До пожежогасіння — з теоретичними знаннями та практичними навиками

У НТЦ Хмельницької АЕС розпочались навчання  керівного складу електростанції з підвищення кваліфікації з пожежної безпеки, якими опікується доцент кафедри ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Олександр Вороб­йов. За його словами, згідно із приписами служби надзвичайних ситуацій України, весь керівний склад підрозділів НАЕК «Енергоатом» має  набути відповідні знання з пожежної безпеки. У процесі задіяний Львівський державний університет безпеки життєдіяльності. Процесом займається група викладачів університету за ліцензійними напрямками протипожежного призначення, зокрема, монтаж, проектування, технічне обслуговування протипожежних систем.

- Важливо, - наголосив Олександр Воробйов, - щоб навчання проходили творчо. Все це сприятиме  якіснішому використанню протипожежних систем. Крім теоретичної інформації слухачі курсів матимуть змогу отримати  практичні навички на окремих об’єктах електростанції, у спеціалізованих класах навчально-тренувального центру. По закінченню будуть проведені комплексні іспити, в яких візьмуть участь викладачі університету, які добре обіз­на­ні з технологією виро­бництва електроенергії на всіх чотирьох діючих АЕС у нашій державі.

Керівник курсів з протипожежної безпеки також наголосив, що навчання персоналу такого важливого стратегічного об’єкта, як Хмельницька АЕС, є вимогою дня, бо тривають зміни правових норм, нормативної бази, але на першому місці повинна стояти безпека діючих ядерних установок. Велика співпраця налагоджена не тільки з відокремленими підрозділами НАЕК «Енергоатом», а й з іншими підприємствами, робота яких є запорукою економічної стабільності держави. В традиціях  Львівського державного університету безпеки життєдіяльності прерогативою залишається фахова підготовка висококваліфікованих спеціалістів для підрозділів пожежної охорони та служби циві­льного захисту, яка здійснюється протягом семи десятиліть від часу заснування навчального закладу.

Щодо  користі спілкування з колегами зі Львова свою думку висловив начальник відділу органі­зації підготовки персоналу Джім Олійник. Він зазначив, що на державному рівні постійно збіль­шуються вимоги до персоналу, який виконує роботи протипожежного призначення, і обов’язковою  вимогою до якого є отримання відповідної підготовки у ліцензованому закладі. Таким зараз є  Львівський державний університет безпеки життєдіяльності.

Навчання на базі навчально-тренувального центру триватиме протягом двох тижнів за десятьма напрямками робіт протипожежного призначення.

Олександр Шустерук

Фото автора