Тут постійно гостять лелеки

Десять років тому гостинно відкрило двері акушерське відділення медико-санітарної частини №4.

Початок спорудження лікувальної споруди добре запам’ятався старшій медсестрі Ларисі Кучер, адже саме вона була причетна до нагляду за будівельними і опоряджувальними роботами.

- Ще й досі відчуваю запах цементу і свіжої фарби,  - стверджує Лариса Михайлівна. Надзвичайно швидкими темпами здійснювалось будівництво нашої установи, яку більшість людей називає пологовим будинком. Було залучено багато працівників підприємств міста. Зокрема фірма «Енергомонтаж» займалась монтажем систем припливної вентиляції, яка служить для конденсування повітря, що подається в усі приміщення пологового будинку. Таких систем було змонтовано дванадцять. Обладнання виготовила німецька фірма “Алько”. Пригадую, що на цих роботах освоєно понад два мільйони гривень. До створення гарного мікроклімату було причетне і підприємство «Західмонтажвентиляція»,  працівники якого здійснили монтаж витяжної вентиляції. Особливі­стю цієї апаратури є контроль температури, вологості повітря, що для лікувального закладу дуже важливо. Інтер’єр всіх приміщень вдалося зробити досить  привабливим. Над ним славно попрацювали представники БМУ №3 та  №4. На спорудженні та комплектуванні допоміжних систем пологового будинку великий об’єм робіт виконали працівники товариства “Приладсистема”, “Енергомонтаж”, “Кондиціонер”, “ХАТЕ”, “Екро”, Шепеті­вської дільниці протипожежної сигналізації. Тепер це вже історія.

У своєму кабінеті Лариса Кучер зберігає символічний ключ, який було вручено керівництву нетішинської лікувальної установи під час урочистого відкриття акушерського відділення. На церемонію були запрошені представники владних структур Нетішина, Хмельницького, Києва. Серед почесних гостей була дружина Президента України  Людмила Миколаївна Кучма.

Відтоді минуло десятиріччя. За цей час в акушерському відділені склались певні традиції, а про його діяльність стало відомо далеко за межами міста енергетиків.

- Акушерське відділення зараз розраховане на 30 ліжок, - розповідає його завідуючий Віктор Супрун. - Всі приміщення відповідають санітарним вимогам. За допомогою сучасних приладів ми можемо породіллям надавати значну лікувально-профілактичну допомогу. Мені доводилось бувати у різних медичних закладах інших міст,  обласних центрів. Запевняю, що нашим пологовим будинком можна гордитися. Тут трудиться згуртований колектив. В числі 62 наших працівників є  молоді акушерки, представники інших медичних спеціальностей. Можу без пе­ре­більшення запевнити, що їм поталанило, бо мають можливість перейняти досвід старших колег. У медицині це має неабияке значення.

В історії Нетішина був період, коли його мешканкам доводилось народжувати дітей у пологових будинках сусідніх міст. Це тривало до 1995 року, коли при CМСЧ №4 почали надавати акушер­ські послуги. Багато нинішніх жителів Нетішина народились у пологових будинках Славути, Гощі, Ізяслава, Хмельницького, Рівного. Приміром,  Олімпійська чемпіонка з фехтування у Пекіні нетішинка Ольга Жовнір з’явилась на білий світ в Острозі. До речі, це стало приводом для гордості жителів старовинного міста.

За десять років функціонування сучасного акушерського відділення в Нетішині  сформувався, як мовиться,  бренд цього закладу. Довірити своє життя і життя дитини тутешнім медикам не вагаються не тільки місцеві мами, а й уродженці навколишніх міст та сіл. Від початку роботи нового акушерського відділення прийнято п’ять тисяч 610 пологів. Майже стільки жителів сьогодні мешкає у районному центрі Гоща, що на Рівненщині.

Працівники акушерського відділення констатують, що в їхньому закладі було зафіксовано народження 45 двієнь та однієї трійні. Це, звичайно, статистика, а на медичні будні треба дивитись під іншим кутом зору. Кожні пологи сприймаються як відповідальна подія. До боротьби за нове життя залучається бригада кваліфікованих лікарів, акушерок та інших медичних спеціалістів. Своєрідним талісманом медичного закладу вважають юну жительку Нетішина Яну Рожанську, яка десять років тому першою з’явилась на світ в новому пологовому будинку.

Під час відвідин акушерського відділення автор цих рядків попросив його завідуючого Віктора Супруна можливості оглянути оснащення закладу.

- Ми маємо можливість на сучасному рівні надавати медичну допомогу породіллям, для цього є достатня кількість багатофункціонального обладнання, - засвідчив Віктор Анатолійович і попросив лікаря-неонатолога Валентину Щуклу продемонструвати умови перебування мам.

Ми завітали в палату №28, в якій жителька Нетішина Ірина Лихвар перебувала з новонародженою донечкою.

- Як почуваєтесь? – запитав молоду маму.

- Слава Богу, добре. Ось, бачите, яка в мене потішна кровиночка. Я вже  ім’я їй надумала. Охрестимо Златою. Моєму чоловікові Ігорю ім’я також прийшлось до душі.

До свого батьківства сім’я Лихварів поставилась із великою відповідальністю. Зокрема тато, Ігор Олександрович, став слухачем спеціальних курсів з догляду та виховання новонароджених. А коли настав відповідальний момент появи донечки на світ, був присутній під час родів і морально підтримував свою дружину.

За словами лікаря-неонатолога Валентини Щуклої,  багато чоловіків відважуються на присутність при родах. По акушерському відділенню це складає майже сімдесят відсотків.

Коли я залишав гарне ошатне приміщення нетішинського пологового будинку, біля одного із вікон стояв щасливий батько. Його сім’я поповнилась  продовжувачем роду.

Олександр Шустерук

На знімках:  завідуючий Віктор Супрун, акушерка Тетяна Бас, старша медсестра Лариса Кучер біля сучасного обладнання; молодша медсестра Світлана Ізюмова, операційна медсестра Світлана Нікітчук, лікар Василь Уляницький, медсестра-анастезистка Людмила Пилип’юк завжди готові поборотись за нове життя; лікар-неонатолог Валентина Щукла консультує молоду маму Ірину Лихвар.

Фото автора