Дефiциту кадрiв у найближчi роки не буде

Розмова журналістів з начальником відділу кадрів Ю.В.Нагорним розпочалася з теми проведення реорганізації, яка відбувається в компанії. Зокрема у серпні поточного року створено виконавчу дирекцію з персоналу, яку очолив колишній генеральний директор Запорізької АЕС О.А.Остаповець. Передувала цьому аналогічна реорганізація на Рівненській і тій же Запорізькій АЕС. За результатами оцінки діяльності новоствореного органу в Енергоатомі буде прийнято рішення про доцільність запровадження такої моделі на Южно-Українській і Хмельницькій АЕС. Наразі вивчається ефективність запроваджених змін, ґрунтовно аналізується результат проведених нововведень. У разі позитивних висновків цілком ймовірно, що в наступному році з’явиться рішення, за яким і ми станемо на шлях цих новацій.

- Юрію Валентиновичу, проясніть будь ласка суть реорганізації, про яку ви сказали?

- При реорганізації, проведеній наразі на двох українських АЕС, змінилося підпорядкування підрозділів, основною діяльністю яких є робота з персоналом за різними напрямками, - пояснює співрозмовник. – Якщо раніше заступнику генерального директора, який відповідає за кадрову політику й соціальні питання, підпорядковувалися такі структурні підрозділи, як у нашому випадку, наприклад, відділи кадрів, соціального розвитку, роботи з громадськістю і засобами масової інформації, охорони здоров’я, то після реорганізації дещо поміняється. Медійники, зокрема, будуть у прямому підпорядкуванні генерального директора, головний інспектор опікуватиметься роботою відділу охорони здоров’я. Натомість заступнику генерального директора крім ВК і ВСР «відійдуть» відділ організації праці і заробітної плати, а також навчально-тренувальний центр. Таким чином комплекс завдань по роботі з персоналом – кадрові питання, кар’єрний ріст, соці­альний захист, організація праці і рівень заробітної плати, підтримання і підвищення кваліфікації шляхом навчання в НТЦ будуть зосе­­-ре­джені в одних руках.

- Чи в ході реорганізації не постане питання скорочення персоналу?

- Жодного вивільнення персоналу реорганізація не передбачає.

- Яким був для колективу відділу кадрів 2019 рік, чим він ознаменувався?

- Найважливіше те, що в поточному році зменшився відтік кадрів з підприємства. Якщо в минулому році кількість звільнень персоналу впритул добиралася до трьох сотень, з яких понад 40% складали особи віком від 20 до 40 років, то зараз ситуація вирівнялася і відповідає попереднім періодам. Станом на тепер число звільнених з ХАЕС складає 150 чоловік, до кінця року з врахуванням виходу людей на пенсію, що зазвичай вони роблять в останні місяці, прогнозована цифра може збільшитися ще на півсотні осіб. А це, як бачите, на третину менше, ніж у 2018-у.

- Про що це свідчить?

- Про те, що вжиті у компанії заходи, спрямовані на закріплення персоналу, були ефективними. Йдеться передусім про підвищення заробітної плати, безвідсоткове довгострокове кредитування персоналу для придбання житла на первинному і вторинному ринку. Люди відчули турботу про себе і можливість поліпшити свій добробут не шукаючи заробітку деінде, в тому числі у близькому й далекому зарубіжжі. Адже саме це було причиною звільнень людей, які скориставшись запровадженим безвізом, подалися хто куди у пошуках кращої долі. До слова сказати, поталанило не всім, дехто повернувся розчарованим і має наміри знову повернутися на ХАЕС.

- За якими напрямками працює відділ кадрів, забезпечуючи комплектацію підприємства відповідно до потреб персоналом необхідної кваліфікації?

- Їх декілька: внутрішній і зовнішній відбір кадрів, робота на перспективу. Конкретизую. Щорічно на ХАЕС формується кадровий резерв на керівні посади, проводиться атестація персоналу, що слугує своєрідним майданчиком для кар’єрного росту, проходження додаткового навчання, підвищення кваліфікації. Ці методи не є формальними і дають хороший результат. З кадрового резерву призначили свого часу людей на посаду головного інженера, заступника генерального директора з якості і управління, начальників відділу ядерної безпеки і конструкторсько-технологічного, а ось зовсім нещодавно – головного інспектора.

Ми тісно співпрацюємо з Нетішинським відділенням центру зайнятості, розглядаючи за його направленням кандидатури щодо можливості їх працевлаштування на ХАЕС. Проводимо за наявності вакансій вільний найм жителів міста і регіону відповідної кваліфікації, які звертаються в пошуках роботи у відділ кадрів.

Справжніми партнерами для нас стали профільні українські виші – КПІ, Львівська політехніка, Вінницький і Одеський національні технічні університети. Працюємо над укладанням тристоронніх договорів студент-виш-ХАЕС, за якими у кожного свої зобов’я­зання і гарантії. Якщо коротко, студент гарантовано отримує місце роботи, виш навчає і направляє до нас на проходження виробничої і переддипломної практики, ХАЕС отримує кваліфікованих молодих спеціалістів.

Мушу сказати, що інтерес молоді до нашої галузі суттєво знизився. Якщо в попередні роки бажаючих укласти такі договори було 50-60 осіб, то зараз маємо 8 діючих договорів, 12 в стадії оформлення.

В наступному році плануємо працевлаштовувати студентів, які проходять у нас практику, безпосередньо на робочих місцях. Це дозволить їм краще вивчити справу, якою займатимуться після закінчення вишу, полегшить процес технологічної і соці­альної адаптації в колективі.

- Чи має місце дефіцит кадрів на ХАЕС?

- Станом на зараз штат укомплектований на 99,9%. Невелику кількість вакансій маємо у 3 основних підрозділах, по 10 у ЦТАВ і електроцеху та 6 у службі інформаційних технологій. Отож, якщо у бажаючих працевлаштуватися є освіта за напрямом підготовки - електротехнічна, радіотехніка чи інтегровані ком­п’ютерні системи, ІТ технології, звертайтеся до нас у відділ кадрів.

- Не один рік активно велися розмови про доцільність вжиття ряду заходів для якомога безболісної зміни поколінь, оскільки відбувається природний процес старіння персоналу. Як вирішувати питання за умови втрати у молоді інтересу до здобуття професії атомника, чи має місце критична маса людей пенсійного і передпенсійного віку, котрих ніким буде замінити?

- На нашому підприємстві такої критичної маси немає, середній вік персоналу ХАЕС 45-46 років. У 2019 році 130-140 працівників досягнуть чи вже досягли пенсійного віку (60 р.), це без врахування персоналу із так званих списку №1 і №2. Цим людям по 50-55 років і вони ще залишатимуться в наших рядах.

Ми маємо достатньо внутрішніх резервів для вирішення питання внутрішнього заміщення керівного складу всіх ланок управління, по робітничих посадах вакансій небагато, про що я вже казав.

Зазначу, що 55-60% персоналу ХАЕС має вищу освіту за різними напрямками підготовки, дефіциту кадрів у найближчі роки в нас не буде.

Ольга Сокол