Дату зупинки енергоблока №1 для проведення ППР змінено

Тільки в минулому номері ми писали про те, що планово-попереджувальний ремонт на першому енергоблоці ось-ось розпочнеться, хоча остаточного рішення щодо конкретної дати на той час ще не було і воно мало прийматися з урахуванням стану енергетичної системи України. Попередньо зупинка енергоблока мала відбутися у ніч з 30 на 31 березня, з ремонтними роботами потрібно було справитися за 127 діб.

Що ж маємо насправді?За словами головного інспектора ХАЕС Василя Лановенка, в результаті переговорів, які пере­дували прийняттю рішення про виведення першого енергоблока в ремонт, НАЕК Енергоатом пропонує зупинити енергоблок 28 квітня. Отож обов’язковому перегляду підлягають всі плани і графіки ремонту, організаційно-розпорядчі документи, над чим працюють зараз у станційних підрозділах.

З одного боку, зміщення в часі фактично на місяць має свої плюси, даючи змогу підприємству доукомплектуватись необхідним для проведення ППР обладнанням, щоб потім не працювати з коліс. На Хмельницькій АЕС налаштовані виконати всі за­плановані роботи. Серед яких, в тому числі, заміна шаф уніфікованого комплексу технічних засобів на першому каналі системи безпеки, заміна акумуляторних батарей на другому каналі системи безпеки, заміна програмно-технічного комплексу систем нормальної експлуатації турбінного відділення та інші. Роботи тривалі за часом і лежать на критичному шляху ремонту. Чи вдасться десь ущільнитися, виграти час – питання глибокого аналізу і фахових дискусій. Але цілком очевидним і незаперечним є одне – безумовне дотримання технології ремонту.

Відтак щоденний нагляд персоналом СВНіПБ та СОП за всіма роботами під час ППР, їх якісним і безпечним виконанням, як завжди, буде дуже ретельним, переконував журналістів Василь Лановенко.Загалом, як він стверджує, Хмельницька АЕС готова до проведення ремонтної кампанії на першому енергоблоці. Період, що залишився до зупинки мільйонника, він працюватиме на зниженому рівні потужності.

Максимально ефективно намагатимуться використати квітневі дні у службі відомчого нагляду і пожежної безпеки, зосередившись на розгляді пакету документів для отримання окремих дозволів як підрозділами станції, так і підрядними організаціями, як того вимагає відповідне Положення, на виконання певних робіт вже в перші дні зупинки енергоблока. Без таких дозволів ремонтний персонал станції, а також підрядних організацій не вправі, наприклад, розпочинати роботи на обладнанні систем важливих для безпеки, виконання заходів з реконструкції і модернізації, зварювальні роботи тощо. Зараз документи ретельно перевіряються, підрозділи усуватимуть зауваження, якщо такі мають місце.

У розмові із головним інспектором ми не могли оминути теми COVID-19, який не те, що не здається, а набирає нових обертів. На підприємстві створені всі необхідні умови для убезпечення персоналу від коронавірусної інфекції.

На проммайданчику і всіх зовнішніх станційних об’єктах обов’язковий масковий режим, вимірювання температури тіла, дезінфекція рук, наради у режимі аудіоселекторів, у виняткових випадках «наживо», але з обмеженою кількістю людей та дотриманням соціальної дистанції…

Особливо суворі заходи безпеки були вжиті минулого року щодо організації роботи оперативного персоналу, які не хотілося б повторювати. Повністю унеможливити поширення коронавірусу  в трудовому колективі не вдалося, нові захворювання фіксуються, але спалахів, на щастя, нема.

Починаючи з 13 березня минулого року (станом на 1 квітня) всього  на COVID-19 на ХАЕС захворіло 753 особи, одужало – 687, лікуються – 63, летальних випадків – 3. Запроваджені карантинні заходи на станції не послаблюються, щоденно контролюється їх виконання.Поточний стан із поширення інфекції постійно відслідковує служба охорони праці та штаб із координації роботи з проведення карантинних заходів, засідання якого відбуваються кожного понеділка і четверга. За потреби, у разі погіршення ситуації, для прийняття необхідних рішень штаб може зібратися і у будь-який інший день, у тому числі у вихідні.

COVID сколихнув світ і змусив із собою рахуватися. На різних континентах порятунок бачать у щепленні від загрозливої недуги, кілька розробників вакцини пропонують свій продукт. Поки фахівці обговорюють ефективність кожного з них, вірус мутує і далі робить свою чорну справу. Наш співрозмовник, який на собі відчув, що таке COVID-19, переконаний, що вакцинуватися таки потрібно.

На ХАЕС наразі збирають інформацію щодо бажаючих щепитися, оскільки вакцинація – справа добровільна, проводиться відповідне опитування серед персоналу станції. Службі охорони праці поставлено завдання звернутися у обласні структури для можливості забезпечення через медсанчастину дозами вакцини для щеплення оперативного критичного персоналу – з розрахунку 2 дози на людину.

Але якими б не були запроваджені обмеження, невід’ємними повинні залишатися самодисципліна і самоконтроль. Подбаймо про своє здоров’я та здоров’я наших близьких.

Ольга Сокол