Доторкнутися до високих матерiй

Це під силу навіть малюку, зокрема вдалось однорічній відвідувачці інформаційного центру Хмельницької АЕС дівчинці із красивим ім’ям Злата. Крихітка була в числі учасниць групи дітей англомовного табору «GoCamp2019», які нещодавно із екскурсією побували на атомній електростанції. Злата в прямому значенні цього слова, посиділа на макеті реактора, викликавши усмішки багатьох наших працівників, а також друзів із Фейсбуку. Трішки старші відвідувачі групи спробували виробити електроенергію на спеці­альному тренажері-велосипеді.

І так з дня у день в інформаційному центрі – своєрідній візитівці  Хмельницької АЕС,  демонструються високі матерії маленьким і дорослим, відомим і пересічним, професі­оналам різних галузей і простим людям, учням та науковцям, прихильникам та опонентам атомної енергетики. Всі, хто хоч раз виявив бажання побачити і доторкнутися до складних процесів ядерної фізики, і збагнути, як нейтрони-електрони-протони виробляють усім нам такі необхідні блага цивілізації, - отримують  відповіді на свої запитання.

У інформаційному центрі завжди чимало учнівської молоді з усіх куточків України. Візити допомагають краще орієнтуватися у відповідних напрямках природничих наук, що згодом дає гарні результати у написанні рефератів, науково-дослідницьких робіт тощо. Цього року такими гостями були представники Малої академії наук учнівської молоді з Рівного, учасники Міжнародного молодіжного форуму Українського ядерного товариства, львівські ліцеїсти, учасники Всеукраїнських змагань з початкового технічного моделювання. Хорошим практичним досвідом стають екскурсії на ХАЕС і для вчителів фізики. «Ми зацікавлені у співпраці з вами, хочемо, аби учні ближче познайомилися з будовою та принципом дії турбогенератора, електрогенератора, виробленням електроенергії та передачею її на відстань», - висловлювала у листі свої сподівання на співпрацю вчитель фізики Берездівського ліцею, що на Славутчині, Ванда Прокопченко. І результат виявився промовистим: учениця наставниці Ганна Зінчук згодом стала слухачкою факультативу «Вступ в атомну енергетику», який уже багато років поспіль організовує відділ роботи з громадськістю і ЗМІ Хмельницької АЕС, а цьогоріч виборола гран-прі на Всеукраїнському конкурсі «Атомна енергетика і ми» з роботою на тему «Дослі­дження роботи турбогенератора ТВВ–1000-2-МУЗ,  забезпечення максимальної надійності енерговиробництва та його економічності».

Роботою атомної електростанції постійно цікавляться студенти різних вітчизняних навчальних закладів, зокрема профільних енергетичних вузів Києва, Львова, Одеси, Вінниці, Тернополя. Вони неодноразово відвідували інформаційний центр, машинний зал станції, навчально-тренувальний центр, оглядовий майданчик ХАЕС і щоразу відкривали для себе нові та корисні знання. Частина з цих екскурсантів повертається сюди, на майданчик наймолодшої АЕС України, вже у статусі молодих спеціалістів, аби продовжити справу своїх батьків. Як правило, їх професійний шлях починався з факультативу «Вступ в атомну енергетику», де учням читали лекції фахівці Хмельницької АЕС, а майбутні атомники змагалися в написанні наукових рефератів.

Депутати різного рівня, представники територіальних громад, державних установ та організацій, активісти різноманітних громадських об’єднань та спілок – ще одна широка категорія постійних гостей ХАЕС. Розлогість їх інтересів від екологічно-природоохоронних аспектів до створення безпечних умов праці на робочих місцях енергопідприємства. Нинішнього року таких візитів було досить багато, адже громади цікавилися продовженням терміну експлуатації першого мільйонника станції, який уже відпрацював 30 років.

Готувати сюжети про роботу атомної станції, жодного разу не відвідавши її, дуже складно. Фахівці-інформаційники готові допомогти колегам, аби матеріал вийшов грамотним, зрозумілим та пізнавальним. Про роботу ХАЕС, зокрема  технологію виробництва електро­енергії, її місце та роль в енергетичній системі України нещодавно робили репортаж журналісти 33 каналу із Хмельницького, детально знайомлячись із темою у інформаційному центрі Хмельницької АЕС.

Взагалі на екскурсіях у інформаційному центрі ХАЕС, якщо взяти за відлік початок нового тисячоліття, а саме 2000 рік, побувало близько 60 тисяч відвідувачів. Це гості з усіх куточків не тільки України, а й з інших країн, різних континентів. Зокрема, влітку поточного року учасником ознайомчого візиту на Хмельницьку АЕС стала відомий американський фахівець з екології та геоінформаційних технологій стипендіатка програми імені Фулбрайта, гостьовий професор у Національному університеті водного господарства та природокористування (м. Рівне) Елейна Малетт. Вона організовувала в Україні кількаденний семінар на тему прийняття рішень у сфері охорони довкілля і зауважила, що енергетична структура – це важлива частина планування землекористування та екологічного майбутнього нації. «Нині дуже важливо відвідати одне з найбільших в Україні підприємств, що випускає електроенергію, ознайомитися із циклом виробництва, порівняти його вплив на навколишнє середовище із впливом інших джерел отримання енергії – гідроенергетики, викопного палива та відновлювальних джерел та обговорити їх соціально-економічні та екологічні складники», - наголосила пані Елейна.

Восени минулого року працівниками ВРГіЗМІ було організовано екскурсійний огляд на Хмельницьку АЕС для представників делегації з міста-побратима Нетішина польського міста Новий Сонч.

Серед цікавих листів, які наді­йшли на адресу генерального директора у 2018 році, було прохання наступного змісту: «Доброго дня, шановний Миколо Сергійовичу, мене звати Олександр Тимощук, мешкаю у місті Шепетівка. У мого батька Василя Олександровича у жовтні день народження, і я хотів би зробити йому подарунок - екскурсію на Хмельницьку АЕС, так як він багато читав і дуже цікавиться роботою та діяльністю станції. Усю свою трудову діяльність провів на залізниці, працюючи електромеханіком радіозв'язку». Така зацікавленість не залишилась без позитивної резолюції, і екскурсія відбулась.  Василь Олександрович Тимощук із сином Олександром приєднались до групи інших від­ві­дувачів, а спеціалісти відділу роботи з громадськістю і ЗМІ допомогли організувати такий креативний подарунок.

Нещодавно Хмельницька АЕС отримала лист студента Національної академії керівних кадрів культури і мистецтва з Луцька Станіслава Чохленка із проханням відвідати станцію. Юнак висловив велике бажання побачити енергетичний об’єкт, оскільки цікавиться темою атомної енергетики, зокрема будовою та роботою ядерного реактора.

Хлопець лишив відгук на сторінці ХАЕС у Фейсбуці: «Величезне дякую вам за екскурсію! Стільки вражень і емоцій я ще ніколи не відчував. Дійсно, збулася моя мрія».

Неабиякі враження від візиту на ХАЕС отримав співробітник Міністерства закордонних справ України Юрій Романчук, який з дружиною Оленою та сином Михайлом на власні очі побачили, як працює атомна станція. Він зазначив, що бажання відвідати ядерний об’єкт виникло після перегляду серіалу «Чорнобиль»: «Я знав, що половина вітчизняної електро­енергії виробляється саме на атомних електростанціях, але не усвідомлював, що без ядерної енергетики ані в України, ані у всього людства немає майбутнього. Відвідування Хмельницької АЕС залишило дуже позитивні враження. Видно, що Україна не втратила статусу ядерної держави і активно розвиває свою атомну галузь. Ми - в п’ятірці лідерів серед європейських країн за потужністю ядерної енергетики». Про саму екскурсію та багато іншого Юрій Романчук ґрунтовно та цікаво написав у соціальній мережі Фейсбук.

Урізноманітнити цьогорічний літній відпочинок вирішили вчителі та учні Самотоївської ЗОШ, що на Сумщині. Зробити ж це весело, пізнавально та захоплююче їм допомогли працівники інформаційного центру.

Минулого року на майданчику ХАЕС два тижні функціонувала VII літня ядерна школа «Молодь і майбутнє атомної енергетики», у якій брали участь студенти вітчизняних вищих навчальних закладів з метою формування позитивного іміджу енергокомпанії та зміцнення взаємин між профільними вузами.

Нашими гостями були також веломандрівники з Києва, зокрема випускник Технологічного інституту з м. Онтаріо (Канада) Олександр Кушніренко та його товариші. Відгукнулися фахівці інформцентру і на прохання батьків із Хмельницького щодо організації екскурсії на ХАЕС для доньки-десятикласниці Ярослави Кожемяко, яка змалечку мріяла пов’язати своє майбутнє із атомною енергетикою та навчатися у Національному технічному уні­верситеті «КПІ». Дівчина на той час була членом Малої академії наук України та готувала науково-дослідницьку роботу «Зоряний нуклеосинтез – основа термоядерних електростанцій майбутнього».

Так, все починається в житті з малого: і  проста зацікавленість малечі складними і досить специфі­чними речами в майбутньому переросте у написання подібних наукових праць. Принаймні, юні нетішинці у нинішній День знань вже зробили початок:  третьокласники ЗОШ №3 розпочали навчальний рік із екскурсії в інформаційний центр Хмельницької АЕС.

Тетяна Степанюк