Екологічно безпечне довкілля – одна із запорук роботи ХАЕС

В цьому змогли пересвідчитися майбутні екологи, а нині студенти Тернопільського педагогічного уні­верситету, які  минулого тижня відвідали Хмельницьку атомну електростанцію. З такими візитами тернополяни щороку навідуються до Нетішина, адже інформація, яку молодь отримує на АЕС, стає досить корисною у їх скарбничці знань. Це навчальні та виробничі практики, а вони є невід’ємною частиною навчально-виховного процесу під­готовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів екології.

Свій родовід кафедра геоекології та методики викладання екологічних дисциплін веде із 1993 року – року ліцензування спеціальності «екологія та охорона навколишньо­го природного середовища» на географічному факультеті та першого набору на неї студентів. Відкриття цієї спеціальності стало початком нового етапу у розбудові майбутньо­го університету, оскільки це була перша непедагогічна спеціальність у педагогічному інституті.

- За кілька років від початку відкриття нового напрямку навчання започаткувалася наша співпраця із Хмельницькою АЕС. Особисто я у вас в гостях побував уже більше 15 раз. Кожного року студенти охоче збираються до Нетішина, і недаремно: адже теорію, яку слухають в аудиторіях, підкріплюють такою практикою, - розповідає доцент кафедри геоекології, кандидат географічних наук Ігор Чеболда. - Я викладаю молоді такі предмети як техноекологія, що тісно пов’язана із збереженням водного середови­ща, повітря, грунтів. Тому ми розглядаємо аспекти діяльності атомних енергетичних підприємств, і я наголошую, що ці об’єкти є екологічно чис­тими. І, власне, поїздка на ХАЕС це підтверджує: ми спостерігаємо навколишнє се­редовище, яке знаходиться у хорошому стані. Не раз переконувалися, що рівень радіаційного фону безпосередньо в межах атомної електро­станції відповідає рівню в центрі Тернополя, а усім відомо, що наш регіон – один із екологічно найчистіших в Україні. Звісно, що я наводжу студентам порівняльну характеристику атомних електро­станцій, теплових і гідроелектростанцій та інших видів альтернативних джерел виробництва електроенергії. Поки що переваги за АЕС, адже ризики забруднення грунтів, повітря, води - мінімальні. Місцева флора і фауна – тому підтвердження. Реально, атомна електростанція при правильній експлуатації є однозначно еколо­гічно чистим об’єктом, який повинен служити на користь народу і країни. Таку позицію я формую і у своїх вихованців.

Під час екскурсії енергопідпри­ємством тернополяни відвідали інформаційний та навчально-тренувальний центри ХАЕС. Студентам продемонстрували, як працює блочний щит управління, змоделювали ситуації, які можуть виникнути під час експлуатації ядерної установки, відповіли на численні запитання молоді і їх наставників. Також­ майбутні екологи змогли познайомитися із роботою очисних споруд Хмельницької АЕС, які філь­т­рують усі стічні води міста. Це стане доречною інформацією та навчальною практикою, адже студентам викладаються такі дисципліни як «екологія міських систем», «екологічна політика» тощо.

Студенти активно цікавляться атомним енерго­під­приємством ще й тому, що розглядаю­ть можливість тут майбутнього працевлаштування. Як зауважує Ігор Чеболда, випускники, які ставлять собі за мету працювати за фахом, обов’язково її досягають. А ще вони знаходять застосування своїм знанням в екологічних інспекціях, ліс­госпах, державних заповідниках. У вузі започаткована спів­праця з дирекцією природного заповідника «Медобори», Ойцов­сь­­кого національного парку (Польща).

Гостей цікавила і сировина, на якій працює атомна електростанція, і відповідно її вплив на навколишнє середовище. Інструктори НТЦ представили паливну збірку, де використовується збагачений уран, розповіли про термін її роботи в реакторі, про зберігання і транспортування.

- Я маю за честь віднести себе до започатковувачів поїздок на ХАЕС, - ділиться враженнями асистент кафедри геоекології Терно­пільського університету Іван Каплун. – Пам’ятаю ще старий інформаційний центр атомної станції. Коли ми створювали свою кафедру, прагнули урізноманітнити навчальний процес, реалізо­вувати екопросвітницькі заходи. Дружба і співпраця з вами дуже допомогла нам у цьому напрямку. Відвідуючи ряд організацій, об’єктів, бачимо зміни у їхній роботі, не завжди позитивні. Ваше енергопід­приємство працює на стабільно високому рівні, і для нас це є теж важливим показником. Нас, екологів, радує, що місто енергетиків та його околиці такі мальовничі, багаті лісами, плесами, різноманіттям птахів і звірів.

Тетяна Степанюк

Фото автора