До експлуатаційного контролю металу за сучасними технологіями

На Хмельницькій АЕС відбувся семінар в рамках проекту, який НАЕК «Енергоатом» реалізовує разом із Єврокомісією, щодо оптимізації експлутаційнного контролю металу. У його роботі взяли участь заступник головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки Хмельницької АЕС Костянтин Щербінін, керівники підрозділів, представники ДП«НАЕК«Енергоатом» та відокремлених підрозділів компанії, експерти консорціуму – «Ibedrola», «Tecnatom», «Algiz», JSO, JRC.

За словами заступника головного інженера з ядерної і радіаційної безпеки Костянтина Щербініна, експлуатаційний контроль металу є одним із найважливіших завдань, які реалізовуються на електростанції від початку її будівництва. Як свідчить практика, низка раніше затверджених документів вже застаріла і не відповідає сучасним вимогам. За останній період з’явились нові технології у сфері контролю металу, які дають можливість знизити експлуатаційні витрати і при цьому забезпечити необхідний рівень безпечної експлуатації діючих енергоблоків. Одна із таких технологій базується на використанні нової методології оптимізації об’ємів експлуатаційного контролю металу з використанням  методології ризик-орієнтованих ухвалень рішень.

Консультантом від  Європейської Комісії виконано порівняльний аналіз нормативної документації з контролю металу, який виконується на АЕС України та за кордоном. У запланованому  ході реалізації проекту  розроблені загальне методичне керів­ництво і пакет детальних процедурних керівництв з оптимізації експлуатаційного неруйнівного контролю металу елемен­тів АЕС з використанням  ризик-орієнтованих під­ходів. Накопичений досвід у рамках проекту буде використаний для подальшого вдосконалення діючої програми експлуатаційного неруйнівного контролю металу елементів АЕС.

Заявку на реалізацію проекту щодо оптимізації експлуатаційного контролю металу  НАЕК «Енергоатом» подав ще сім ро­- ків тому. У 2014 році проект стартував після попередніх обговорень. Як наголосив Костянтин Щербінін, семінар є завершальним у рамках проекту. На сьогодні Хмельницька та Рівненська АЕС у цьому напрямку є пілотними. На них створені експертні групи, до яких увійшли спеціалісти  різних напрямків технологічної експлуатації діючих енергоблоків – фахівці з аналізу безпеки, технології, металознавства, хімії, тощо.

-У ході семінару,- коментує Костянтин Рудольфович, - консультант від Єврокомісії провів навчання і тренінги експертних груп, які причетні до ризик-орієнтованих підходів до оптимізації експлу­атаційного контролю металу.

Олександр Шустерук

Фото автора