Додаткові бонуси модернізації – підвищення  потужності енергоблоків

Модернізація системи регулювання турбіни – одна зі складових Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій. На другому нашому енергоблоці її проводитимуть під час ППР, що розпочнеться вже за кілька тижнів, на першому аналогічні роботи виконають у наступний планово-попереджувальний ремонт.

За словами заступника начальника турбінного цеху з монтажу та реконструкції Дмитра Карпинського, в рамках виконання цього заходу К(з)ПБ під №14407, планується замінити електронну частину системи регулювання, а також гідравлічну на механо-гідравлічну. Реалізація запланованого дозволить забезпечити якісне регулювання потужності, а також діагностику елементів системи регулювання – як механічних, так і електричних.

Необхідне для виконання модернізаційних робіт обладнання постачатиметься за кошти Європейського банку реконструкції і розвитку, для другого енергоблока воно вже придбане і знаходиться на складах УВТК. Виготовлене литовською фірмою «Балтійські інформаційні системи», яка виступає в статусі системного інтегратора. Адже обладнання складається з двох частин: електронної та механічної. Виготовлення першої – сфера відповідальності ТОВ «НВП Моноліт Енерго», другу взялася виготовити польська фірма Ponar Wadovice, концепція модернізованої системи розроблена спеціалістами ПрАТ «Техенерго» (наш багаторічний партнер – ред.)

Необхідність реконструкції – вимога часу. Адже діюча дотепер система регулювання морально і фізично застаріла, у новій буде застосовано найсучасніше обладнання, завдяки чому вдасться підвищити експлуатаційні характеристики самої турбіни та стійкість роботи всього енергоблока.

Тенденція переведення гідравлічних систем регулювання турбін на електрогідравлічні з істотним спрощенням гідравлічної частини існує в світі на протязі кількох десятиріч, серед українських АЕС, - стверджує Дмитро Анатолійович, - ми будемо першопрохідцями в цьому плані. – Аналогічні роботи в рамках цього ж заходу К(з)ПБ виконуватимуться на Южно-Українській АЕС, триває підготовка до модернізації системи регулювання на енергоблоках ВВЕР-440 РАЕС з турбінами харківського «Турбоатома», а також на рівненських «тисячниках».

Варто зазначити, що заради уникнення можливих ризиків у ході втілення проекту, фахівці застосовують вже апробовану практику зарубіжних колег. Як випливає зі слів Дмитра Карпинського, ми пішли шляхом ТЕС «Гацко» (республіка Боснія і Герцеговина), де модернізована система регулювання турбіни потужністю 300 МВт виробництва ЛМЗ, яка стала зразком для розробки концепції модернізації системи регулювання нашої турбіни.

Набутий раніше досвід сприятиме ефективному і якісному виконанню запланованого обсягу робіт, передачі знань персоналу станції, якому належить у подальшому обслуговувати нове обладнання.  Набувати необхідні навички наші енергетики будуть як під час монтажу й налагодження, так і на заняттях у навчально-тренувальному центрі, які вже розпочалися.

Переваги нової системи регулювання вже відчули на зарубіжних АЕС. Досвід колег з Росії та ряду країн Європи показує, що завдяки її впровадженню зростає виробіток електроенергії на енергоблоках. Це, так би мовити, додатковий бонус, яким варто скористатися.

Окрім того, що запланована модернізація забезпечить точність та оперативність усіх операцій та підвищить ефективність роботи обладнання, її виконання – одна з умов підключення енергосистеми України до європейської енергосистеми.

Ольга Сокол