Доброго зачину всiм нам!

Початок нового навчального року – традиційна і, здавалося б, звична щорічна подія, але як багато людей з хвилюванням очікує  її! Перше вересня -  це зачин нових малих і великих справ у освітянській галузі. Це свято всіх, хто вчить, вчився, хто  знову сідає за шкільну парту.

Кожен навчальний заклад має свої проблеми, а тому робота з  поліп­шення стану будівель, зміцнення ма­теріально-технічної бази закла­дів розпочалася з детального аналізу  потреб, що допомогло раціоналізувати діяльність та по-господарськи, ефективно розпорядитися коштами.

Значна увага приділена підготов­ці до нового навчального року до­шкі­льних навчальних закладів. У ДНЗ №2,8 проведено капітальний ремонт покрівель на суму 1 057 072,38 грн; ДНЗ №3 уклав договір на капітальний­ ремонт парапетів покрівлі (вар­тість робіт – 112 837,40 грн); розпочато підготовчі роботи до ремонту покрівлі у ДНЗ №9, на що виділено 463 854, 73 грн. Усі кошти – з бюджету міста. У зв’язку з передачею частини примі­щення з оперативного управління Нетішинського центру реабілітації дітей-інвалідів ДНЗ№2 проводиться­ капітальний ремонт              2-х групових кім­нат (сума коштів на виконання робіт за договором становить 95 059,00 грн). Ремонт приміщення для додаткової групи, яка має бути відкрита 01.09.2015 року, проводиться у ДНЗ№9 (вартість робіт – 41 844,00 грн з бюджетних асигнувань). ДНЗ №3,5 провели заміну вікон (останній відремонтував ще й тіньові навіси), що обійшлося бюджету  міста у 324 967,53 грн.

Оскільки першочерговим завданням є турбота про збереження життя  та  здоров’я дітей та персоналу, проведено заміри  опору ізо­ля­ції, перезарядження вогнегасників у ДНЗ № 2, 3, 5, 6 (відповідно до графіка).

Окремі дошкільні навчальні зак­лади зробили важливі придбання, які допоможуть забезпечити якісне харчування вихованців.

Працівники кожного дошкільного навчального закладу подбали про те, щоб малюкам було добре і затишно. Саме з цією метою проведено у всіх ДНЗ ремонтно-опоряджувальні роботи: поточний ремонт ігрових та спальних кімнат, коридо­рів, медичних кабінетів, харчоблоків, музичних залів тощо. Для забезпечення комфортного перебування дітей на свіжому повітрі пофарбовано малі архітектурні форми на ігрових майданчиках, спортивне обладнання.  Усе це стало можливим завдяки раціональному використанню бюджетних коштів, благодійних внесків батьків, спонсорів, ГО «За конкретні справи».

Підходить до завершення ремонтна кампанія і в загальноосвітніх навчальних закладах. За кошти бю­джету міста (на 200 000 грн, які поді­лені порівну між закладами) НВК «Загальноосвітня школа І-ІІ ст. та ліцей», ЗОШ І-ІІІ ст.№1,2,4  облаштували новими меблями класні кімнати для першокласників.  Це – спільне у всіх, та кожен заклад мав проблеми, які потребували особливого підходу і рішення.  

У ЗОШ І-ІІІ ст. №1 проводиться заміна вікон на  металопластикові, стелиться новий лінолеум та ремонтується покрівля, на що вже виділено 992 122, 40 грн з бюджету розвитку міста та обласного бюджету. На жаль, окремі роботи ведуться підрядником з порушенням строків. Для покращення роботи харчоблоку за кошти місцевого бюджету у сумі 45 937 грн закуплено картоплечистку та овочерізку. Значна допомога у проведенні ремонтних робіт надана ГО «Асоціація батьків учнів ЗОШ І-ІІІ ст.№1 «Співпраця», яка вирішила спонсорські кошти (31 000 грн) витратити на придбання таких необхідних матеріалів: лінолеуму, фарби, сантехнічного обладнання.

По-господарськи підійшли до використання 42 696, 92 грн видатків загального фонду бюджету міста та 6 869, 60 грн зі  спеціального фонду у ЗОШ І-ІІІ ст.№2. Закуплені та замінені лампи, розетки, проводи, посуд, спортивний інвентар, дезінфікуючі засоби, будівельні матеріали, що дозволило вирішити проблеми щодо підготовки закладу  до роботи з 01.09. 2015 року.

У НВК «Загальноосвітня школа І-ІІ ст. та ліцей» проведено заміну автоматичної пожежної сигналізації на сертифіковану. Вартість робіт складає 399 959 грн (уже виплачено аванс у сумі 248 046,79 грн). Гроші були надані зі спеціального фонду розвитку міста. Проведено ремонт сантехнічного обладнання та   виконані електротехнічні роботи, на які витрачено 21 029 грн, з яких 588 грн – благодійні кошти, а решта – із бю­джетного фонду. Заклад планує у майбутньому провести капітальний ремонт спортивного залу та даху, який перекривали ще у 2007 році.

Багато невідкладних робіт проведено у ЗОШ І-ІІІ ст.№4. Проводиться капітальний ремонт актової зали, на який з коштів бюджету міста виді­лено 269 349,60 грн. Виконано чимало теслярських, електротехнічних та сантехнічних робіт. Зміцнено матеріально-технічну базу: у класах з’явилися 14 телевізорів, куплених на благодійні кошти (72 000 грн.).

Матеріальну допомогу дітям міста надала благодійна організація «Благодійний фонд підтримки соціальних та економічних ініціатив»: ДНЗ №2 та ЗОШ І-ІІІ ст.№4 передано шафи для дитячого одягу; ДНЗ №5, 8 та ЗОШ І-ІІІ ст. №2 отримали дидактичний матеріал для вивчення польської мови більше, ніж на 15 000 доларів.

Літо – пора вирішення проблем і в позашкі­льних закладах.

Довгоочікуваний поточний ремонт проводиться у клубі «Юний технік» (на нього виділено 90 000,00 грн).

Здійснюються поточні ремонтні роботи у приміщенні Будинку дитячо­ї творчості. Замінено вікна на суму 33 969,00 грн,  99 733,00 грн спрямовано на ремонт приміщення, що знаходиться за адресою: вул. Курчатова, 8/1.

Виготовлено проектно-кошторисну документацію для ремонту великої хореографічної зали, яка розміщена там же.

Завершено виконання косметичного ремонту у Краєзнавчому центрі.

Новий навчальний рік прийде не лише з новими партами та  засобами навчання.  Кожен заклад осві­ти міста відчув необхідність змін та нововведень в організації навчально-виховного процесу. З метою забезпечення рівного доступу до дошкільної освіти усіх дітей у ДНЗ № 3, 4, 5,6 відкриваються інклюзивні групи. Актуальним для реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді є впрова­дження у ДНЗ№6 козацької педагогіки. Враховуючи завдання та перспективи розвитку нашої держави, ДНЗ №5, 8 вводять вивчення англійської та польської мов. Розвитку здібностей малюків сприятиме залучення їх до роботи у новостворених гуртках: «Шахова абетка» (ДНЗ№2), «Школа шахіста» (ДНЗ №4), «Козачата» (ДНЗ №4), «Театр у русі» (ДНЗ №7), «Творча майстерня» (ДНЗ №7), «Дивограй» (ДНЗ №7).

Відповідно до рішення 76 сесії Нетішинської міської ради ІV скликання від 30.07.2015 року ДНЗ (ясла-садок) №8 змінив тип та найме­нування. Зараз це дошкільний навчальний заклад (центр розвитку  дитини) «Золотий ключик». На базі закладу буде організовано роботу розвивального центру «Смайл»,  групи підготовки до шкільного нав­чання для дітей віком від 5 до 6 (7) років «Майбутній першокласник», групи вихідного дня «Краплинка», груп корекційного та реабілітаційного спрямування.

Зміни чекають учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста. З метою створення умов для реалі­зації здібностей і нахилів дітей та учнівської молоді, розвитку їх лідерських якостей, забезпечення змістовного дозвілля у ЗОШ І-ІІІ ст. №2  відновить роботу дитяче об’єд­нання «Країна Сонячних зайчиків», у  НВК «Загальноосвітня школа І-ІІ ст. та ліцей»  та ЗОШ І-ІІІ ст.№1, 4 розпочнуть діяльність дитячі органі­зації. Формуванню світогляду старшокласників ЗОШ І-ІІІ ст.№1 сприятиме залучення їх до участі у роботі новоствореного дискусійного клубу «Дебати». Варто відзначити зростання інтересу до вивчення іноземних мов: у ЗОШ І-ІІІ ст.№2  з першого класу вводиться вивчення поль­ської мови; п’ятикласники ЗОШ І-ІІІ ст.№4 матимуть змогу факультативно вивчати польську та німецьку мови. Наказом Міністерства освіти і науки України від 07.08.15 №855 «Про внесення змін до Типових навчал­ьних планів загальноосвітніх навчальних закладів» у окремих класах збіль­шено­ години на вивчення іноземних мов за рахунок варіативної складової.

Готують зміни для своїх вихован­ців педагоги позашкільних навчальних закладів. З метою задоволення потреб у додатковій освіті та  най­різноманітніших інтересів дітей та учнівської молоді відкриються нові гуртки. Слід зауважити, що окремі з них працюватимуть на базі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Будинок дитячої  творчості  започатковує роботу школи лідерів учнівського самоврядування. Краєзнавчий центр готовий об’єднати юних патріотів  у військово-спортивному клубі «Хоробрі серця».

Адміністрації, педагогічні колективи всіх навчальних закладів працюють над впровадженням у свою роботу інформаційно-комунікаційних технологій задля ефективної організації навчально-виховного процесу, успішної самореалізації кожного працівника у сучасному освітньому просторі.

Висловлюємо щиру подяку батьківській громаді за неоціненну допомогу у підготовці до нового навчального року, міській владі – за розуміння важливості вирішення освітянських проблем, громад­ським організаціям – за підтримку. Всім освітянам бажаємо плідного нового навчального року, миру і благополуччя у сім’ях та нашій країні.

Ольга Бобіна,

начальник відділу освіти

На знімку: освітяни міста на своїй серпневій конференції.

Фото Олександра Шустерука