Енергетична незалежність: питання безпеки та сталого розвитку

 Виробництво електроенергії є важливим елементом в системі безпеки нашої країни. Цього року питання енергетичної незалежності повстало перед українцями особливо гостро, адже керівництвом компанії «НАЕК «Енергоатом» було підписано декілька міжнародних угод, які дають надію на те, що Україна не лише не допустить енергетичної кризи, але й отримає перспективу розвитку атомної енергетики на багато років.

Хмельницька атомна електростанція, як відокремлений підрозділ компанії «НАЕК «Енергоатом», в енергетичному балансі України є важливою ланкою забезпечення стабільності та енергетичної незалежності України. Зараз два енергоблоки ХАЕС генерують понад 11% електричної енергії в енергетичній системі держави. У найближчій перспективі, з огляду на добудову третього енергоблока ВВЕР-1000 та спорудження двох енергоблоків проекту АР-1000, ХАЕС має суттєво збільшити частку у виробництві електричної енергії.

2022 року виповнюється 35 років з моменту введення в експлуатацію 1-го енергоблока ХАЕС. Слід відмітити, що протягом всього терміну експлуатації, який, до речі, 2019 року було продовжено, робота на енергоблоці велася безпечно та без порушень. Це дає впевненість у тому, що ми можемо вирішувати надскладні завдання та зможемо реалізувати плани країни щодо розвитку атомної галузі, забезпечивши при цьому екологічний баланс та зберігаючи здоров’я і добробут громадян. Відтак зазначимо, що Україна самодостатня і визнана світом ядерна держава.

За роки незалежності країна спромоглася ввести в експлуатацію три атомні енергоблоки на Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській електростанціях, продовжити життєвий цикл 10 енергоблокам, здійснила модернізацію та  реконструкцію майже усього ядерного парку. Загалом на ХАЕС реалізовано близько тисячі заходів. Не випадково цього року фахівці станції змогли на 27 днів раніше запланованого терміну завершити  ремонт енергоблока №2 і таким чином допомогти країні  вийти із скрутного становища  під час енергодефіциту у зимово-весняний період. При цьому ми досягли того рівня безпеки, який міжнародними фахівцями констатується як позитивна практика. Представники страхового пулу, який нещодавно завершив свою місію на ХАЕС, констатували високу обізнаність персоналу станції, значний поступ у напрямку покращення культури безпеки.

На Хмельницькій АЕС  розпочато практичну роботу з будівництва нових енергетичних потужностей та завершення недобудованих. Фахівці компанії  Westinghouse здійснили візуальне обстеження майданчика, познайомилися із документацією. Зокрема, що стосується енергоблока №3, то звітні матеріали з актуалізації обстеження будівельних конструкцій Х-3 пройшли державну експертизу. Результати проведених досліджень доводять, що стан основних залізобетонних конструкцій будівель енергоблока №3 ХАЕС цілком відповідає проектним вимогам. Відтак, цей важливий для держави об’єкт, цілком можливо,  буде введений у експлуатацію 2025 року.

Щодо енергоблоків за технологією AP-1000, то у планах їх запуск до 2029 року. Цей проект має пасивні системи безпеки, високу ефективність та здатність працювати в маневровому режимі, він передбачає використання сучасних технологій заводського виробництва модулів обладнання, які дозволяють суттєво скоротити терміни та вартість будівництва АЕС.

Атомники сподіваються, що депутати Верховної Ради України швидко приймуть Закон про будівництво енергоблоків на ХАЕС, аби нова генерація отримала поштовх до практичної реалізації. Зазначу, що будівництво таких об’єктів вигідне для держави також з іншої сторони, адже лише цього року від ХАЕС до бюджету держави надійшло податків на 930 мільйонів гривень. Обласний бюджет Хмельниччини отримав свою частку у розмірі понад 70 мільйонів гривень, а територіальна громада міста-супутника ХАЕС Нетішина має можливість використати 220 мільйонів гривень податків на розвиток інфраструктури та інші потреби.

Врахуємо, що під час  будівництва нових енергоблоків на АЕС законодавчо передбачається виділення близько 10% коштів на розвиток зони спостереження. Якщо згадати, що при споруджені першого та другого енергоблоків ХАЕС були прокладені дороги та мости, побудовані газогони та культурно-спортивні споруди, виділено чимало коштів на медицину та освіту, то зрозуміло, що нове будівництво - надзвичайно важливе для територіальних громад. За нашими підрахунками, більше 10 000 фахівців отримають робочі місця у процесі будівництва та введення в експлуатацію, підприємства-підрядники отримають нові замовлення, значно покращиться інфраструктура регіону.

Розвиток атомної енергетики – це шанс для України, аби підтвердити свій статус ядерної держави з високим науковим та виробничим потенціалом, аби спрямувати зусилля на розвиток незалежної енергетичної системи, аби створити умови для сталого розвитку територіальних громад. Перший крок зроблено, і тепер варто робити все необхідне, щоб швидко та ефективно рухатися вперед.

 Андрій Козюра, генеральний директор Хмельницької АЕС