Для підвищення безпеки ХАЕС

На першому енергоблоці Хмельницької АЕС тривають роботи з монтажу комплексної системи діагностики (КСД), до складу якої входять локальні системи діагностики (ЛСД) та верхній рівень системи, що об`єднує їх у єдине ціле. Попередньо було укладено договір між ВП «Атомкомплект» і ПрАТ «СНВО «Імпульс» міста Сєвєродонецьк на постачання обладнання та на виконання проектно-кошторисної документації з ПрАТ «Техеaнерго» міста Львів. Роботи з монтажу ЛСД на обладнанні реакторної установки енергоблока №1 розпочалися ще під час цьогорічної ремонтної кампанії  і закінчаться в наступному році.

- Ця система важлива для безпечної експлуатації діючих енергоблоків, - розповідає провідний інженер дільниці засобів обчислювальної техніки цеху теплової автоматики та вимірювань Андрій Січковський. - Вона складається з таких локальних систем, як внутрішньореакторна шумова діагностика; віброконтроль та діагностика головних циркуляційних насосів; діагностика залишкового ресурсу; виявлення вільних та слабко закріплених предметів; контроль просочування теплоносія першого контуру у складі двох автономних підсистем: підсистеми акустичного контролю та підсистеми контролю вологості і контролю переміщення трубопроводів 1-го контуру. Для того, щоб вона була прийнята у промислову експлуатацію, потрібно провести низку проміжних процедур, в реалізації яких активну участь беруть спеціалісти саме дільниці засобів обчислювальної техніки.

Для того, щоб у автора цих рядків склалось більш-менш об’ємне уявлення про нову комплексну систему діагностики на першому енергоблоці, Андрій Січковський запропонував оглянути її зблизька.

У спеціальному приміщенні розміщено багато металевих шаф сучасного дизайну з різною апаратурою, ззовні обрамленою різними датчиками, дисплеями, світлодіодними лампами.

- Буде мені і колегам підстава для  гордості, коли нова система повноцінно запрацює, - зазначає Андрій Святославович. - Важливим є й те, що ця складна апаратура виготовлена вітчизняним товаровиробником - «СНВО «Імпульс» міста Сєвєродонецьк.

Під час розмови склалось враження, що Андрію Січковському притаманна така риса характеру, як комунікабельність. Співрозмовника він сприймає як рівного собі, намагається за короткий відтинок часу донести багато корисної інформації,  важливої для створення газетної публікації про реалізацію заходів з реконструкції та модернізації на Хмельницькій АЕС.

Андрій Січковський народився у старовинному місті Кременці Тернопільської області. Тамтешні краєвиди та багата минувшина спонукають до заглиблення в історію. Принаймні цей предмет, як і решту з навчальної програми, Андрій опанував на тверду «п’ятірку». Коли прийшов час вибору спеціальності, Андрій подав документи на факультет інформатики та обчислювальної техніки Київського політеху. Під час вступу була неабияка конкуренція –  чотири претенденти на одне місце. Але абітурієнт довів, що його усі п’ятірки у шкільному атестаті таки чогось варті.

У 1995 році  Хмельницька АЕС відчувала гостру потребу у спеціалістах саме такого профі­лю, як у Андрія Січковського. Новоспеченого випускника вишу забрали, як мовиться, з руками та ногами. Він став часткою великого колективу цеху теплової автоматики та вимірювань.

Перше уявлення про Хмельницьку АЕС відбулось не без пригод. Коли готувався наказ про прийняття на роботу молодого спеціаліста та визначення його заробітної плати, вкралась ненавмисна помилка – в окладі з’явився зайвий нуль. Отримуючи свою першу заробітну платню, Андрій Січковський був приголомшений, адже на руки видали  величезну суму грошей.

- Я тоді відчув себе справжнім мільйонером, - пригадує Андрій Святославович, - спочатку подумав, що це така програма на електростанції із закріплення молодих кадрів. Правда, згодом помилка була виправлена, а гроші довелось повернути до каси.

Вже дванадцять років Андрій Січковський обіймає посаду провідного інженера дільниці засобів обчислювальної техніки. Він бере участь у організації ремонту і технічного обслуговування обладнання верхнього рівня інформаційно-обчислювальної системи (ІОС) енергоблока №1 і 2, системи збереження інформації в умовах запроектних аварій (її ще неофійно називають «чорним ящиком»,- прим. авт.), комплексної системи діагностики, центру технічної підтримки. За словами начальника дільниці засобів обчислювальної техніки Микола Павленка, Андрій Святославович вміло поєднує досвід і знання в удосконаленні технології ремонту та організації проведення технічного обслуговування засобів обчислювальної техніки. Його постійно залучають до аналізу нової проектної та конструкторської документації, і фахівець на ділі демонструє  системний підхід, знання відповідних нормативно-правових актів, вміння організувати колективну роботу.

До цієї характеристики Андрія Січковського варто  додати й таку важливу рису, як почуття гумору. Воно також сприяє налагодженню гарних взаємовідносин у колективі. Провідний інженер має нахил до педагогіки. Вже багато років поспіль йому довіряють опіку над молодими спеціалістами.  У 2003 він здобув знання у навчально-тренувальному центрі за курсом «Застосування системного підходу до навчання персоналу АЕС на робочому місці» та отримав кваліфікацію позаштатного інструктора. Не випадково його постійно залучають до розробки навчальних курсів та проведення цехового навчання оперативного та ремонтного персоналу цеху з нової техніки. Торік йому довірили навчання за програмою «Підтримання кваліфі­кації    наставників навчання на робочому місці», Андрій отримав кваліфікацію майстра-наставника. Коли в цех теплової автоматики та вимірювань направляються студенти профільних вузів, то вони неодмінно пересікаються з Андрієм Святославовичем.

Великою заслугою Андрія Січковського у покращенні технологічних процесів на Хмельницькій АЕС є його постійна участь у монтажі оптоволокна для якісної передачі інформації про роботу основного обладнання. Він на цьому поприщі вважається найдосвідченішим спеціалістом.

Олександр Шустерук

Фото автора