До ювілею з новим навчально-практичним центром підготовки зварювальників

З5 років тому наказом Державного комітету Української РСР з професійної техосвіти було засновано ПТУ-23, завданням якого стала підготовка кваліфікованих фахівців певного спрямування за заявками базового підприємства – Хмельницької АЕС.

Перелік спеціальностей був значним: електромонтер з ремонту і обслуговування електроустаткування, електрогазозварювальник, оператор спецхімводоочистки, оператор реакторного відділення, слюсар з ремонту устаткування машинних цехів і гідроелектро­станцій, лаборант хіманалізу, слюсар контрольно-вимірювальних приладів і автоматики, електрослюсар з ремонту електричних машин і трансформаторів, маляр-штукатур, плиточник-облицювальник, продавець продтоварів тощо.

Учні проходили виробничу практику на Хмельницькій АЕС, там же, як правило, після закінчення навчання працевлаштовувались. Щороку 220-250 випускників «продукував» новий навчальний професійний заклад. За тридцять п’ять років тут отримали кваліфікацію більше 10 тисяч учнів, значна частина яких трудиться на ХАЕС, різних підприємствах Нетішина, області і країни. Чимало випускників продовжили навчання за фахом у Тернопільському технічному та Глухівському національному педагогічному університетах, Калинівському коледжі, з якими налагоджена тісна співпраця.

 За 35 років ПТУ-23 зазнавало зміни у підпорядкуванні, переставши бути відомчим навчальним закладом після передачі 1991 року його  під крило Міністерства освіти України. 2003 року училище отримало новий статус і наз­ву - Нетішинський професійний ліцей.

Першим директором закладу був Роман Прокопович Богомольцев. Естафету переймали Сергій Павлович Полковников, Микола Модестович Стасюк, Віктор В’ячеславович Островський, Анатолій Іванович Крузер. Нині очільником Нетішинського профліцею є досвідчений педагог Олександр Борисович Осадчий. Понад сто викладачів та майстрів сьогодні є наставниками 408 студентів, які навчаються за такими спеціальностями, як слюсар з ремонту автомобілів, водій автотранспортних засобів категорії «С». електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, електро­газозварювальник на автоматичних та напів­автоматичних машинах, швачка, кравець, кухар, офіціант.

На базі ліцею 3 грудня 2018 року відкрито навчально-практичний центр з підготовки робіт­ників за фахом «Електрозварювальник ручного зварювання. Електрозварювальник на автоматичних та напівавтоматичних машинах. Зварювальник». Облаштовано 15 робочих місць для практичних занять.

Директор закладу О.Б.Осадчий з гордістю констатує, що згуртований колектив однодумців надає гарні знання і докладає багато зусиль, аби студенти отримали необхідні фахові на­вички.

Життя продовжується, а добра слава про ліцей поширюватиметься і надалі.

Петро Шелепало