Ця музика живитиме серця

В 70-80-х роках розпочалося будівництво майбутнього міста супутника ХАЕС. Керівництво вболівало за всебічний розвиток дітей, бо, мабуть, розуміло, щоб зробити світ кращим, добрішим, потрібно вчити дітей музиці. В 1983 році гостинно відчинила двері музична школа, директором якої був призначений А.Я. Сиваківський – людина неспокійної вдачі, творча, ініціативна, який підібрав такий же колектив однодумців. Були створені відділи: народний, оркестровий та один із чисельніших - фортепіанний, у якому працювало чотири  викладачі: С.М. Зубкова, В.І.Мелешко, Р.В.Обшанська та Л.О.Деркач, яка до цього часу є його керівником.

Поступово школа наповнювалась дитячими голосами. Ще на пам’яті той час, коли  для вступу у музичну школу потрібно було пройти великий конкурс. У школу на фортепіанний відділ прийшли працювати із різних куточків колишньо­го Союзу викладачі Г.М. Айсіна,  О.С. Болотна, М.П.Кубінська, Є.А.Куліченко, Н.В.Сапіжук, Світлана Юріївна та Тетяна Юріївна Шибанови, С.М.Габрилевич і до цього часу трудяться Т.К.Венгровська, В.Є. Малахова, І.Ю.Смірнова, О.Б .Голяницька, О.А. Зінов’єва, Н.В. Кутікова, К.І. Василюк, Кожен зробив свій внесок у розвиток фортепі­анної школи Нетішина та Хмельниччини. Відділ був засновником багатьох традицій, що збереглись і примножились до цьо­го часу. Викладачі проводили велику просвітницьку, концертну діяль­ність, жили проблемами вихованців. Надзвичайне душевне тепло, знання дарують своїм учням їх наставники, навчаючи їх елітному мистецтву музики, яка розвиває інтелект, математичні здібності, виховує волю, дисципліну, а  головне - формує душу дитини.

За 35 років атестат про закінчення школи отримали 402 піаністи, з них 47 продовжили навчання у спеці­алізованих музичних навчальних закладах. У рідну школу повернулись працювати: Д.Спринь, І.Римар, С.Поривай, Н.Майдан, та донині працюють О.Кацан, І.Доля, С.Шпарук, О.Мі­шанчук, О.Захарова, Л. Марчук, О.Гаврилюк, А.Нестерук, В.Голяницька.

Творчий запал викладачів, їх плідна праця дали гарні результати. Учні відділу заявили про себе на міжнародних конкурсах у Москві, Сімферополі, Ужгороді, Запоріжжі, Дрогобичі, Вінниці, Новій Каховці, Києві, Житомирі, на Всеукраїнських конкурсах в містах Чер­нігів, Київ, Стрий, Івано-Фран­ківськ, Рів­не та багатьох інших, результати яких пості­йно висві­тлювались на шпальтах газет.

Ми щиро вдячні батькам учнів за під­тримку, розуміння, і віримо,  що  спільно засіяні зерна добра, любові, знання дадуть хороші плоди. М. Балакирєв писав «Музика – це та часточка, що Бог залишив від  колись існувавшого на землі раю». Давайте спільними зусиллями будемо від­роджувати роль музики.

 На знімку: викладач фортепіанного відділу О.Кацан під час виконання власної опери для дітей «Всі миші люблять сир»

Фото з архіву редакції