Доторкнулись до минувшини

У кожному музеї здавна існує правило – «Експонати не чіпати руками». А в Нетішинському міському краєзнавчому музеї днями учні міських шкіл мали змогу погортати раритетні видання, що зберігаються у Музеї книги та друкарства Острозького державного історико-культурного музею-заповідника. Їх представила його директор Світлана Позіховська. Вона зробила екскурс в історію книгодрукування, розповіла про давні пам’ятки української літератури.

Великий інтерес викликало факсимільне ви­дання Пересопницького Євангелія, бо, як відомо, оригінал стародрука зберігається у столичній Національній бібліотеці ім. академіка Вернадського, він є головним атрибутом під час прийняття присяги президентів нашої держави.

Багато цікавого про давню історію діти дізнались під час демонстрації «Ізборника князя Святослава», «Луцького Євангелія», «Київського псалтиря».

За словами Світлани Володимирівни, факсимільні видання, які є точними копіями, допомагають популяризації національної культури та мистецтва і при цьому не виникає загроза пошкодження чи втрати оригінальних книг, які у спеціалізованих бібліотеках, музеях науковці оберігають як зіницю ока.

Це не перша акція, яку острозький Музей книги та друкарства проводить у стінах нетішин­ського міського краєзнавчого музею. Раніше були представлені оригінальні стародруки. Такий нетрадиційний підхід до популяризації пам`я­ток культури допомагає дітям поглибити знання у багатьох сферах гуманітарних наук.

Олександр Шустерук