Допоможе «Тесла» обрати вiрну путь

Хмельницька атомна електростанція є генератором не тільки електроенергії, а й різноманітних творчих та мистецьких заходів, до яких залучає дітей, молодь та ініціативних дорослих людей. Уже традиційним став щорічний регіональний конкурс «Атомна енергетика і ми», який про­водить відділ роботи з громадськіс­тю та ЗМІ Хмельницької АЕС. Школярі міста та сусідніх на­селених пунктів випробовують свої сили в галузі науки­, художньо-прикладного мистецтва, літератури та поезії.

Така тісна співпраця вищеназваного підрозділу ХАЕС з молоддю і школярами Нетішина та регіону триває уже 24 роки. Щоріч­но близько 300 дітей беруть участь в конкурсних заходах. Традиційно вони організовуються у  трьох напрямках: конкурс рефератів, дитячої творчості та літературний.

Поглибленню знань старшо­класників з фізики, хімії, біології, соці­ології, медицини сприяє конкурс рефератів на ядерну тематику. Метою заходу­ є активізація творчого потенціалу старшокласників, роз­вит­ок розуміння зна­чимо­сті атомної енергетики, залучення молодого покоління до проблем мирного використання ядерної енергії, функ­ціонування ядерної енергетики, промисловості та науки. Це також служить своєрідною профорієнтацією для майбутніх студентів та піднімає імідж професії атомника, спонукає школярів до роздумів та раціоналізму.

Традиційно наприкінці осені стартує факультатив «Вступ в атомну енергетику», який передує підготовці та захисту наукових робіт старшокласників. Його програма розроблена на основі аналізу запитів школярів, які цікавляться роботою атомної електростанції та мріють пов’язати свою майбутню професійну діяльність з енергетикою. В рамках факультативу спеці­алісти різних цехів та підрозділів ХАЕС читають молоді лекції, проводять практичні екскурсії, допомагають індивідуально опрацьовувати обрану тему.

Цьогоріч відкриття факультативу для старшокласників міста відбулося оригінально та захоплююче. Спільно з Хмельницькою АЕС та Українським ядерним товариством, яке виступило спонсором, присутні заходу «Вступ в атомну енергетику» стали учасниками цікавого наукового шоу «Тесла», яке провели представники рівненської фірми «Артемон» на запрошення організаторів конкурсу. Про те, що наука може вражати і малих, і дорослих, довели креативні ведучі. Вони демонстрували присутнім властивості рідкого азоту, вогняні видовища та фокуси зі світлом, які мають наукове пояснення, демонстрували горіння інертних газів під дією котушки Тесла, заряджали мобільні телефони на відстані, виготовляли електромагніти тощо. На думку організаторів факультативу, саме такі сміливі та цікаві експерименти в галузі природничих наук допоможуть змі­нити став­лення школярів до фізики, хімії, біології та дадуть їм масу корисних знань.

Заступник генераль­но­го директора ХАЕС з кадрів та со­ціального розвитку, голова місцевого осередку ГО УкрЯТ Віктор Демидюк, наголосив, що наука не стоїть на місці, і саме ініціа­тивна, талановита та прогресивна молодь сприяє її розвитку. Не виключено, що хтось із сьогоднішніх нетішинських школярів у майбутньому відкриє те, що нині знаходиться у сфері непоясненого та фантастичного. Дорослі всіляко сприяють такому науковому та творчому потенціалу учнів, стимулю­ючи до участі у по­дібних заходах.

«Атомна енергетика – це новітні технології та прогрес; аби у цій царині достойно працювати, потрібні знання. Я вам раджу максимально збагатити науковий запас, який надає школа і участь у позашкільних заняттях, адже частина з вас обере технічні вузи, по-закінченню яких займе достойне місце у нашому суспіль­стві», - наголосив Віктор Демидюк.

Привітала нетішинських старшо­класників з черговим новим сезоном написання наукових робіт і керів­ник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Тетяна Лиситчук, за­зна­чив­ши, що цьогоріч під егідо­ю Українського ядерного това­рис­т­ва атомники по­пуля­ри­зують природничі дисципліни. Учні, які виявляють гарні знання, оригінальне мислення та підхід до розкри­ття теми і стають призерами Всеукраїнського конкурсу, на пільгових умовах складатимуть вступні тести до профільних вищих навчальних закладів країни.

«Ми хочемо бачити вас майбут­ні­ми енергетиками, які працюватимуть на благо та розвиток нашої держави. Не виключено, що серед вас є майбутні вчені світового масштабу. Щиро радітимемо, адже нама­гаємось дати вам більше знань про ті процеси, які відбуваються навколо нас, тим більше, що всі ми – жителі міста-супутника Хмельницької атомної електро­станції», - підкреслила вона. 

Ще одним напрямком співпраці з обдарованими школярами є конкурс дитячої творчості «Ми живемо біля ХАЕС». Організатори чекають від потенційних учасників авторських робіт, виконаних в різноманітних техніках: живописі, графіці, декоративно-ужитковому мистецтві. Переможці конкурсу нагороджуватимуться цінними подарунками та грамотами.

Крім старшокласників Нетішина організатори запрошують до співпраці і творчу молодь Славути, Острога, Ізяслава, Шепетівки та інших населених пунктів регіону.

Тетяна Степанюк

Фото автора