Експерти цiкавились станом    недобудованих енергоблокiв 

У рамках реалізації програми «Допомога консультантів Європейського Союзу у вирішенні Держатомрегулюванням України важливих комплексних завдань з регулювання ядерної та радіаційної безпеки», які передбачені в проекті «Інституційне та технічне співробітництво з Державним комітетом ядерного регулювання України для розвитку його можливостей на основі переданих європейських принципів та практик безпеки», з ознайомчим візитом на ХАЕС побували фахівці Держатомрегулювання України та міжнародної організації «Рискаудит».

Учасники делегації цікавились станом будівельних конструкцій та обладнанням, що було придбане для будівництва третього та четвертого енергоблоків. Під час їх огляду консультаційну допомогу надали головний інженер управління капітального будівництва Володимир Фалінський та начальник відділу супроводження нових блоків Геннадій Самосєй. Отримана інформація стала приводом для обговорення на заключній нараді.

Представників Держатомрегулювання України та «Рискаудит» насамперед цікавили такі питання, як результати проведення обстеження металевих та залізобетонних конструкцій, стан ставка-охолоджувача, інтеграція в новий проект енергоблоків обладнання, яке було придбано раніше, об’єми виконання консерваційно-відновлювальних робіт, вплив результатів недавно проведених  стрес-тестів АЕС України після аварії на Фукусімі (Національний звіт України) на подальші  проектно-конструкторські роботи по Х-3/Х-4 тощо.

Володимир Фалінський нагадав експертам, що Кабінет міністрів України схвалив техніко-економічне обґрунтування будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС і зареєстрував в парламенті проект закону «Про розміщення, проектування і будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС». Прийняття цього закону дасть можливість розпочати роботу за такими напрямками, як стадія розробки проекту, співпраця з підприємствами по замовленню обладнання з довготривалим циклом виробництва, розробка конструкторської документації тощо. Він також наголосив, що під час завершення будівництва нових енергоблоків основна увага буде спрямована на міжнародну практику у сфері забезпечення безпеки діючих енергоблоків. Сьогодні у працівників ХАЕС накопичений великий дос­від із реконструкції, модернізації діючих першого та другого енергоблоків. У ході реалізації проекту добудови нових енергоблоків буде враховано аналіз аварії на японській АЕС «Фукусіма-1».

Начальник відділу супроводження нових блоків Геннадій Самосєй коротко розповів про  обладнання, яке було поставлено в першій стадії проекту В-320 на майданчик Хмельницької АЕС, а також про обладнання, яке змонтовано на енергоблоках №3, 4, об’єми виконаних на них консерваційних робіт, проведення громадських слухань в зоні спостереження ХАЕС з приводу початку будівництва нових енергоблоків. За його словами, це була широкомасштабна роз’яснювальна робота серед населення з використанням друкованої продукції та наочної інформації про перспективи розвитку атомної енергетики.

В ході обговорення стану конструкцій та обладнання на проммайданчику третього та четвертого енергоблоків представники «Рискаудиту» Андреас Бердхольд та Борислав Дімітров дали позитивну оцінку консерваційно-відновлювальним роботам. За їх словами, технічний стан бетонн­их конструкцій, обладнання цілком достатній для подальшої експлуатації.

Аналіз візиту на ХАЕС міжнародні експерти проведуть також із спеціалістами Держатом­регулювання України.

Олександр Шустерук 

Фото  Валерія  Валуєва