Змогли здивувати i…варениками почастувати

Міста, як і люди: у кожного своя історія, своя доля. Літопис молодого міста енергетиків розпочався наприкінці сімдесятих років минулого століття. Більше чотирьох десятків років тому, далекого лютневого дня 1977 року провісником нової атомної ери для невеликого села Нетішин став забитий кілочок на місці майбутньої електростанції. Лише людина із багатою уявою могла зрозуміти: як звичний для цього місця спокійний ритм життя може кардинально змінитись на інший – стрімкий, напружений, діловий. Це місто стало рідним як для багатьох корінних жителів, так і для тих, хто свого часу приїхав працювати на буді­вництві та експлуатації Хмельницької АЕС. Тут переплелися та об’єдналися долі людей різних національностей, яких покликала романтика великих звершень у чарівну подільську місцину із мальовничими куточками.

Щороку у третю суботу вересня Нетішин відзначає День міста, цьогоріч він припав на 15 вересня, хоча уже кілька років святкування іменин одним днем не обмежується. Цьогорічне свято стартувало напередодні відкриттям творчого сезону Будинку дитячої творчості «Місто щасливих дітей» і, власне, непересічною подією – третім Міжнародним фестивалем-конкурсом молодих виконавців естрадної пісні «ВЕРНІСАЖ.ЕнергоФест», який уже став брендом Нетішина мистецького.

Погода подарувала справжнє літнє тепло мешканцям та гостям свята, тому усі заплановані урочистості та культурно-мистецькі заходи (а вони були дуже різноманітними та насиченими) вдалося провести без змін у графіку. Опівдні вулиці міста наповнилися звуками урочистих композицій – традиційне вітання своєму рідному дому дарував Нетішинський муніципальний духовий оркестр. У парковій зоні кожен міг знайти для себе багато цікавого та веселого. Особливою увагою та популярністю в якості фотозони користувалася виставка кованих виробів Артема Вольського. Дванадцять загадкових знаків зодіаку, народжених талановитими руками майстра-коваля, вишикувалися на площі біля Палацу культури. Кожна друга світлина, виставлена нетішинцями того дня у соцмережах, була приурочена цьому зодіакальному параду.

Щороку у день народження місто представляє на суд присутніх вироби талановитих господарів і гостей: кожен міг помилуватися і придбати витвори образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва художників Нетішина і регіону. А ще поласувати варениками, шашликами, запашними стравами, іншими смаколиками…

Традиційно родзинкою свята був виступ зразкового ансамблю бального танцю «Шарм» під керівництвом Лариси Грищук. Власне, флеш-моб старших і менших учасників відкривав урочистості з нагоди Дня міста.

Нетішинський міський голова Олек­сандр Супрунюк привітав присутніх на святі, наголосивши, що місто енергетиків прекрасне і неповторне, обдароване чисельними талантами як у сфері культури, мистецтва та спорту, так і фахівцями, які працюють на благо енергетичної незалежності та процвітання України. «Я хочу підкреслити, що саме завдяки атомній енергетиці ми маємо значний вклад у казну міста та області. Лише відрахування з податку на прибуток, які надходять від Хмельницької АЕС у бюджети усіх рівнів, складають понад 700 мільйонів гривень. Щоденна сумлінна праця кожного нетішинця – запорука процвітання рідного міста!», - наголосив міський голова.

Від п’ятитисячного колективу атомників жителів та гостей міста привітав генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко. Він зауважив, що День міста - приємне та тепле свято для кожного, хто вважає Нетішин рідною домівкою. «Багато років саме це невелике місто є символом енергії, світла і тепла в оселях регіону. Це унікальне місто-супутник АЕС (таких в Україні лише чотири), де щодня виробляють електро­енергію, є запорукою енергетичної незалежності країни. Нині перед колективом ХАЕС стоять важливі завдання: необхі­дно продовжити тер­мін експлуатації першого енергоблока, добудувати третій та четвертий мільйонники, навчитися паралельно працювати із об’єднаною Європей­ською енергосистемою, де першопрохідцем має бути наш другий енергоблок. Впевнений: ми приймемо правильні рішення, які принесуть лише процвітання та благополуччя рідному місту», - зазначив у вітальному слові очільник Хмельницької АЕС.

З подарунками на День міста завітав депутат Верховної Ради України Андрій Шинькович. Три високі державні відзнаки – Почесні грамоти Верховної Ради за заслуги перед українським народом – отримали з рук народного обранця, директори Нетішинської художньої школи Інна Степаненко та ЗОШ №1 Таміла Соболик, заступник головного лікаря з поліклінічної роботи КМЗ НМР «СМСЧ м. Нетішин» Ігор Дем’янюк. Андрій Васильович зазначив, що у цей непростий час кожен свідомий громадянин зобов’язаний нести позитив, бути згуртованим, свідомо будувати завтрашній день країни. «Наш з вами патріотизм заключається у конструктиві - сплаченому податку, створеному робочому місці, у відповідальності кожного перед сім’єю, колегами, державою. Для мене Нетішин – це і потужна атомна електростанція, і школи, і садочки, - це люди, які працюють на благо міста і його жителів. Починаючи з 2014 року, нам вдалося чимало зробити для його розвитку: ми серйозно попрацювали з місцевим медичним закладом, із ЗОШ №1 та 2, нині у планах - ЗОШ №3. Ця спільна робота оцінюється у десятки мільйонів гривень, які вкладені у інфраструктуру Нетішина. Місто має усі підстави розвиватися і рухатись вперед. Я хочу передати найкращі вітання особисто від себе, а також від команди «За конкретні справи», її лідерів - Олександра та Галини Герег, від обласної, міських та районних організацій «БПП «Солідар­ність» Хмельниччини і побажати миру і процвітання»!

Андрій Шинькович не забув привітати подарунком маленьку нетішинку Олександру Талашок, яка народилася минулого року у День міста. Іменинницю разом із мамою, татом і сестричкою на сцені поздоровили гості і господарі міста. А цьогорічний День міста став днем народження для хлопчика, який народився у Катерини Козак.

На свято міста завітала делегація польського міста Новий Сонч, з яким уже кілька років підтримує дружні зв’язки Нетішин. Представник міста-побратима Лєслав Гвіжда побажав українцям миру, злагоди і добробуту. «2018 рік є дуже важливим і для українців, і для поляків, адже це знаковий рубіж в отриманні незалежності обох держав. 100 років назад Польща стала самостійною, і вже тоді її лідер говорив, що для незалежної Польщі потрібна незалежна Україна. От ми і дочекалися, і дуже радіємо з того, що маємо такі дружні і добрі стосунки. Також маю надію, що напрацювання між нашими містами дадуть у недалекому майбутньому гарні результати. А ще хочу, аби на наступне святкування Дня міста у вас народилися і хлопчик, і дівчинка», - побажав Л.Гві­жда.

Звучали вітання нетішинцям і від представників міст-сусідів: з подарунками та щирими словами на свято завітали заступник кері­вника апарату Хмельницької ОДА Андрій Дикий, міські голови Славути та Шепетівки Василь Сидор і Михайло Колодюк, голова Ізяславської райдержадміністрації Борис Яцков.

Окрім традиційних масових гулянь у парковій зоні, урочистої офіційної частини, дитячих розважальних локацій на гостей свята чекало ще чимало цікавинок – фотоквест, свято вареників, флешмоб «Нетішин квітковий», дитячий конкурс малюнка та багато іншого.

Наймасштабнішим стало проведення втретє у місті енергетиків наймузичнішої та найочікуванішої події осені – між­на­­родного фестивалю-конкурсу молодих виконавців естрадної пісні «ВЕРНІСАЖ.Енер­гоФест». На дійст­во завітали учасники із різних куточків України, а також одинадцять голосистих зірочок із Литви, Румунії, Молдови, Польщі. Саме апогеєм свя­т­кування Дня міста стало нагородження учасників музичного заходу та гала-концерт юних талантів. Гран-прі фестивалю удостєна харків’я­нка Марія Лосєва, а серед численних нагород та дипломів різних ступенів хочеться відзначити маленьку Вероніку Морську з Білої Церкви, яка виборола приз глядацьких симпатій. Спеціальний приз «Енергія таланту» дістався Людмилі Назаркуловій із Южно-Українська, а Софія Куценко поїхала до рідного Києва із відзнакою «молодий композитор».

Приємним сюрпризом для нетішинців став виступ відомої української етно-співачки Іларії. Саме її феєричний спів став яскравим фінальним акордом свята.

День міста не минув без благодійної ініціативи. Волонтери 38 сотні самооборони Майдану імені Устима Голоднюка (сотня носить ім’я побратима, що загинув під час революції Гідності на Майдані у 2014-му) провели майстер-клас із ліплення вареників, щоб зібрати кошти для потреб військових, які боронять країну від ворога на Сході. Виручені кошти і добровільні пожертви (а це близько 12 тисяч гривень) передали телеведучому та волонтеру Сергію Притулі для закупівлі спеціального спорядження для військових на Сході.

Іменини відзначало рідне місто, ми його звеличили у слові, ми його прикрасили намистом наших справ величних і любові!

Тетяна Степанюк

Фото Віктора Гусарова