Є діалог і розуміння

 Інформація, поширена вітчизняними ЗМІ та мережею Інтернет щодо урядового рішення про обмеження потужності енергоблоків АЕС, а згодом і  виведення кількох із них у резерв, сколихнула всю Україну. Тільки ліниві не коментували ситуацію, кожен на свій лад, додаючи до оприлюдненого повідомлення чергову порцію оцінок того, що сталося. Як правило, негативну. Отож, вистачило 2-3 днів, аби інформаційний простір заполонили звинувачення профільного енергетичного міністерства у некомпетентності і "грі" на користь конкретних бізнесових структур, через що державне підприємство «НАЕК «Енергоатом» терпить колосальні збитки, під загрозою безпека її енергоблоків тощо. До речі, наприкінці минулого тижня відреагувало на ситуацію Державне бюро розслідувань, розпочавши досудове розслідування за фактом можливих неправомірних дій службовців Міністерства енергетики та захисту довкілля у зв'язку зі зниженням потужності енергоблоків атомних електростанцій на користь збільшення обсягів закупівлі електроенергії у приватних компаній. 

Тим часом на тлі огульної критики урядовців за вжиті ними заходи, несподіваною для опонентів Мінекоенерго пролунала заява очільника Державної інспекції ядерного регулювання України Григорія Плачкова під час "круглого столу ", присвяченого проблемам у електроенергетичній галузі. Інспекція, за його словами, не вбачає у рішеннях щодо режимів роботи атомних електростанцій будь-яких порушень правил і норм безпеки. Абсолютно безпечною назвав вимушену зупинку енергоблоків в умовах  зменшення споживання електроенергії т.в.о. президента Енергоатома Петро Котін. Шляхи виходу з непростої ситуації стали шукати у міністерстві, зустрівшись з керівництвом енергокомпанії та її відокремлених підрозділів - АЕС, профспілками, представниками депутатського корпусу. Був на цій зустрічі і генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра. 

- Андрію Ростиславовичу, що було предметом розмови на зустрічі, і чи вдалося сторонам досягти компромісу?

- Така зустріч пройшла  5 травня під егідою в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля України Ольги Буславець, відбулася відверта розмова про проблеми у електроенергетичній системі загалом та на майданчиках українських АЕС. Ситуація і справді непроста. Від початку введення в Україні карантинних заходів і дотепер  тренд споживання електроенергії пішов на спад. Логічним за таких умов виглядає зниження всіма, наголошую - всіма учасниками ринку величини генерації. Як свідчать дані НЕК "Укренерго", (з ними можна ознайомитися на сайті компанії), частка атомної генерації залишається сталою 50-60%. Як це було на початку чи всередині березня, і навіть півроку тому. Ось, наприклад, 6 і 7 травня цей показник становив 58%. В таких реаліях всі розуміють, що мають прийматися рішення рівноцінні для всіх учасників ринку, тобто зменшення потужності поширюється на всі генерації, принципу вибірковості тут не повинно бути. 

Якщо казати про Енергоатом, маємо  станом на 8 травня обмеження на рівні 1500 МВт, найближчим часом належить провести перекомпенсацію потужностей. 

І хто б що не казав про ситуацію, що склалася, вона є абсолютно об'єктивною. Передували цьому, зокрема, тепла зима і тривалий карантин, що призвело до суттєвого скорочення споживання електроенергії. Аби тримати баланс у енергетичній системі,  в країні вимушено вдалися до таких непопулярних заходів. А от необ’єктивним я б назвав розрахунок за спожиту електроенергію, адже надходження фінансових ресурсів з нашого енергоринку  вкрай незадовільне. Врегулювання питання потребує невідкладних рішень на рівні держави.  Як зауважила Ольга Буславець, вони розроблені, але потребують законодавчого підкріплення.

Добре, що є повне порозуміння як діяти, аби збалансованим був ринок електроенергії. Ми готові працювати над виконанням поставлених завдань, забезпечуючи надійну безаварійну роботу атомних енергоблоків, очікуємо на зустрічні кроки у відповідь у вигляді своєчасних фінансових надходжень з енергоринку.

- Кризою в електроенергетичній галузі пройнялася Верховна Рада України, проголосувавши у першому читанні та за основу законопроект під номером 2386, який дозволить погасити    заборгованість "Енергоринку" перед Енергоатомом.

- Безумовно, такий крок щодо вирішення питання заборгованості перед атомниками, яка утворилася до запровадження в країні нової моделі ринку електроенергії, можна тільки вітати. Сподіваємося, що борг буде реструктуризовано, хоча "живих" коштів швидше за все не отримаємо. Але запропоновані для реалізації рішення сприятимуть продовженню предметного діалогу з банками для оздоровлення фінансового стану Енергоатома. Тоді зможемо впроваджувати намічені заходи із підвищення безпеки енергоблоків, модернізації та реконструкції, вчасно і якісно проводити ремонтні кампанії.

- Майже сто народних депутатів України звернулися до  Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням не відключати атомні енергоблоки, називаючи у якості можливих негативних наслідків рівень безпеки ядерних потужностей.

- Я також негативно ставлюся до виведення енергоблоків у резерв.  Але якщо не відновити економіку, а відтак і рівень споживання електроенергії, про роботу енергоблоків на номінальній потужності й мови не може бути. Єдина електроенергетична система, це як збалансовані ваги, де на одній шальці - генерація, на іншій - споживання. Жодні коливання тут недопустимі. Так само недопустимі переваги базових потужностей, роль яких виконують АЕС, над маневровими. І навпаки. Саме в цьому і полягає державницька позиція: тримати рівновагу у енергосистемі, а не підігрувати комусь одному, завдаючи тим самим шкоди іншим учасникам енергоринку. Поки що, я повторюся, відсоток атомної електроенергії зберігає свої позиції. Але ж загальна потреба країни в цій важливій продукції суттєво знизилася! Не працює промисловість, громадський транспорт, малий і середній бізнес, великі торговельні центри, які споживають електроенергію у доволі великих обсягах. Отож, яким би затяжним і складним не був карантин, відновлювати економіку потрібно якнайшвидше.  Інакше балансових обмежень не уникнути.

На зустрічі у міністерстві ми переконалися, що в урядовців немає бажання обмежувати потужності атомних енергоблоків заради лобіювання інтересів інших генерацій. Зрештою, економіку не обдуриш: аби зберегти у поточному році і на майбутнє чинні тарифи на електроенергію для населення, без нашої товарної продукції, що в рази дешевша, ніж в інших виробників, ніяк не обійтися. Відрадно, що аргументи атомників не зависли у повітрі.  Нас слухають і чують, маємо хороший діалог з Мінекоенерго. Це вселяє надію, що розумний вихід буде знайдено.

Ольга Сокол

Фото Євгена Цибульського