ДП «НАЕК «Енергоатом» як  фактор сталого  розвитку  України

Шановні колеги, друзі!

Ми підійшли до 20-річчя нашої Компанії, маючи за плечима позитивний досвід реалізації надскладних потужних проектів, і він дозволяє нам впевнено дивитись у майбутнє.

Від моменту створення Енергоатома було добудовано і введено в експлуатацію два нових енергоблоки з реакторами ВВЕР-1000, два гідроагрегати гідроакуму­люючої електростанції, створено націо­на­льну систему підготовки кадрів для АЕС і мережу навчально­тренувальних центрів з підготовки персоналу, на всіх діючих АЕС введено в експлуатацію повномасштабні тренажери, вирішено проблеми поводження з радіоактивними відходами, введено в експлуатацію пристанційне сховище відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) на ЗАЕС і розпочато підготовку до спорудження централізованого сховища ВЯП з трьох інших АЕС, створено єдину систему науково­технічної підтримки експлуатації АЕС і власну промислову базу для забезпечення АЕС матеріалами, обладнанням та послугами. Нами створено державну систему аварійного реагування i сповіщення про аварії, впроваджені АСКРО в зонах спостереження АЕС. Розпочата модернізація фізичного захисту АЕС за найсучаснішими технологіями.

Серед успішних проектів Енергоатома слід особливо відзначити спільний з американсько-японською компанією Westinghouse проект «Кваліфікація ядерного палива для України», реалізація якого стала надзвичайно вагомим внеском у зміцнення енергетичної незалежності України.

Ще з одним нашим американським партнером – компанією Holtec Inter­na­ti­onal продовжується реалізація проекту з будівництва Централізованого сховища­ відпрацьованого ядерного палива. Цей проект також має на меті зміцнення без­пеки вітчизняного енергетичного сектору­.

Для реалізації нашого європейського вектору розвитку, для залучення нових партнерів у 2014 році Енергоатом відкрив у Брюсселі своє представництво.

Атомна генерація потребує розвитку в нових ринкових умовах. Стратегічною метою України є імплементація Угоди про асоціацію з Євросоюзом та інтеграція ОЕС України до Європейської мере­жі ENTSO-E. На порядку денному стоять реформування ринку електроенергії, модернізація електроенергетичної ін­фра­структури, імплементація Третього енергетичного пакету ЄС, добудова третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

Усім цим цілям органічно відповідає ще один наш проект із влучною назвою «Енергетичний міст «Україна – ЄС».

Сьогодні ми працюємо над продовженням термінів експлуатації енерго­бло­ків АЕС, їхня відповідність усім вимогам до безпеки є головною умовою для отримання від Держатомрегулювання дозволу на роботу у понадпроектний термін.

Безпека українських АЕС після Чорнобиля була підтверджена позитивними висновками безпрецедентної комплексної перевірки безпеки. Шість років тому в нашій державі вперше у світі в рамках спільного проекту Україна – ЄК – МАГАТЕ проведено унікальну за масшта­бами виконаних робіт комплексну оцін­ку безпеки всіх українських енергоблоків. На кожному з 15-ти діючих енерго­блоків проведена оцінка стану безпеки на основі самооцінки і незалежної перевірки.

У жодній іншій галузі персональна відповідальність кожного за долю спільної справи не має такої величезної ваги, як в атомній енергетиці. Для нас безпека експлуатації атомних енергоблоків набула майже сакрального сенсу, адже це в першу чергу безпека та спокій наших рідних. Переконаний, ми зробимо все, що від нас залежить для забезпечення надійного та безпечного функціонування українських АЕС.

Разом із тим, виконанню окремих наших завдань завадили як об’єктивні, так і штучно створені перешкоди. І якщо перші потребують від нас ретельного аналізу та пошуку ефективних рішень, то на подолання других нам, на жаль, доводилось витрачати час та зусилля, на які вони не заслуговували. Адже саме їхнє виникнення мало б бути унеможливлене за умови належного функціонування державних інституцій. Прикладом такої штучної проблеми стало блокування рахунків Енергоатома у першому півріччі поточного року за сумнівним позовом нікому невідомої компанії. Тим не менш, навіть цей негативний досвід став приводом для демонстрації колективами відокремлених підрозділів Енергоатома своєї солідарності у відстоюванні інтересів галузі. Єдність, з якою атомники зустрічають будь-який виклик, може і повинна бути прикладом для всіх українців на складному шляху до перетворення нашої країни на заможну та насправді незалежну державу.

Бажаю всім міцного здоров’я, миру та відчуття задоволення від того, що ми робимо!

Юрій Недашковський,

президент НАЕК «Енергоатом»