До атомників із підтримкою та за порадою

На початку цього року, коли була оприлюднена інформація про проведення громадського обговорення з приводу продовження терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС, територіальна громада Ізяславського району висунула пропозицію проведення такого заходу на території електростанції. Заздалегідь було обумовлено, що це відбудеться на базі навчально-тренувального центру.

Минулої середи на Хмельницьку АЕС завітала чисельна делегація представників населених пунктів Ізяславського району та й, зокрема, Ізяслава. Її очолили голова Ізяславської ради Михайло Борисюк та виконувач обов’язків керівника апарату Ізяславської райдержадміністрації Вадим Губернатор. У ході реєстрації було встановлено, що взяти участь у громадському обговоренні виявило бажання 89 чоловік.

Попередньо згідно із підписаним генеральним директором Хмельницької АЕС Миколою Панащенком наказом було сформовано склад представницької групи Хмельницької АЕС, до якої увійшли спеціалісти ряду підрозділів електро­станції, завдання яких - надати громадськості вичерпну інформацію про роботу енергоблока, його ресурсні можливості. Було підготовлено відповідні презентаційні матеріали, затверджено графік зустрічей із представниками громад зони спостереження.

Гості із Ізяславщини мали можливість отримати достовірну інформацію про різні напрямки діяльності Хмельницької АЕС із уст начальника служби надійності ресурсу і продовження експлуатації Євгенія Мелешка, керівника відділу служби аналі­зу безпеки Сергія Романіка, заступника начальни­ка цеху радіаційної безпеки Ігоря Власюка, заступника начальника відділу охорони навколишнього середовища Олександра Голода.

Під час процедури «запитання-відповідь» у представників Ізяславщини питань стосовно безпечної експлуатації діючих енергоблоків не виникало, бо більшість з них неодноразово відвідували проммайданчик Хмельницької АЕС і спілкувались із провідними фахівцями. Приємно було почути лаконічну позитивну оцінку роботи спеціалістів електростанції з уст депутата Ізяславської райради Віктора Петровського. У ході обговорення були спроби нав’язати питання про можливий вплив електростанції на водний потенціал регіону, але компетентні відповіді представників електро­станції, як мовиться, розставили всі крапки над «і». Крім цього, представниками територіальних громад були озвучені проблеми медичного обслуговування, надання пільг та преференцій територіальним громадам, які знаходяться у 30-кілометровій зоні спостереження Хмельницької АЕС. Заступник генерального директора Хмельницької АЕС з кадрів та соці­ального розвитку Віктор Демидюк роз’яснив, що колектив електростанції підтримує всі здорові ініціативи сусідів, але вирішення таких питань в компетенції місцевих органів влади. Він порадив активніше співпрацювати із депутатами різних рівнів, які могли б донести до владних структур задокумен­товані побажання і прагнення територіальних громад покращити соцкультпобут.

У ході дискусій власне бачення у вирішенні певних проблем демонстрував і голова Ізяславської райради Михайло Борисюк. Він добре обізнаний із життям та роботою енергетиків, бо у Нетішині не один рік керував комунальним підприємством. Нині обіймає відповідальну державну посаду і пам’ятає, що атомники слів на вітер не кидають. Коли Михайло Степанович виконував обов’язки голови Ізяславської райдержадміністрації, актуальним було питання використання коштів,  передбачених для соціального розвитку зони спо­стереження, що передбачались разом із пуском другого енергоблока ХАЕС. Фінансування 30-кілометрової зони допомогло вирішити низку соціальних програм у районі. Є надія, що співпраця із атомниками й надалі буде плідною.

На завершення громадського обговорення був затверджений текст звернення до урядових структур, у якому схвалені наміри продовження терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС та висловлені конкретні пропозиції, які стосуються належного фінансування територіальних громад 30-кілометрової зони спостереження.

Олександр Шустерук

Фото автора