Досвiд колег принiс результати

Напередодні Дня хіміка відбулася зустріч журналістів  з начальником хімцеху М.В.Замфіракі. Наша розмова велася довкола результатів роботи комісії Енергоатома, яка з`ясовувала, зокрема, причини витрат хімзнесоленої води й реагентів на станції. Це було кілька місяців тому, і сьогодні вже можна говорити про перші результати від реалізації намічених заходів.

У складі комісії працювали досвідчені фахівці-практики, отож їхні рекомендації мали особливу вагу.

- Чим був викликаний приїзд такої комісії на Хмельницьку АЕС? – поцікавилися ми в співрозмовника.

- Вона працювала в рамках виконання протокольних рішень Ради головних інженерів станцій, де одним із пунктів намічалось провести таку перевірку на нашій станції, оскільки показник споживання хімзнесоленої води в перерахунку на один працюючий енергоблок на ХАЕС най­більший у порівнянні з усіма іншими українськими АЕС. Водно-хімічний режим у нас, як правило, погіршується через протікання охолоджувальної води, яка надходить в конденсатори турбіни. Реагувати доводиться дуже оперативно, підключаємо додаткові фільтри змішаної дії на блочній знесолювальній установці, що й призводить в кінцевому результаті до перевитрат реагентів і хімзнесоленої води. Колеги з числа членів комісії поділилися власним досвідом вчасного виявлення протікань у конденсаторах турбіни, надали певні рекомендації. Зараз ми за ними працюємо і бачимо позитивні результати.

Я провів порівняльний аналіз споживання хімзнесоленої води і витрат реагентів на обох енергоблоках за І квартал минулого і поточного року. Маємо суттєву економію після запрова­дження наданих рекомендацій, а протікання, які виникають, персонал турбінного цеху й енергоремонтного підрозділу виявляють завчасно, що дозволяє оперативно вжити невідкладні заходи. Зараз ми навіть працюємо, як і на Южно-Українській та Запорізькій АЕС, без фільтрів змішаної дії. Щоправда, на другому енергоблоці днями один ФЗД довелося таки, через появу протікань, задіяти.

Загалом роботою комісії я задоволений, досвід колег посприяв у виправленні ситуації. Результати, яких вдалося досягти, будемо демонструвати наступного тижня на Раді хіміків (представники АЕС і ТЕС – ред.), яка засідатиме в Одеському національному політехнічному університеті.

У переддень професійного свята хіміків Микола Васильович подякував колегам за самовіддану працю, за згуртованість, єдність і стабільність, що допомагає долати будь-які труднощі й проблеми. Серед таких, наприклад, невчасне й неритмічне постачання необхідних реагентів. Через складну процедуру їх придбання, заявки, зроблені в поточному році на рік наступний, як правило, починають виконуватися вряди-годи тільки в кінці першого, а то й на початку другого кварталу. Між тим підприємство повинне працювати за безперервним технологічним циклом, і тільки професіоналізм та досвід допомагають прорахувати все до дрібниць і не допустити збоїв у виробничому процесі.

Ольга Сокол