Для оптимального поводження з радiоактивними вiдходами

 

На Хмельницькій АЕС відбулося засідання штабу з обговорення реалізації проекту спору­дження комплексу з переробки РАВ. У заході взяли участь  виконавчий директор з ядерної та радіаційної безпеки і науково-технічної підтримки ДП «НАЕК» Енергоатом» Наталія Шумкова, заступик генрального директора з капітального будівництва Хмельницької АЕС Олег Рахлінський, заступник головного інженера по загальностанційних об’єктах Хмельницької АЕС Геннадій Панасенко, керівники підрозділів електро­станції, енергетичних відомств.

Нарада відбувалась у форматі відеоконференції за участю фахівців ДП «НАЕК» Енерго­атом», її відокремлених підрозділів, а також АТ "Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект», АТ «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект». У робочо­му порядку учасники наради обговорювали стадії реалізації проекту, аналізували постачання обладнання, ведення технічної документації.

За основним проектом комплекс складатиметься із семи основних установок. На першій стадії триватиме  вилучення накопичених за період експлуатації радіоактивних відходів. Після цього в установці сортування вони будуть сортуватися за видами переробки, радіоактивного забруднення тощо. Одна частина відходів направлятиметься на установку пресування, інша – на установку спалювання. Далі відходи будуть цементуватися в контейнерах, щоб забезпечити повну герметизацію в бочках і щоб не було можливості їх розповсюдження. По­тім ці відходи, вже законсервовані і зацементовані будуть проходити  фазу паспортизації, тобто будуть всі радіаційні та масові характеристики кожного контейнера фіксуватися для того, щоб можна було передати разом із паспортом на підприємство для захоронення.

Будівництво комплексів з переробки РАВ стало актуальним після прийняття у 2008 році Закону України «Про загальнодержавну екологічну програму поводження з радіоактивними відходами». Цим документом встановлюється, що подібні комплекси мають бути створені на кожній атомній станції. Наразі, вже завершується будівництво КПРВ на Запорізькій та Рівненській АЕС. Там установки готуються до введення в експлуатацію.

Щодо будівництва комплексу з переробки РАВ, то на Хмельницьку АЕС вже надійшли установки цементування та пресування. За словами виконавчого директора з ядерної та радіаційної безпеки і науково-технічної підтримки   ДП «НАЕК «Енергоатом» Наталії Шумкової, реалізація проекту є інвестиційним проектом енергокомпанії. Комплекси на РАЕС та ЗАЕС вдалося побудувати за кошти Євросоюзу на основі програми ТASIS. На ХАЕС аналогічний комплекс за попередніми розрахунками може запрацювати у 2020 році.

Олександр Шустерук

Фото автора