Є 250 мільярдів!

 

3 вересня 2015 року виробіток електроенергії на Хмельницькій АЕС з початку її експлуатації сягнув позначки 250 мільярдів кіловат-годин. Вітаємо трудовий колектив станції з вагомим здобутком!

Генеральний директор  М.С.Панащенко назвав 3 вересня днем трудових досягнень. На шляху до цього була серйозна копітка праця багатьох людей. Тих, хто започаткував біографію енергетичного під­приємства і тих, хто гідно підхопив естафету попередників, продовжуючи писати його трудовий літопис.

Більший, так би мовити, внесок у досягнутий 250-мільярдний рубіж зробив перший енергоблок. Його частка в цьому показнику склала 176,8 млрд кВтг електроенергії, на що витрачено 27,7 року роботи. Середньорічний виробіток склав 6,384 млрд кВтг, КВВП - 72,9%. Скромніший, з огляду на вік, доробок другого енергоблока - 73,2 млрд кВтг за 11,1 року експлуатації. Середньо­річний пока­зник сягнув 6,592 млрд кВтг, КВВП - 75,2%. Сумарно обидва енергоблоки для реалізації такого важливого для колективу атомників завдання - виробництва чверті триль­йона кВтг електроенергії - відпрацювали 38,8 року.

- Це серйозний досвід експлуатації, - наголошує Микола Сергійович. - Колектив і надалі докладатиме всіх зусиль для надійної роботи об`єкта, впевнений, що наступний 250-мільярдний рубіж ми пройдемо за більш короткий період часу.

На основі аналізів безпеки, між­народного досвіду ми впрова­джували заходи з підвищення безпеки. За весь період експлуатації в цілому по станції реалізовано 815 робіт і проектів з покращення безпеки: на енергоблоці №1 - 462, на енергоблоці №2 - 230, на загальностанційних об`єктах - 123.

Ми враховуємо не тільки міжнародний досвід, а й вчимося на власних помилках. За результатами розслідувань порушень і відхилень у роботі станції,  розробили і реалі­зували понад 2310 заходів.

Багаторічна плідна робота дала свої результати. Багато це чи мало 250 мільярдів? Якщо говорити з точки зору потреб в електроенергії Хмельницької області, то її вистачило б приблизно на 100 років. В рамках України чверть трильйона кіловат-годин - це трохи менше загального річного виробітку електроенергії.

Попереду у нашого колективу не менш вагомі завдання. Перше з них - продовження строку експлуатації енергоблока №1. Паралельно працюватимемо над реалізацією проекту зі створення енергетичного мосту "Україна - Європейський Союз", основою якого буде енергоблок №2. Це дозволить в кін­­­цевому результаті постачати електроенергію через так званий Бурштинський острів у Польщу, Чехію, Угорщину. І мати джерело створення матеріально-фінансових ресурсів для реалізації найбільш вагомого проекту - завершення будівництва енергоблоків 3 і 4.

Впевнений, що Хмельницька АЕС віднайде для цього і фізичні, й інженерні, й інтелектуальні ресурси.

Всім безпечної роботи, добра і щастя.

Записала Ольга Сокол