Енергетичному роду нема переводу

2021 рік у провідного інженера групи з ремонту та обслуговування інформаційних підсистем дільниці з ремонту засобів обчислювальної техніки цеху теплової автоматики та вимірювань Хмельницької АЕС Максима Штойка та його дружини Ольги Олександрівни особливий – їх сім’я поповнилась двійнею. Цей факт, як мовиться, допоміг нашій державі стати багатшою на дві нові особистості, батьки яких під час хрещення нарекли їх іменами Мілана та Матвій.

Поява відразу двох діток дещо змінила звичний ритм життя у сім’ї Максима та Ольги. На них очікували безсонні ночі та постійне піклування про малечу. Подружжю вдалося раціонально розподілити ролі у догляді за дітьми. Основний тягар турбот взяв на себе татусь, розуміючи моральні та фізичні навантаження, які випали на маму.Дітки зростають… Їх тато, крім домашніх обов’язків, переймається роботою, яка безпосередньо пов’язана із безпекою діючих енергоблоків електростанції.

Максим Штойко опікується ремонтом та технічним обслуговуванням мікропроцесорного субкомплексу контролю та управління, обладнанням системи контролю і управління установки центрифугування, термоперетворювачами опору. Колеги кажуть, що він вміло поєднує досвід і знання для удосконалення технології ремонту та технічного обслуговування закріпленого обладнання. У своїй діяльності на посаді провідного інженера з ремонту дотримується принципів культури безпеки. Знання та практичні навички проявив під час супроводження монтажу та пусконалагоджувальних робіт при проведенні реконструкції інформаційної обчислювальної системи енергоблока (ІОС) №1, заміни ІОС енергоблока №2, реконструкції системи термоконтролю генератора енергоблока №1, модернізації низки систем діючих енергоблоків.

Максим Штойко пройшов у встановленому порядку відповідну підготовку та зарахований до кадрового резерву на посаду начальника дільниці І гр. з ремонту засобів обчислювальної техніки. На час відсутності начальника дільниці виконує його обов’язки. А нещодавно Максим Миколайович успішно пройшов підготовку до кадрового резерву на посаду заступника начальника цеху теплової автоматики та вимірювань по роботі з персоналом.

Родину Штойків по праву можна вважати енергетичною. Батьки Максима працювали на Ленінградській АЕС, а згодом – у 1988 році – продовжили трудову діяльність на Хмельницькій АЕС. Тато, Микола Григорович, був майстром енергоремонтного підрозділу, мама, Антоніна Олександрівна, досі працює у цеху теплової автоматики та вимірювань.

Не тільки професіоналізм та відповідальність за довірену справу характеризують Максима Штойка. Від початку роботи на Хмельницькій АЕС він зарекомендував себе активним пропагандистом здорового способу життя, занять фізкультурою та спортом. У його особистому арсеналі досягнень є перемоги з боротьби самбо, а найбільше – з волейболу.

Максим Миколайович був у складі тих ентузіастів, які зуміли волейбольну команду «ХАЕС-НАЕК» вивести із другої ліги у вищу і тим самим підняти спортивний престиж не тільки Хмельницької АЕС. Зараз він  входить до тренерського штабу команди «ХАЕС –НАЕК», яка виношує амбітні плани знову повернутись до еліти українського волейболу.

Трапилось так, що активне заняття спортом згодом позначилось на долі Максима. Він зустрів свою половинку Ольгу, яка також має прихильність до волейболу, бо ж виступала у прем’єр-лізі за команду з Волині і титулована як майстер спорту України.

Багатьом друзям та знайомим Максима Штойка відомо, що він не дилетант у куховарстві, бо ж вміє приготувати різноманітні страви. Тут високим пілотажем вважаються навички у випіканні великодніх пасок. Це дійство щороку відбувається на батьківщині батьків – у селі Бохонники на Вінничині, де є класична селянська піч. За всіма процесами неодмінно слідкує бабуся Клавдія, тож паски у Максима вдаються запашними. Їх неперевершений смак знайомий не тільки для рідних, а й товаришів по роботі, які мають нагоду насолоджуватись смачними витворами колеги.

Багато знань і досвіду тата стали корисними й для його старшої доньки Влади, яка завершує навчання у Нетішинській ЗОШ №4.

Уміння та навички Максима у приготуванні різних страв доречні, адже ново­народженим діткам потрібно більше тепла та турботи. У сім’ї надійний тил за щасливим татом.

Олександр Шустерук