Ефективні нові компресорні установки

На загальностанційній компресорній станції Хмельницької АЕС успішно працюють п’ять компресорних установок, на яких протягом останніх чотирьох років в рамках реконструкції та модернізації було замінено застаріле обладнання, та один центробі­жний компресор типу ЦК-135/8, призначений для надування гермооболонки енергоблока. Саме сюди автор цих рядків разом із  завітав інженером хімічного цеху Оксаною Ємельяновою та машиністами  компресорних установок Романом Гречуком та Оксаною Шевель (на знімку) під час чергового огляду систем.

У приміщені, де працюють компресорні установки, шумно. Це звичне технологічне явище у місцях концентрації потужних обертових пристроїв. Атмосфера  не комфортна для звичного спілкування.

Після звершення огляду обладнання Оксана Павлівна надала потрібну інформацію у кабінеті. За її словами,  перші компресорні установки на Хмельницькій АЕС були уведені в експлуатацію ще перед пуском першого енергоблока у 1985 році. За цей час вони відпрацювали технологічний ресурс і морально застаріли. Тому виникла необхідність повного їх оновлення.  Процес заміни старих компресорів розпочався у 2007 році. Для реалізації інвестпрограми був підготовлений необхідний пакет документів, в тому числі і проект, розроблений ПАТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект». Основним аргументом стала потреба у збільшенні потреб електростанції у стисненому повітрі. Відбулися перші тендерні процедури, в результаті яких відбулось постачання перших трьох компресорних установок сумського заводу АТ «НВАТ «ВНДІ Компресормаш».

У підготовці експлуатаційної та пусконалагоджувальної документації  взяла участь  наша співрозмовниця інженер із експлуатації хімічного цеху Оксана Ємельянова, яка у підрозділі Хмельницької АЕС трудиться вже більше двох десятків років. За специфікою своєї професійної діяльності вона відповідає за налагодження процесів хімводоочищення ПРК та очищення замазучених стічних вод на УОЗС (установка очищення замазучених стоків). Оксана Павлівна успі­шно справилась із опануванням специфічного напрямку.

 - Тепер ми маємо сучасне обладнання, яке допоможе нашій електростанції підтримувати основні технологічні процеси на належному рівні. Підвищили надій­ність і збільшили кількість виробітку стиснутого повітря з 96 м3/хв (продуктивність чотирьох старих компресорів) до 155 м3/хвилин - розповідає заступник начальника хімічного цеху з реконструкції та модернізації Дмитро Корсун, який і очолив зазначені зміни на загальностанційній компресорній станції. - За комплектацією механізмів три компресори є авторською розробкою українських інженерів. Окремі вузли виготовлені фінськими та німецькими спеціалістами. Два інших компресори, які введені в поточному 2021 році – турецького виробництва. Колектив хімічного цеху пишається тим, що монтаж та введення у експлуатацію нових компресорів вдалося провести без залучення підрядних організацій. Левову частину  налагоджувальних робіт було здійснено за участі працівників енергоремонтного підрозділу Хмельницької АЕС. Супровід, виготовлення калькуляції, підготовку необхідної документації здійснювали працівники управління капітального будівництва. Доставкою високогабаритних вантажів займались водії транспортного цеху. Колектив конструкторсько-технологічного відділу виготовив низку проектної документації.

Ефективна робота компресорних установок, за словами фахівців, дає можливість забезпечити  підрозділи постачанням достатньої кількості стисненого повітря, а реалізовані в компресорних установках енергозберігаючі технології дозволяють це зробити економно. До речі, це повітря потрібне для вчасного виконання ремонтних робіт і для налагодження повноцінної роботи комплексу із переробки РАВ, який заплановано спорудити на промисловому майданчику електро­станції, а також для будівництва нових енергоблоків.

Олександр Шустерук

Фото автора