До Лесиних джерел струменять збагачені духовністю діяння

Уже більше трьох десятків років місто Новоград-Волинський наприкінці липня стає духовним центром, який об’єднує навколо себе не лише міста та села нашої України, а й низку інших країн світу. Приводом для цього є постать, зоря якої запалала на світовому мистецькому небосхилі 150 років тому, – Леся Українка. Саме вона - найзнаменитіша та багатогранно талановита уродженка Звягеля – таку назву наприкінці 19 століття мав нинішній Новоград-Волинський.

Вдячні земляки нині щороку вшановують свою геніальну посестру, організовуючи та проводячи міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині Джерела».

У ці дні з різних куточків України та з-за кордону до старовинного міста на Житомирщині приїздять шанувальники літератури та таланту Лесі Українки, музичного, хореографічного мистецтва, української народної творчості: поети, письменники, науковці, виконавці автентичного солоспіву, читці художнього слова, майстри мистецтв, аматорські творчі колективи. Цьогорічних «Лесиних Джерел» особливо чекали його прихильники, відвідувачі та організатори, адже, зважаючи на пандемію коронавірусу, торік свято, на жаль, не відбулося. Отож, нині програма дійства була насиченою, цікавою та вражаючою.

Уже не перший рік міжнародне свято літератури і мистецтв відвідує делегація з Хмельниччини та, зокрема, з Нетішина. Першопроходцем для наших земляків стала скульпторка, художниця та лесезнавиця Світлана Лелях-Бегутова, яка своєю працею пропагує та славить велику Лесю. Її творчі здобутки прикрашають стіни новоград-волинських мистецьких закладів, зокрема портрет поетеси, виконаний художницею методом крапкової графіки на кольоровому металі. За таку подвижницьку діяльність Світлана Лелях-Бегутова стала лауреатом премії імені Лесі Українки. Мисткиня каже, що велична українка стала їй взірцем, і багато у чому обидві жінки – споріднені душі. Маючи такі душевні переконання, нетішинська скульпторка організувала Всеукраїнську акцію «Стежками Лесиного краю», яка вшановує поетесу у різних куточках України. З цією метою відкрито більше десятка меморіальних дощок, приурочених 150-річчю від дня народження геніальної Лариси Косач. І саме цього року, який ого­лошено роком Лесі Українки, Світлана Мефодіївна вирішила зробити новоград-волинцям подарунок та залишити ще одну частку свого серця у цьому славному місті.

23 липня на території загальноосвітньої школи №3 м. Новоград-Волинського відбулось відкриття пам’ятного знаку «Літературно-мистецька книга родини Косачів». За задумом авторки Світлани Лелях монумент має форму відкритої книги, на сторінках якої зображена родина Косачів звягельського періоду життя: Петро Антонович, Ольга Петрівна і троє дітей, які тут народилися, - Михайло, Лариса та Ольга. Крім того, монументальна літературно-мистецька книга містить коротку історичну довідку про життя і творчість Косачів, портрет Лесі Українки та авторську віршовану присвяту до ювілейної дати. Кам’яна літературно-мистецька книга органічно вписалася у зовнішній вигляд вулиці і стала своєрідним дорожнім вказівником до Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки. Також у планах місцевої влади назвати місцеву третю школу іменем Олени Пчілки.

Почесне право відкрити новостворений знак мали його авторка Світлана Лелях-Бегутова та міський голова Новограда-Волинського Микола Боровець. Очільник міста зазначив, що саме завдяки таким небайдужим людям, як Світлана Мефодіївна, вшановуються великі генії в усіх куточках України, та подякував мисткині за творчий слід, який вона залишила на Житомирщині.

Нетішинська скульпторка зауважила, що ця меморіальна стела – перша і поки що єдина в Україні, і поділилася з присутніми своїми мистецькими напрацюваннями. Вона планує невдовзі у Львові, в гімназії, яка носить ім’я Лесі Українки, встановити тематичну Книгу знань, присвячену 150-ій річниці від дня народження поетеси. Над пам’ятним знаком «Літературно-мистецька книга родини Косачів» Світлана Лелях-Бегутова працювала лише півроку. Втілити її ідею допомогла низка однодумців та меценатів як з Нетішина, так і з інших міст. Авторка проекту особливо вдячна Павлу Темченку, Олександру Степанюку, Марині Ящук, Андрію Денисюку, Анатолію Долнеру, завдяки яким у Новограді-Волинському з’явилося ще одне свідчення пошани українській родині, яка утверджувала та прославляла Україну у 19 столітті.

Не вперше участь у таких мистецьких заходах спільно із Світланою Лелях-Бегутовою беруть і  представники Хмельницької АЕС. Нині також від імені генерального директора ХАЕС Андрія Козюри новоград-волинській громаді було вручено квіти, вітальну адресу та запашний коровай. І це є символічно: адже енергетичне підприємство Хмельниччини формує енергетичну незалежність країни, а творчі люди, які відроджують культурні цінності, сприяють зміцненню духовної опори нації. Тому усі причетні до народження та відкриття пам’ятної стели були відзначені грамотами та подяками міського голови Новограда-Волинського, серед них і генеральний директор ХАЕС Андрій Козюра.

Також у день відкриття пам’ятного знаку родині Косачів відбулася низка непересічних подій. Зокрема, на території літературно-меморіального музею Лесі Українки було презентовано повне 14-томне академічне видання творів Лесі Українки, яке суттєво відрізняється від попередніх академічних зібрань. У ньому повністю змінено структуру подачі матеріалу та наповнення кожного з томів, а також важливу увагу приділено рукописам Лесі Українки, в тому числі і чернеткам, що дало змогу по-новому розкрити творчий процес письменниці. Нове видання підготувала команда літературознавців Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Коштом державного бюджету зібрання творів Лесі Українки вийшло тиражем 1500 комплектів.

За три дні свят Новоград-Волинський поринув у творчий вир різноманітних музичних фестивалів, виставок, ярмарок, квестів, було організовано тематичні фотозони, театралізовані екскурсії «Лесиними стежками» за участі акторів молодіжного театру, Всеукраїнський конкурс творчого слова та автентичного співу «Животоки», численні заходи для дітей та святкову ходу. Крім українців, у святі взяли участь делегації з Грузії, Польщі та Німеччини, отож яскраві враження та світлини з «Лесиних Джерел» помандрують світом та павутинами соціальних мереж.

Тетяна Степанюк

Серед лауреатів – нетішинець Микола Радиця

24 липня на території музею Лесі Українки відбулося нагородження лауреатів обласної літературно-мистецької премії імені Лесі Українки. Дипломи та подарунки традиційно вручають у Новограді-Волинському у літературно-меморіальному музеї Лесі Українки під час свята.

Цьогоріч лауреатами премії стали: у номінації "Література" – Петро Кухарчук та Марія Григоренко (Пономаренко), у номінації "Образотворче мистецтво" – Валерій Радецький, у номінації "Музична культура та виконавська майстерність" – Надія Юшкевич (за створення концертних програм), у номінації "Дослідження і пропаганда творчої спадщини Лесі Українки" – Микола Радиця.

Лауреатами літературно-мистецької премії імені Олени Пчілки журі визнало юних житомирянок Марію Росподнюк та Єлизавету Толоконнікову.

Обласна літературно-мистецька премія імені Лесі Українки заснована управлінням культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації для увічнення пам’яті та популяризації творчої спадщини славетної української поетеси, громадської діячки.