює картини за допомогою пластиліну.

Перші спроби витворів  за допомогою  пластиліну він робив ще у дитинстві. Це було звичайне ліплення. Згодом у Олександра прокинувся інтерес до виготовлення пластилінових «графіті». У його домашній колекції можна побачити пейзажі, сюжети з комп’ютерних ігор і, звичайно, портрети. Особливо гордиться художник відтвореними образами своїх музикальних кумирів – Майкла Джексона, Віктора Цоя, Боба Марлі.

За словами Олександра, він ніколи не намагався опанувати методику використання фарб, а до пластиліну ставиться з особливою пошаною, бо кожна картина насамперед створюється за допомогою не тільки таланту і фантазії, а й теплом рук. Не випадково у його витворів позитивна енергетика. Навіть страшні, як на перший погляд, казкові дракони викликають до себе симпатію.

У домашній колекції Олександра Гончарука більше двох десятків картин. Частина з них вже експонувалась на  виставках, які організовував міський краєзнавчий музей.

Свою техніку роботи з пластиліном Олександр не вважає секретом. Тут все просто: за основу майбутньої картини служить ватман, а згодом і картон. На ньому митець простим олів­цем наносить ескіз. Потім приступає до нанесення пластиліну. Але не традиційного, з яким бавився ще у дитинстві, а флуоресцентного, бо він не прилипає до пальців, тримає форму й не тане при хатній  температурі. Під час створення картини Олександр багато експериментує із змішуванням кольорів, щоб передати образ у гамі відтінків. Вони важливі у ході створення портретів. Нещодавно він завершив портрет відомого барда та актора Володимира Висоцького.

-На відтворення образу кумира старшого покоління, - розповідає Олександр Гончарук, - мене надихнув той факт, що улиця Висоцького в Нетішині вважається першою у світі. Вона з’явилась на карті нашого міста ще у лютому 1987 року. Цікавим є те, що Володимир Семенович ніколи не бував у наших краях. Правда, його життя тісно пов’язане з Україною, бо у дитинстві він із сім’єю жив у Мукачеві, а згодом на Одеській кіностудії зіграв роль капітана Жеглова у культовому сері­алі кінця сімдесятих років.

Зараз Олександр Гончарук виношує ідею продовження відтворення образів людей-легенд, які залишили помітний слід у світовій культурі, мистецтві. Також у планах створення портрета колишнього директора Хмельницької АЕС Олексія Троценка.

- Олексія Івановича сьогодні також можна вважати людиною-легендою принаймні у вітчизняній енергетиці, - розмірковує художник, - це його велика заслуга, що ми маємо гарне і ошатне місто. Ми можемо віддячити йому лише пам’яттю на довгі-довгі роки.

Олександр Шустерук

Фото автора