Досвід і бажання – і ти призер змагання

Минулої суботи на водосховищі Хмельницької АЕС з нагоди­ Дня рибалки відбулися змагання членів «Клубу рибалок-аматорі­в ВП ХАЕС» та працівників електростанції зі спор­тивної риболовлі поплавковою вудкою.

Традиції  незмінні

З моменту заснування у 2006 році «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС», проведення різних видів змагань зі спортивної риболовлі стало традиційним. Найпопулярні­шою є риболовля на поплавкову вудку. Саме вона є доступною навіть початківцям, що взяли в руки гнучке вудлище і гайнули на водойму.

Цього разу виявили бажання позмагатись у спортивній риболовлі  майже чотири десятки учасників. Щоб доставити таку ватагу прихильників активного відпочинку до водойми, був виділений автобус транспортного цеху електростанції. Виїзд відбувся, як і було обумовлено зарання, о 5 годині. Зазвичай у таку пору більшість людей додивляється найцікавіші сни. Але рибалки – народ своєрідний і спроможний пожертвуват­и прихильністю до комфор­ту та домашнього затишку на користь спілкування з природою у будь-яких проявах стихії. Несприятлива погода не може стати на заваді замилуванню від чудових краєвидів та вдалого клювання риби.

Для спортивної риболовлі все ж таки прийнятною є більш-менш сприятлива погода, коли за комір не затікає дощ та взуття залишається сухим. З огляду на це організаторам спортивної риболовлі довелось на тиждень перенести дату заходу. Враховувалось й те, що доведеться готувати традиційну рибальську юшку. А вона, як відомо, виходить смачною, коли готується просто неба на відкритому вогнищі.

…Зранку водосховище нагадувало велетенське дзеркало. Вітерець ледь відчутний, заколисуючий…

Початок усіх змагань станційних рибалок має «офіційну» традицію – інструктаж з безпечного поводження на водоймі. Не зайвими були на­станови заступника начальника відділу охорони праці Петра Ваника­.

Сірий  кіт - талісман  риболовлі

Судді сповістили про початок змагань. Після закидання у воду різних видів прикорму, рибалки взялис­я вивчати наявність риби у секторах, закріплених після попереднього жеребкування за кожним учасником. У верхньому шарі водойми активно себе проявляли верхов­одка та краснопірка. Відтак більшість рибалок налаштувалась саме на ловлю цих видів риби. Існує певна особливість такої риболовлі: вудка повинна бути оснащена тонкою жилкою та малим гачком. А далі, як мовиться, справа індивідуальної техніки та великого бажання показати найкращий результат. Раз за разом водойму пронизував свист закидання пружних гнучких вудлищ. Більшість рибок зрозуміла, що саме дрібна риба стане основним трофеєм цієї риболовлі.

Коли рибалки пройнялися наповненням своїх  садків вертлявою рибою, на березі з’явився сірий кіт і на своїй мові почав повідомляти, що  не встиг поснідати. Дехто зголосився почастувати пухнастого гостя наявним уловом, але далеко не всі. Бувалі рибалки мають досвід участі у різних видах спортивної риболовлі, коли перемогу забезпечують навіть кілька грамів риби.

Згодом кіт став улюбленцем у багатьох секторах. Голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук і не сподівався, що цей гість має артистичні здібності. Він налаштував відеокамеру мобільного телефону і попросив хвостатого свідка змагань трохи попозувати перед об’єктивом. На диво, кіт немов під час тренування у цирку виконував всі вказівки новоявленого папараці. З’явився цікавий відеосюжет. Як згодом з’ясувалось, кіт наполегливо вертівся біля секторів майбутніх переможців.

Дрібна,  але  багато

Скільки здобутку можна упіймати за чотири годин риболовлі? Все залежить від вдачі. Відтак улови учасників змагань були доставлені у визначене суддями місце. Сергій Онищук та голова спортивно-масової комісії профкому Хмельницької АЕС Степан Пенчук налаштували електронну вагу і взялися за фіксування  досягнень учасників спортивної риболовлі. Результати пора­дували: найвправнішим рибалкою виявивс­я Олег Гей з уловом у 4 кіло­грами 107 грамів. Кількість упійманої риби ніхто й не збирався рахувати. Можна здогадатися, що кожну хвилину ловилась рибина. Для душі радість, а для рук – втома.

Дещо менший улов зафіксовано у Федора Булька – 3 кілограми 95 грамів. Третій результат у постій­ного призера різних видів спортивної риболовлі Кадима Каржау. Він спромігся з водойми підняти 2 кі­лограми 307 грамів плавникових трофеїв. Четвірку лідерів замкнув В’ячеслав­ Полейчук із уловом 1 кілограм 911 грамів.

Коли прийшов час визначити найбільшу впійману рибину, вона виявилась у автора цих рядків. Як не дивно, але карась вагою аж… 135 грамів допоміг тріумфувати у цій дисципліні. Його за годину до закінчення змагань вдалося приманити спеціальною прикормкою для фідерної риболовлі.

Усіх номінантів з успіхами привітав голова профкому Михайло Гук і вручив грамоти та кубки. Трійці призерів дістались й нові вудки.

Не оминули увагою й двох представниць прекрасної статі, які від­чайдушно боролись за хороші улови. Це Ірина Сухомлин та Тетяна Якименко. Їх Михайло Володимирович відзначив грамотами.

Після завершення офіційної церемонії на всіх учасників змагань чекали смачна рибацька юшка та інші страви, приготовлені умілими кухарями цеху господарського забезпечення.

Захід пройшов «на ура»! 

Велика заслуга в цьому спортивно-масової­ комісії профкому, актив­них­ членів «Клубу рибалок-аматорів               ВП ХАЕС», представників різних підрозділів електростанції.

Олександр Шустерук

Фото автора  та  Степана  Пенчука