Дуальна форма освіти? Чому б і ні?

Підбір висококваліфікованого персоналу, на який покладається велика відповідальність за безпечну експлуатацію енергоблоків, повноцінне функціонування інфраструктури, що впливає на роботу ядерного об’єкта та комфортні умови проживання у місті-супутнику АЕС, покладено на відділ кадрів підприємства, який з червня минулого року очолює Людмила Климчук.

Їй випало організовувати роботу підпорядкованого підрозділу у непростий час, коли розмірений ритм нашого життя зазнав суттєвих змін через COVID-19, який охопив світ. Карантинні заходи, які тривають з весни 2020 року, накладають певні обмеження, коронавірус диктує свої правила. Отож, на кожній ділянці виробництва та у повсякденному житті мусимо зважати на ці обставини.

Та якими б жорсткими не були умови, викликані пандемією, це не може паралізувати роботу, а от мобілізувати сили, використати весь потенціал, аби вистояти в непростій ситуації і рухатися далі, кожен з нас зобов’язаний.

Відділ кадрів працює, можна сказати, у звичному режимі, з дотриманням усіх карантинних заходів, винятком хіба може бути відсутність особистого прийому громадян. Але всі питання працевлаштування, переведення на іншу посаду, звільнення, перебування у відпустці чи на лікарняному, дотримання правил вну­трішнього трудового розпорядку чітко контролюються і вирішуються в рамках покладених на підрозділ повноважень. У своїй діяльності його працівники намагаються неухильно дотримуватися норм чинного законодавства, постійно відслідковуючи зміни, які в ньому відбуваються, в тому числі на електронному порталі Кадровик. У розмові з Людмилою Климчук не могла оминути питання "кадрового голоду".

Чи актуальне воно для ХАЕС? Адже був період, коли в пошуках кращих заробітків багато хто подався за кордон. Співрозмовниця зауважує, що активний відтік персоналу зараз не прослідковується, коронавірус і тут вніс свої корективи: зарубіжжя вже не так люб’язно приймає потік заробітчан. Отож, люди шукають інші шляхи підвищення своїх статків і утримання родин. У Нетішині, де велике виробництво зосереджене на ХАЕС, всяк прагне знайти роботу саме тут.

Число бажаючих влитися у ряди атомників тільки зростає, адже у людей є розуміння, що підприємство забезпечує стабільну роботу і гарантовану зарплату.  Так, у нас є потреба у спеціалістах певного профілю, і таких, що мають відповідну освіту та досвід, готові прийняти у свої ряди. Але стовідсотково задовольнити заяви усіх претендентів ніяк не можемо, зарахування у штат підприємства відбувається шляхом професійного конкурсного відбору.

Комісія під головуванням генерального директора Андрія Козюри ретельно вивчає пакет документів, у безпосередньому спілкуванні з кожним пре­тен­дентом на посаду бере до уваги як його професійні знання, так і чисто людські якості. Не завжди люди навіть з відповідною освітою мають чітке розуміння які обов’язки на них покладаються, не орієнтуються у сфері, де хочуть себе проявити. Тут шанси на позитивне для себе рішення мізерні.

Найбільша потреба зараз у спеціалістах робітничих професій, нестачу електрозварників та електрослюсарів відчувають у енергоремонтному підрозділі, цеху теплової автоматики і вимірювань. Вакансії, які є на ХАЕС, розміщені на станційному сайті, на початку кожного місяця дані оновлюються. Отож, якщо це ваш профіль, маєте відповідні знання, готові брати на себе відповідальність, ласкаво просимо. Відповідне резюме можна подати в електронній формі, у кого нема такої можливості, – на паперовому носії. Для цього у холі адміністративно-побутового корпусу станції облаштована скринька, куди можна опустити резюме. Скриньку на предмет нових надходжень перевіряють щоденно.

Окремо хочеться сказати про співпрацю зі студентами профільних вишів, потенційними працівниками атомної електростанції. Є над чим працювати, аби якомога більше молодих людей обирали професію атомника. Наразі за тристоронніми договорами (підприємство-студент-виш) навчається менше десяти людей. Вони здобувають освіту у політехнічних вишах Києва, Одеси, Вінниці. Є надія, що активніше вступатимуть, передусім, випускники нетішинських шкіл і довколишнього регіону у Рівненський університет водного господарства та природокористування, де так само готують спеціалістів для атомних електростанцій. З метою залучення на виробництво кваліфікованих фахівців, підприємство пропонує студентам вишів перехід на дуальну форму освіти.

Подібну співпрацю готові запропонувати студентам, які навчаються за денною формою на першому курсі магістерського рівня, виявили особисте бажання та пройшли відбір у ВП АЕС. З бажаючими укладають строковий трудовий договір, працевлаштовують на  ХАЕС, з можливістю отримувати заробітну плату та навчатись без відриву від виробництва.

Таким чином, молода людина може набратися досвіду, забезпечити себе фінансово, проявити здібності та отримати можливість залишитися працювати тут на постійній основі. Нову форму роботи тільки почали запроваджувати, але нею вже скористалася одна особа, на розгляді інші заяви. Гадаємо, дуальна форма освіти приживеться і дасть свої ре­зу­льтати.

Ольга Сокол