Дистанційне  навчання набирає  популярності

На збіглому тижні в навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС працювала місія технічної підтримки ВАО АЕС-МЦ  за темою «Методологія дистанційного нав­чання». Застосування такої форми навчання на виробництві на часі, її очевидні переваги фахівці називають прогресивними. Великий досвід дистанційного навчання персоналу атомних електростанцій мають у Європі та США. Керівник місії Олег Семененко (на знімку) назвав, зокрема, шведську АЕС та американську компанію INPO.

Місія технічної підтримки була організована за запитом Хмельницької АЕС, в команді експертів працювали представники відомих світових компаній і установ, де на високому рівні організовано дистанційне навчання. На звернення Московського центру ВАО АЕС зголосилися взяти участь у її проведенні фахівці Сполучених Штатів Америк­и, Швеції, Словаччини, Росії. Робота­ місії, на переконання О.А.Семененка, сприятиме передачі міжнародного досвіду та ефективному впровадженню на нашій станції системи дистанційного навчання.

В унісон сказаному був виступ на офіційному відкритті місії генерального директора ХАЕС Миколи Панащенка, який наголошував на важливості рівня підготовки персоналу, що є запорукою безпечної експлуат­ації ядерного об’єкта. Даючи характеристику роботи станції в поточному році, Микола Сергі­йович зазначив, що за перший квартал вироблено 4.2 млрд кВтг електроенергії, досягнуто високого КВВП – 97.3%. Загалом з початку експлуатації обидва блоки виробили понад 257 мільярдів кіловат-годин електроенергії, чверть трильйонну позначку подолавши ще у вересні минулого року. Він також відзначив тенденцію до зниження кількості порушень у роботі станції, у тому числі й через помилки персоналу. Таких за останні одинадцять років роботи було чотири. Суттєве зниження частоти помилок персоналу, які приводять до порушень роботи енергоблоків, стало можливим завдяки реалізації комплексу заходів. Серед них робота на повну силу навчально-тренувального центру, успішна експлуатація повномас­штабного тренажера.

Місія завершила свою роботу в четвер, її учасники обговорили питання організації розробки та вимоги до навчально-методичних матеріалів для дистанційного навчання персоналу АЕС, особливості підготовки тьюторів (інструкторів) для дистанційного навчання, а також проблемні моменти у впровадженні такого виду навчання.

До обговорення цих та інших питань залучалися фахівці навчально-тренувального центру, основних цехів та підрозділів, представники вітчизняних АЕС та молодіжного руху ВАО АЕС-МЦ від нашої електростанції.

Ольга Сокол

Фото Юлії Тараторкіної