Допитливі, активні, енергійні. За такими майбутнє

Молодіжна секція Українського ядерного товариства в рамках відзначення 25-річчя утворення УкрЯТ провела спільно з Національним університетом «Острозька академія» ІV Міжнародний молодіжний форум «Наука та виробництво в житті регіону». Місцем форуму організатори обрали Хмельницьку АЕС та місто Острог.

За словами голови молодіжної органі­зації УкрЯТ Олександра Хомича, - серед учасників форуму представники молоді підприємств атомної енергетики, промисловості, науки та освіти України. Програма заходу була досить насиченою і всеохоплюючою, нашим гостям надавалася можливість максимум побачити і почути, обмінятися думками, відпочити. Вже у перший день роботи вони відвідали інформаційний центр, оглядовий майданчик та окремі станційні об’єкти, побували із екскурсією у навчально-тренувальному центрі. Всюди у молодих людей виникали запитання, на які вони отримали відповіді фахівців.

Свою зацікавленість щодо роботи Хмельницької АЕС проявили учасники форуму і під час зустрічі з головою профкому Михайлом Гуком, головою молодіжної секції УкрЯТ Олександром Хомичем, представником ВАО АЕС-МЦ на нашому під­при­ємстві Дмитром Шубовським. Спершу усі троє ознайомили гостей зі станом поточних справ на підприємстві, де, як і на всіх інших вітчизняних АЕС, активно працюють над вирішенням проблеми з тарифоутворенням. Адже нікому не секрет, що довгі роки атомники, виробляючи понад 50% електроенергії, отримують від її реалізації значно менше, наприклад, за теплову генерацію, тобто залишаються обділеними. Відтак, під загрозою невиконання ряду виробничих та соці­альних програм. Змінити ситуацію вкрай важко, достукатися до чиновників і переконати їх у доцільності кардинальних рішень складно, бо, як висловився Михайло Гук, «в парламенті і уряді недостатньо людей, котрі думають на перспективу». Звідси і проблеми з тарифами, втрата престижності професії атомника, відтік кваліфікованих кадрів тощо. Протестні акції, які мали місце цьогоріч у містах-супутниках – яскраве підтвердження того, що не все гаразд у нашому домі. І як би довго не завіряли у високих владних кабінетах протилежне, за відсутності державницького підходу до тарифної політики у сфері енергетики, вирішення питання із підвищення заробітної плати персоналу АЕС, інших нагальних проблем, ми не матимемо розвитку, а відтак і майбутнього країни. Рішучі, але продумані кроки, потрібні не завтра-післязавтра, навіть не сьогодні, а ще вчора-позавчора. Деякі позитивні моменти, на щастя, проглядаються. Голова профкому повідомив, що таки готуються і ось-ось мають відбутися слухання з питань тарифоутворення у профільному комітеті Верховної Ради України. Залишається сподіватися, що їх результати стануть поштовхом до реалізації конкретних заходів, які не дадуть загубити цілу галузь.

Залишатиметься вона в авангарді, чи просто виживатиме, залежить від багатьох факторів. Один із яких, без сумніву, - забезпечення кваліфі­кованими кадрами. Не піддаючи сумніву фаховість персоналу наших АЕС, один із учасників форуму поставив резонне запитання з приводу більш якісної підготовки спеціалістів для атомної енергетики у вищих навчальних закладах. На переконання Олександра Хомича, тут важливі кілька моментів: високі знання, отримані у школі, тісний зв'язок профі­льних навчальних закладів із підприємствами, на яких після здобуття освіти працюватимуть молоді люди, і, звичайно ж забезпечення високих соціальних стандартів у сфері атомної енергетики. Бо у сучасному мобільному світі дипломовані спеціалісти легко знайдуть собі більш вигідне місце, де можна застосувати набуті знання і отримати за це достойну винагороду.

Відповідь на запитання щодо майбутнього 3 і 4 енергоблоків на нашому майданчику та співпраці адміністрації атомної електростанції із міською владою прозвучала з вуст Михайла Гука. Якщо стисло, основні тези наступні. Для вирішення буді­вництва нових потужностей наразі відсутня законодавча база, без цього будь-які інші практичні кроки неможливі. Отож, все за процедурою. Щодо співпраці із керівництвом міста, на щастя, непорозумінь немає. «Ми єдиний майданчик, на якому знаходимо порозуміння, розуміємо один одного, чуємо про проблеми, і вирішуємо їх… У Нетішині взаємні стосунки - найбільш сприятливі з-поміж усіх інших міст-супутників АЕС», - зазначив Михайло Володимирович.

Впродовж роботи форуму його учасники мали багато цікавих пізнавальних зустрічей у Нетішині та Острозі, були активними у тренінгах та інших, передбачених програмою заходах, яскраво продемонстрували свої творчі здібності, вміло поєднавши виробничі та наукові справи із відпочинком.

Ольга Сокол