Я поведу тебе в музей

У культурно-мистецькому житті міста сталась достатньо значима подія – відкрито музей-квартиру Світлани Лелях, людини непересічної, непосидющої, знаної на теренах краю. На даний час це приватний музей, що об’єднав у експозиції історію родини Леляхів, культурно-мистецькі надбання власне Світлани Мефодіївни та здобутки відомих краян за час незалежності України. Як колишній музейник та збирач артефактів про події минувшини та сьогодення, засвідчую, що експозиція багата на знакові речі, відтворена за певними законами «жанру», цікава, пізнавальна, хоча й не позбавлена повторів у деяких експонатах. Тут можна дізнатись про процес формування літературної діяльності у місті Нетішині та окрузі, виставкову та меморіальну складові творчості Світлани Лелях, про справи віншування митців краю тощо. Певна частина експозиції присвячена Лесі Українці, як особі, що вплинула на духовний світ автора експозиції. Житомирська обласна літературно-мистецька премія в царині «образотворче мистецтво»  імені знаменитої землячки і стала минулого року тією відзнакою, якою художниця пишається якнайбі­льше.

У 2004 році Світлану Мефодіївну визнають «Українською мадонною», 2006 – переможцем Міжнародного рей­- тингу «Золота фортуна» у номінації «За вагомий внесок у справу розбудови України», вона нагороджена церковною відзнакою тощо.

На відкриття квартири-музею зібрались десятки знаних людей краю, великий загал школярів, сусіди, пересічні громадяни.

У Палаці культури тепер вже господиню, збирача і хранителя фондів, екскурсовода і експозиціонера Світлану Лелях вітали представники влади та культури з Нетішина, Корця, Новограда-Волинського, Житомира, Славути, Хмельницького та інших куточків України. Директор літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Римська високо оцінила творчі здобутки Світлани Лелях і побажала подальших успіхів на шляху звеличення праці земляків. Теплі слова подяки за збереження культурного надбання висловила заступник генерального директора ХАЕС Альвіна Шестак. Майже  у повному складі вийшли на сцену члени літературної студії «Натхнення», аби засвідчити своїй колезі повагу та розділити радість нового творчого здобутку Світлани Мефодіївни. Віншування перемежовувалось виступами солістів та колективів Палацу культури міста.

Відтак музей відкрито. Його господиня планує не лише збагачувати експозицію, проводити екскурсії, але й майстер-класи з крапкової графіки на металі, автором винаходу якої вона засвідчена патентом.

Музей-квартира Світлани Лелях в числі «найсвіжіших» культурних проявів у цій царині. В Україні чимало приватних музеїв. Зокрема музей Г. Кочура в Ірпіні, Миклухо-Маклая в с. Калитянське Чернігівської області. З серпня 2011 року в місті Радомишлі діє музей української домашньої ікони, створений українською лікаркою і співачкою Ольгою Богомолець.

Особливо багато приватних музеїв у Карпатах, в місцях туристичного паломництва. Музеї відкриті в приватних хатах на базі власної колекції, наприклад Музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів Романа Кумлика (смт Верховина). Сюди залюбки приходять туристи, аби дізнатися історію української культури, доторкнутися та приміряти старовинний одяг, провести інтерактивне спілкування з минулим.

Хочеться сподіватись, що музей Світлани Лелях набуде неабиякої популярності, стане прихистком для талантів, прислужиться громаді міста.

Віктор Гусаров

 Фото Марії Омельчук