Для підвищення якості видачі струму

На другому енергоблоці Хмельницької АЕС завершуються випробування у режимі нормованого первинного регулювання частоти (НПРЧ) системи автоматичного регулювання і захисту турбіни К-1000-60/3000, яка пройшла модернізацію у ході ремонтної кампанії 2021 року на основі  Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій. За словами начальника лабораторії уніфікованого комплексу технічних засобів та програмно-технічних комплексів цеху теплової автоматики та вимірювань Сергія Короля, вже пройдено два етапи (у середині та наприкінці паливної кампанії) комплексних та сертифікаційних випробувань енергоблока №2 ВП ХАЕС у режимі НПРЧ на двох рівнях потужності енергоблока. Реалізація запланованих заходів дозволить забезпечити якісне нормоване регулювання потужності.

- У ході експлуатації діючих вітчизняних енергоблоків, зокрема, і Хмельницької АЕС, - розповідає Сергій Король,- було засвідчено, що існуюча електрогідравлічна система регулювання та захисту турбіни К-1000-60/3000 ЛМЗ (як електронна, так і гідравлічна складові частини САРЗ турбіни) не забезпечувала відповідність сучасним критеріям з вимірюваня активної електричної потужності, частоти мережі та критеріям з точності підтримання активної електричної потужності (вимогам UCTE та ОЕС України) Також гідравлічна частина системи регулювання турбіни характеризувалася недостатньою надійністю. Якщо оглянутись в історію, то гідравлічна частина системи регулювання (ГСР), яка використовувалася на турбінах К-1000-60/3000 ЛМЗ, була розроблена у 60-х роках минулого століття і мала суттєві конструктивні недоліки. Основними з цих недоліків були велика кількість проміжних підсилювачів і протяжні ділянки гідравлічних зв'язків, які у поєднанні зі зміною в'язкості оливи в залежності від температури та повітрямісткістю оливи призводили до незначних переміщень рухомих вузлів гідравліки, що у свою чергу викликало незначні коливання регулюючих клапанів турбіни та негативно впливало на точність підтримання активної електричної потужності.

Крім цього,  згідно з вимогами ПТЕ випробування механічного регулятора безпеки повинно проводитися раз на три місяці. На попередній електрогідравлічній системі регулювання це неможливо було виконати без розвантаження енергоблока для проведення перевірки усього ланцюга захисту. У процесі модернізації було впроваджено електронний регулятор безпеки, який дозволяє дотриматись вимог ПТЕ у частині періодичності випробувань та дозволяє проводити випробуваня під час роботи енергоблока на потужності.

- Сергію Миколайовичу, які основні питання вдалося вирішити завдяки застосуванню модернізації системи автоматичного захисту та регулювання турбіни?

- Завдяки проведенню модернізації енергоблоки №1 та 2 ВП ХАЕС після успішного проведення відповідних сертифікаційних випробувань зможуть брати участь у нормованому первинному регулюванні частоти-потужності. Під час роботи у режимі нормованого первинного регулювання частоти тариф за електроенергію, що відпускається до енергомережі України буде вищим ніж поточний, що буде економічно вигідно для нашої компанії НАЕК «Енергоатом». Також у майбутньому наші енергоблоки зможуть працювати у об’єднаній енергомережі Європейського Союзу. Тому процес сертифікації енергоблоків для роботи у режимі регулювання частоти-потужності є вкрай необхідним для нашого підприємства.

Працюючи у режимі НПРЧ, енергоблок може віддавати до енергомережі потужність у діапазоні до ± 20 МВт від поточного рівня потужності, згладжуючи при цьому коливання частоти у енергомережі. При зниженні частоти мережі від номінальної енергоблок збільшує потужність що видається, при зниженні частоти від номінальної, енергоблок зменшує потужність. Цим самим підвищується стабільність роботи енергосистеми України. При цьому відсутній вплив на роботу реакторної установки, оскільки технологічний регламент безпечної експлуатації дозволяє зміну потужності реакторної установки на ± 2% від номінальної потужності без обмеження кількості циклів зміни.

- Які основні переваги нової модернізації?

- Насамперед вона дає можливість підвищити якість регулювання частоти в мережі та забезпечує точну підтримку активної електричної потужності. Аналогічний комплекс випробувань  на даний час проводиться  на системі автоматичного регулювання і захисту турбіни на першому енергоблоці, яка була також впроваджена у ході ремонтної кампанії 2021 року та повністю аналогічна системі другого енергоблока. Усі модернізаційні роботи, випробування проводяться за участі спеціалістів Хмельницької АЕС, зокрема, і фахівців цеху теплової автоматики та вимірювань.

Також модернізація ЕГСР турбіни дозволила покращити експлуатаційні характеристики системи в частині надання інформації оператору БЩУ. Зменшився час обробки сигналів, оператору надається більша кількість параметрів, що характеризують стан гідравлічної частини системи регулювання турбіни. До інформаційної обчислювальної системи енергоблока надається значно більша кількість параметрів, що дозволяє оператору от­римувати додаткову інформацію про стан обладнання.

Олександр Шустерук

На знімку: (зліва направо) начальник лабораторії УКТЗ та ПТК Сергій Король, інженери Андрій Бруско, Володимир Березський під час огляду обладнання на турбоагрегаті другого енергоблока

Фото автора