«Електроенергія», закарбована в металі

З нагоди Дня енергетика у Нетішинському міському краєзнавчому музеї відкрилась виставка значків із приватної колекції начальника дільниці ізоляції енергоремонтного підрозділу Хмельницької АЕС Ігоря Рокицького, на яких відображено промислові об’єкти, емблеми за напрямом – «електроенергетика».

Директор музею Оксана Кононюк розповіла про народження задуму представляти на виставках різноманітні види захоплень працівників електростанції. Цей процес триває вже більше десятка років під традиційним гаслом –«Енергія захоплень».

Свої унікальні колекції свого часу демонстрували працівники електростанції Наталія Шабаркіна, Олександр Добровольський, Микола Павленко. Була також нагода оглянути грошові знаки більше ніж з п’ятдесяти країн світу, на яких зображені ТЕС, ГЕС, вітрові установки, сонячні панелі, дослідницький ядерний реактор, портрети видатних особистостей у галузі енергетики. Таку колекцію зібрав кореспондент газети «Перспектива» Олександр Шустерук. Три роки тому вона визнана Національним проектом «Книга рекордів України» як найбільша у світі за даною тематикою.

На виставці Ігор Рокицький представив значки, які розповідають про розвиток електроенергетики   теплової та гідрогенерації. Окремою добіркою представлені нині діючі у нашій державі АЕС.

За період незалежності нашої держави багато цікавих випусків значків відбулося саме з ініціативи працівників Хмельницької АЕС. У виставкових вітринах можна побачити значки, присвячені ювілеям підрозділів електростанції,  ДП «НАЕК «Енергоатом». Пізнавальними є фалеристичні зразки, на яких закарбовані важливі етапи історії вітчизняної ядерної енергетики – міжнародні конференції, місії партнерських перевірок тощо.

Ігор Рокицький є активним членом «Славутського міжрайонного відділення філателістів Асоціації філателістів України», яким опікується Петро Смірнов. У полі його основних захоплень та вивчень нумізматика та боністика. Фалеристикою став захоплюватись порівняно недавно. Але, як мовиться, встиг досягти непоганих результатів. За його словами, тематика електроенергетики на значках є цікавою та пізнавальною.

На презентацію завітав також допитливий колекціонер, капітан запасу  Анатолій Токарев, який після переїзду родини із зони бойових дій на сході країни до міста енергетиків встиг презентувати у Нетішинському міському краєзнавчому музеї виставку монет на морську тематику. В одній із вітрин він побачив значок радянського періоду «Атомний криголам «Ленін». «Мій батько був дублером капітана цього корабля» - уточнив гість.

Гарні слова на адресу Ігоря Рокицького прозвучали з уст колишнього начальника дільниці цеху теплової автоматики та вимірювань, активного нумізмата Миколи Павленка.

На знак вдячності за пропаганду різних напрямів колекціонування музейними працівниками він для фондів закладу подарував один із перших знаків, присвячених ХАЕС.

Наш кор.