Cерцеві захворювання та їхні виробничі чинники

Як свідчить статистика, щороку в Україні від серцево-судинних захворювань помирає більш як півмільйона людей, що становить 62 % від загального показника летальності. Промовистий факт: левову частку цього сумного переліку складають представники сильної статі. Сьогодні середня тривалість життя чоловіків в Україні не перевищує 59 років. А це означає, що багато хто з них навіть не доживає  до пенсійного віку.

Змінити те, з чим небезпечно миритись

Існують фактори, які неможливо змінити самотужки: стресовий ритм  великого міста з його несприятливою екологічною ситуацією, виробничі умови, сучасний темп життя, в якому так мало часу для перепочинку. Якщо до цього додати те, що ми формуємо самі (шкідливі звички, неправильне харчування, гіподинамію), то бідному організму залишається лише поспівчувати. Бо будь-яка надмірність одразу ж завдає удару здоров’ю. І насамперед страждає серце, хоча цей орган надзвичайно терплячий. Серце по праву вважається найпрацьовитішим органом: воно ніколи не відпочиває! Тільки за годину йому доводиться перекачувати 300 літрів крові, щоб забезпечити кожну клітинку людського тіла збагаченою киснем і поживними речовинами кров’ю, позбавивши її вуглекислого газу й токсинів.

Чітко виконувати цю титанічну роботу може тільки здоровий орган. Щоб попередити такі грізні недуги, як гіпертонія, атеросклероз, інфаркт міокарду, ішемічна хвороба серця, треба знати, що найбільше шкодить серцю та судинам, а що потрібне йому як повітря.

 Шкідливі для серця  виробничі фактори

Серцю шкодять: надмірні систематичні фізичні навантаження; постійні емоційні стреси внаслідок занадто складної та відповідальної роботи, через завеликий темп операцій (наприклад, на конвеєрі) або через конфлікти в колективі; тривала робота в нічну зміну; гіподинамія на робочому місці; сильні виробничі шуми; вібрація від роботи механізмів; підвищена температура повітря в робочій зоні, задуха.

Ці фактори можуть спричинити серйозні функціональні розлади серцево-судинної системи, порушити діяльність зорового та вестибулярного аналізаторів, що часто стає причиною нещасних випадків на виробництві.

Слід особливу увагу приділити фактору виробничої вібрації - її шкідливий вплив на роботу серцевого м’яза часто недооцінюють. Між тим, вібрація може спричинити стійкі порушення в людському організмі. Людина є замкнутою системою з частотою власних коливань 5–9 Гц. Якщо ж на організм діє виробнича вібрація з тією ж самою частотою, то внаслідок виникнення резонансу ймовірне навіть повне припинення роботи серця…

 Здорове життя - здорове серце

«Бігом втекти від інфаркту» - цю банальну нині фразу не слід сприймати буквально та кидатися відразу ж підкорювати марафонські дистанції. Найкориснішими, незалежно від рівня фізичної підготовки людини, вважаються піші прогулянки. Ідеально, якщо щодня ви будете проходити 3­­–5 кілометрів. Не треба шукати для цього особливої нагоди та вдягати спеціальну екіпіровку. Досить привчити себе проходити пішки частину шляху на роботу або з роботи. Особливо доречна ця порада для тих, кому протягом цілого робочого дня доводиться стояти або сидіти.

Не зайвою буде й денна прогулянка: під час обідньої перерви знайдіть 15–20 хвилин, щоб походити на вулиці - це буде чудовою підтримкою для серця й судин, зарядкою для м’язів і відпочинком для нервової системи.

Якщо ви вирішили кардинально боротися з гіподинамією, гарною підмогою стане біг. Проте підходити до нього треба плавно й поступово: розпочніть з 10–15-хвилинних пробіжок. Якщо відчуєте, що таке навантаження не викликає задишки або прискореного серцебиття, поступово збільшуйте час. Біг і ходьба добре тонізують судини, а це попереджає осідання на їхніх стінках холестеринових бляшок. Найкраще проводити заняття на повітрі, тоді кров краще насичується киснем, якого потребують м’язи - насамперед серцевий.

 Знижуємо перевантаження

Навряд чи хтось зрадіє, якщо звичний об’єм роботи йому збільшать удвічі. Зокрема, гіпертонія у повних людей зустрічається втричі частіше, ніж у струнких, атеросклероз - удвічі. Гіпертонія призводить до розвитку склерозу, збільшує ризик інфаркту, інсульту, вражає нирки, судини головного мозку. Позбавитись від надмірної ваги - дати можливість серцевому м’язу працювати без перевантажень.

 Не нашкодити

Відомо, що підвищення рівня холестерину в крові призводить до утворення бляшок на стінках судин та їхнього звуження, що відгукнеться атеросклерозом. Щоб цього не сталося, вживайте правильний тип жирів. Полінасичені та мононасичені жири корисні - вони знижують рівень холестерину в крові. А ось насичені (тваринні) жири викликають підвищене вироблення ліпопротеїну низької щільності (саме він накопичується в судинах у вигляді бляшок).

Ви ще курите? Знайдіть у собі сили відмовитися від цієї вкрай шкідливої звички, адже куріння є однією з причин коронарної недостатності серця.

При постійних емоційних перевантаженнях та стресах до крові надходить багато адреналіну, через що частішає серцебиття та підвищується тиск. Доведено, що нервові перевантаження прискорюють атеросклероз, провокують стенокардію й можуть стати причиною тромбозу коронарних артерій. Навчіться керувати емоціями, чергуйте роботу з відпочинком, і ви уникнете багатьох ризиків.

 Тривожні сигнали

Можна попередити багато серцевих проблем, навчившись вчасно ловити тривожні сигнали. Неодмінно зверніться до лікаря при таких симптомах:  раптова задуха, яка виникла без видимої причини та не пов’язана з фізичним навантаженням; задишка навіть при невеликому навантаженні;  безпричинна втрата свідомості; набрякання ніг, рук і особливо обличчя;  біль посередині грудної клітки, який віддає в шию або щелепу;  сильне серцебиття, яке супроводжується болем в ділянці серця, задухою або слабкістю (в цьому випадку треба негайно звернутися до кардіолога!). 

Корисне меню для серця та судин

Потурбуйтеся про правильне харчування. Віддайте перевагу продуктам, які знижують рівень холестерину в крові. Це тверді сорти сиру, м’ясо птиці, риба, яка мешкає в холодних водах, морепродукти, молочні продукти низької жирності, а також велика кількість зелені, овочів і фруктів, рослинна олія, сухофрукти (особливо курага, родзинки, інжир). Нехай на вашому столі щодня будуть свіжі соки, яблука.

Скоротіть споживання молока і молокопродуктів високої жирності, жирних сортів м’яса та птиці, тваринних жирів, субпродуктів, картоплі фрі та інших смажених страв. М’ясо відварюйте, готуйте в пароварці або хоча б духовці.

Не переїдайте, відмовтеся від алкоголю. Робіть для свого серця маленькі, але цінні подарунки: незалежно від погоди щодня гуляйте на свіжому повітрі, вчіться мислити позитивно, даруйте радість рідним і близьким. Усе це зробить ваше життя яскравішим і багатшим, а серце - здоровим і сильним! 

Що робити, якщо на виробництві стався серцевий напад

Якщо різко заболіло серце, цей сигнал ні в якому разу не можна ігнорувати. Негайно виконайте три дії:  припиніть роботу; прийміть нітрогліцерин; ляжте й викличте швидку допомогу.

Нітрогліцерин знімає больовий напад протягом 3–5 хвилин. Пігулку кладуть під язик до повного розчинення. Якщо біль не минає, через 5 хвилин можна прийняти ще одну пігулку й чекати лікаря.

Але не поспішайте одразу ж, як тільки полегшало, «хапатися за лопату». Обов’язково відвідайте кардіолога. Лікар направить на електрокардіограму та ряд інших досліджень, які дозволять адекватно оцінити всі можливі ризики, обрати стратегію лікування та профілактики. Цілком ймовірно, вам доведеться переглянути свій спосіб життя, щоб попередити ускладнення. Серце «просто так» не болить! 

Заходи виробничої профілактики серцевих захворювань

Найефективнішим заходом попередження захворювань серця на виробництві є попередні та періодичні медичні огляди, які дозволяють виявити професійні протипоказання для праці­вників з проблемами серцево-судинної системи та не допустити дії на людину шкідливих виробничих факторів. На жаль, нині дуже часто до проведення медоглядів як роботодавці, так і самі працівники ставляться формально - і негативні наслідки не примушують себе чекати...

Загалом заходи професійної профілактики серцевих захворювань вже перетворилися на своєрідну «класику» профпатології. До них належать: оптимальна організація трудового процесу та завантаженості працівників; створення комфортних умов у робочій зоні; організація безконфліктної роботи персоналу; дієва боротьба з курінням на виробництві; запровадження виробничої гімнастики, особливо для працівників «сидячих» професій; організація активного відпочинку персоналу. 

Мар’яна Задорожна,

лікар-профпатолог