Ефективне виробництво цінується на ринку

На цьому наголошував у спілкуванні зі станційними журналістами начальник відділу розвитку персоналу Іван Ковалінський. А таким воно може бути за умови висококваліфікованих кадрів - робітників, інженерно-технічних працівників, управлінців. Не тільки відповідальних,  мотивованих, а й націлених на розвиток та удосконалення, без чого важко йти в ногу з часом, демонструвати результативність і конкурентноспроможність. І мало тут знання конкретного обладнання,  специфіки його роботи, розуміння технології, практичних навичок. Без володіння такими якостями як готовність до командної роботи, високий рівень комунікації, здатність вирішувати конфліктні ситуації, не поглиблюючи їх, знання і застосування методів попередження помилок, поведінка у нештатних ситуаціях, оперативне реагування тощо, досягти професійних висот і гарантувати безпечне виробництво проблематично. Формування якісного складу персоналу, підтримка його кваліфікації - копітка й безперервна робота багатьох служб, свою нішу у цій багатогранній сфері займають фахівці новоствореного підрозділу  - ВРП.

Відділ розвитку персоналу функціонує менше року, але вже проведено велику організаційну роботу, налагоджено співпрацю з іншими станційними підрозділами. По суті, при створенні ВРП відбулося злиття двох відділів - психолого-педагогічного і фізіологічного забезпечення, який був у складі НТЦ, та соціального розвитку, що підпорядковувався заступнику генерального директора з кадрів і соціального розвитку. Функції обох колишніх структурних підрозділів станції були тісно пов'язані між собою,  тепер вони  об'єдналися, в чому співрозмовник бачить позитив. У відділі розвитку персоналу дві групи: одна опікується управлінням людським фактором, інша - соціальним захистом персоналу. У першій працюють 3 психологи (один 1-ї і два 2-ї категорії),  актуальним залишається питання введення посади соціолога для налагодження процесу отримання зворотнього зв'язку.  Що дає можливість керівництву об'єктивно і вчасно реагувати  на ті чи інші проблеми, які виникають у колективі. Психологи ж переймаються психологічною підготовкою персоналу, діючи за рекомендованими відповідним документом Енергоатома методиками, особливий підхід мають до роботи з оперативним персоналом. При відборі на оперативні посади обов'язковим є психолого-фізіологічне обстеження, проводиться воно також через кожних 2-3 роки. Це дає можливість, окрім всього, визначити рівень лідерського і управлінського потенціалу.

Важливим напрямком роботи фахівців групи управління людським фактором є психологічний супровід навчання оперативного персоналу на повномасштабному тренажері і  надання своїх рекомендацій. Психологи також беруть участь у розслідуванні подій на станції, у виникненні яких чітко прослідковується людський фактор. Проаналізувавши виявлені факти, вони дають поради як уникнути подібних ситуацій у майбутньому. Помітно активізувався на ХАЕС,  за словами Івана Ковалінського, професійний психологічний відбір персоналу на керівні посади. 

Не менш вагома складова роботи ВРП - соціальний захист персоналу, що чітко прописано у Колективному договорі. Згідно з ним на підприємстві налагоджено надання матеріальної допомоги при народженні та догляді дитини до певного віку, важких захворюваннях працівника тощо. 

Важливим аспектом у діяльності підприємства Іван Ковалінський називає медичне страхування персоналу, організацію якого покладено також на групу соціального захисту. Така робота, згідно з відповідним рішенням НАЕК Енергоатом,  започаткована в минулому році і триватиме надалі. Якщо до цього ми співпрацювали з відомою страховою компанією УНІКА, то тепер у процесі братимуть участь ще й страхова група ТАС та Альфа-страхування. Інформацію про можливості, вигоди та переваги наразі доводять до персоналу, щоб люди мали можливість визначитися і зробити свій вибір. Ті, хто вже скористався послугами УНІКИ, переконався, що дієве медичне страхування дає змогу протистояти викликам, зумовленим пандемією коронавірусу,  наприклад. Отож, скористатися пропонованим страховим продуктом таки доцільно, подбавши тим самим про своє життя і здоров'я.

Одним із напрямків соціального захисту персоналу, його мотивації, залишається реалізація житлових програм, надання соціального житла. Мало сьогодні компаній можуть дозволити собі надавати безкоштовне житло працівникам. 

- А от на ХАЕС цьогоріч, вперше за багато років, - каже Іван Ковалінський, - за чергою виділено 6 квартир працівникам станції цілком безкоштовно. Реалізація програми безвідсоткового кредитування на придбання житла - ще один крок на шляху турботи про персонал, його перспективу. З мотивованим професійним персоналом, переконаний, є перспектива у самого підприємства.

Цілком очевидно, - додав він, - що виживають сьогодні тільки ті підприємства, які мають мобільне управління,  оперативно реагують на виклики часу. За цим майбутнє, і роботу відділу спрямовуємо саме на досягнення таких результатів.

Ольга Сокол