До позитивних емоцій через творчість

Старовинне місто Острог від початку війни Росії проти України взяло на себе тягар надійного тилу. Тут знайшли прихисток багато сімей вимушених переселенців із зони активних бойових дій. Чимало сімей змогли евакуюватись із дітьми. Саме вони стають вразливими від різних стресів, які породжені тривогою, страхом, переживаннями. Крім цього, спокій древнього міста у будь-яку пору доби часто порушують сирени, які нагадують про повітряну тривогу. Як у такій ситуації допомогти дітям? Ініціативу проявили художники.

Подружжя Артура Орльонова та Надії Стрижкової із Києва  в Острозі у відкрили  курси малювання для дітей-переселенців та острожан.

Про Острог Артур Орльонов знає не з розповідей.  Він тут бував із виставками та брав участь у художніх пленерах. Кияни добре знайомі з мистецтвознавцем Миколою Бендюком, професором Національного університету «Острозька академія» Петром Кралюком.

Артур Орльонов народився у Ташкенті. Там же закінчив місцеве художнє училище. Згодом – київську академію образотворчого мистецтва,  аспірантуру. Артур Олегович – сучасний український маляр-баталіст, він – головний художник студії Українського батального мистецтва. З 2009 року художник плідно працював над створенням робіт, присвячених славетним подіям і постатям в історії держави в рамках проєкту «Україна: історія великого народу». Творчий доробок Артура Орльонова становить понад 200 праць. Картини митця перебувають у Центральному музеї Збройних Сил України, Львівській національній галереї мистецтв, Національному заповіднику «Хортиця» та у приватних колекціях. Твори Артура Орльонова різноманітні за тематикою: зображення подій з історії Київської Русі та Козаччини, релігійні теми, пейзажі різних міст світу, Громадянська війна у США, портрети тощо. Найвідоміша серія картин – це твори з життя українських князів Острозьких. Популярними є картини, присвячені Богданові Хмельницькому та Іванові Богуну.

За словами організаторів навчання, на уроки ходять більше 20 дітей, переважно молодшого шкільного віку. Вони не тільки малюють, але й слухають розповіді про художнє мистецтво, про відомих митців, опановують  основи малярства.

– Діти всі події сприймають по-особливому, – розповідає Артур Орльонов. – Війна на них має дуже великий емоційний вплив. Щоб їх відволікти від теперішньої буденності, а заодно й навчити малювати, проводимо з дружиною свої уроки. Вона, до речі, також професійна художниця, працює в жанрі комп’ютерної графіки. Хочу зазначити, що для дітей малювання є невід’ємною частиною їхнього життя. Усі залюбки малюють чи то олівцями, чи то крейдою, чи камінцем. З часом, на жаль, у багатьох дітей тяга до мистецтва зникає. Тому наше завдання полягає в тому, щоб розвинути задатки дитини, розкрити їх, навчити розуміти художню творчість, щоб любов до прекрасного залишилася на все життя.

Кращі художні роботи дітлахів відправляються воїнам на передову.

Олександр Шустерук