Діалог на злобу дня

Попри багаторічну співпрацю Хмельницької АЕС з громадами зони спостереження і велику просвітницьку роботу серед населення, запитань у людей щодо роботи ядерного підприємства, як і галузі в цілому, не меншає. Підтвердженням цьому є громадські слухання з приводу продовження терміну експлуатації першого мільйонника. 8 лютого їх учасниками були представники Білогірщини – сільські голови населених пунктів, які входять до зони спостереження, депутати сільських і районної ради, фермери на чолі з очільниками райради В.В.Кирилюком та райдерж­адміністрації Р.П.Муляром.

Зустріч білогірців з фахівцями атомної електростанції, яка відбувалася в навчально-тренувальному центрі, була доволі інформативно насиченою. Першим про наше життя-буття учасникам громадських слухань розповів генеральний директор Микола Панащенко. Він підкреслив, що питання, винесене на обговорення громад, надто важливе і для атомної станції, і для енергокомпанії, і для держави загалом. Процедура продовження терміну експлуатації атомних енергоблоків для України не нова, адже наш мільйонник вже десятий за ліком, який проходить цей шлях. Дев’ять українських енергоблоків успішно працюють з продовженим ресурсом, такий підхід до експлуатації ядерних потужностей застосовується і в інших країнах світу. Як приклад, Микола Сергійович навів атомні електростанції Сполучених Штатів Америки. Країни, де з усіх 99 ядерних енергоблоків 91 експлуатується у понад проектний термін після виконання заходів з його продовження і всього два будується нових. У США взяли приціл на доволі таки тривалий «робочий вік» своїх енергоблоків, де на практиці довели реалістичність продовження експлуатації до 60 років (тобто до 30 проектних ще 30 «продовжених»). Але для тамтешніх науковців і атомників-експлуатаційників це зовсім не межа, вони активно дискутують над можливістю  втілення проекту у 80 і навіть 100 років. Отож, досвід є.

Наразі на нашому першому енергоблоці виконується  доволі масштабний обсяг робіт з модерні­зації і реконструкції, попереду ще багато заходів, передбачених програмою продовження терміну експлуатації. Без їх реалізації годі сподіватися на отримання дозволу від ДІЯРУ на подальшу експлуатацію енергоблока, отож всі зусилля спрямовані на неухильне дотримання графіків ремонту.

Доволі розлого генеральний директор проінформував присутніх про роботу всіх АЕС України станом на поточний момент, їх частку у виробництві електроенергії. Доповів про потреби країни в нашій товарній продукції, про все ще існуючі диспетчерські обмеження через низьку пропускну спроможність наявних ліній електропередач, дав порівняльну характеристику внеску кожної з генерацій у загальну справу. І підкреслив, що незважаючи на проблеми, які переживає Україна в економічній сфері, їй потрібні нові енергоблоки. Отож від планів добудови наших 3 і 4 ніхто не відмовляється і ці плани обов’язково будуть реалізовані, яким би важким не видався шлях до кінцевої мети.

Варто зауважити, що громадські слухання за участю білогірської громади відзначалися толерантністю. Усі питання про наболіле вони ставили виважено, порою повторюючись, бо ж цілком зрозуміло, що сприйняти одномоментно великий масив інформації, якою не послуговуєшся кожного дня, надто складно. І уточнення тих чи інших позицій були цілком доречними. З розумінням ставилися до думки гостей наші фахівці, намагаючись дохідливо відповідати на поставлені запитання. Загалом їх прозвучало майже два десятки, і найбільше під завісу зустрічі. Були, звісно, в цьому переліку проблеми, вирішення яких не в компетенції Хмельницької АЕС і про це людям чесно казали. Йдеться передусім про тарифну політику, яку формує держава в особі НКРЕКП. Дехто вперше дізнався, що підприємство, яке виробляє електроенергію за неї ж і платить на свої потреби. І набагато вищу ціну. Ножиці в ціноутворенні не зовсім зрозумілі непосвяченим у цю складну й чутливу, особливо для кінцевого споживача, тему. Але факт залишається фактом.

Білогірці цікавилися чи буде відновлено нічний тариф на електроенергію, яка собівартість однієї кіловат-години, чи збільшаться відрахування на розвиток соціальної сфери в разі добудови 3 і 4 енергоблоків, яке процентне співвідношення виробленої електроенергії в Україні на експорт і внутрішнє споживання. Прагнули дізнатися з перших уст як впливає ХАЕС на довкілля і чи не зміниться,бува, радіаій- ний фон в сторону збільшення після відновлення роботи першого енергоблока та будівництва і введення в експлуатацію двох нових. Були питання про середню зарплату атомників і профільні вузи України, які готують фахівців для атомних електростанцій. Та чи не найбільше уточнень прозвучало з приводу граничних термінів експлуатації енерго- блоків, як проектних, так і після продовження. І хоч на зустрічі говорилося про це неодноразово, «свиню підсунув» Інтернет. В ході розмови голова райдержадміністрації Р.П.Муляр заглянув у Вікіпедію, де чорним по білому написано: кінець експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС – 2032 рік, другого – 2050. Що цілковито збило людей з пантелику. Заступник головного інженера з ядерної і радіаційної безпеки В.О.Литус та інші станційні фахівці вкотре пояснили що є відправною точкою відліку експлуатації кожного енергоблока, яка процедура її можливого продовження, і скільки ще в такому разі можуть відпрацювати наші потужності.

На завершення цього діалогу на злобу дня учасники громадських слухань від Білогірщини в кількості 24 чоловік прийняли Звернення до ДІЯРУ і «НАЕК «Енергоатом», в якому висловили свою підтримку продовженню терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС. Проблемні питання, порушувані в ході слухань, будуть внесені до протоколу і в такий спосіб вони будуть донесені до найвищих владних інстанцій.

Ольга Сокол

Фото Олени Веселової