Дві жінки, дві епохи – одна любов до мистецтва

В ній живе три стихії: Жінка, Весна і Мистецтво. І саме вони визначили долю Світлани Лелях-Бегутової, відомої нетішинської скульпторки, художниці, людини різносторонніх талантів, презентація книги якої нещодавно відбулася у місті енергетиків. «Дві долі – одна філософія життя» - саме таку символічну назву має видання, присвячене 148-й річниці від дня народження геніальної поетеси Лесі Українки та 48-ї річниці творчого життя нашої сучасниці. Символічна гра цифр, гра доль, а за ними – велика праця і здобутки обох жінок.

Творчістю славної доньки України Світлана Мефодіївна захоплюється змалечку, а мужність та непереборну силу поетеси не підкорятися важким життєвим обставинам взяла за своє життєве кредо. Зболена душа легко може зрозуміти таку ж саму, незважаючи на час та епохи, тому для Світлани Мефодіївни життя Лесі Українки є взірцем та натхненням. Багато своїх творчих робіт нетішинка присвятила саме їй.  Світлана Лелях виготовила меморіальну дошку Лесі Українці, яка розміщена на фасаді Славутської районної бібліотеки. Також вона створила портрет геніальної поетеси методом крапкової графіки на кольоровому металі, одну із перших робіт у новій техніці. Згодом, відвідавши музей родини Косачів у Новограді-Волинському, подарувала роботу тамтешнім хранителям пам’яті про Лесю.

Світлана Лелях-Бегутова щороку відвідує славетну Звягельську землю, яка подарувала Україні і світу величну жінку, бере активну участь у проведенні щорічних Лесиних джерел, які уже багато років поспіль проводяться наприкінці липня і об’єднують поціновувачів творчості Лесі Українки з усього світу. Саме ці зустрічі і спонукали творчу нетішинку до написання та випуску масштабної книги «Дві долі – одна філософія життя», у якій  вона зібрала публікації поважних та початкуючих науковців, дослідників-мистецтвознавців, журналістів, письменників, викладачів та студентів. У виданні містяться кращі науково-дослідницькі роботи та розвідки історико-філософського, українознавчого, соціально-педагогічного спрямування.

На творчий вечір до Світлани Мефодіївни завітало багато друзів та поціновувачів її творчості не тільки з Нетішина, а й  Славути, Корця, Хмельницького, Новоград-Волинського. В цей день звучало багато побажань авторці, адже вона нещодавно відзначила ще й власний 70-річний ювілей. Символічно, що у День жінки та весни – 8 Березня. Світлану Мефодіївну віншували нетішинці, земляки із Лисичого, Крупця, славутчани, хмельничани.

Повагу до праці талановитої нетішинки від імені кількатисячного колективу Хмельницьої АЕС та генерального директора Андрія Козюри висловила заступник генерального директора з економіки та фінансів Альвіна Шестак:

- Від усієї душі щиро вітаю вас, шановна ювілярко, із важливою мистецькою подією і хочу висловити слова великої подяки за ваш патріотизм та небайдужість. Все, що створено вашими руками, житиме для пам’яті та добра. Бажаю, аби започаткована вами робота ніколи не закінчувалася, нехай у вас вистачає фізичних, моральних, духовних сил, а ми будемо вас завжди підтримувати, - наголосила Альвіна Шестак.

 Від імені новоград-волинської громади ювілярку привітала в.о. міського голови Оксана Гвозденко, зазначивши, що художниця сама всього досягла у своєму нелегкому житті, силою своєї мужності та натхнення подає приклад любові до України.

«Зичимо вам міцного здоров’я, невичерпних життєвих сил, енергії, радості для здійснення неймовірних творчих планів, які у вас завжди народжуються. Дякуємо, що ви несете ім’я нашої славної землячки у світ і пропагуєте українську творчість», - зазначила вона.

Долучилися до вітань і нетішинці, зокрема, депутат Нетішинської міської ради Олександр Степанюк, очільник управління освіти Василь Мисько, директор школи мистецтв Іванна Сиваківська, директор палацу культури «Енергетик» Світлана Кириленко, директор Нетішинської міської бібліотеки Марія Омельчук, журналісти, лікарі, численні друзі та однодумці.

Подарунками в цей день слугували квіти, музичні вітання та невмируща Лесина поезія, а ще весняний настрій, який наповнює кожну душу радісними передчуттями чогось нового та доброго. Принаймні, Світлана Лелях-Бегутова уже намітила собі цьогорічні творчі плани, які найближчим часом реалізує і презентує громадськості. А це – народження ще двох книг, покликаних зберегти нашу ідентичність і надихнутися життєвою мудрістю видатних постатей України.

          Тетяна Степанюк