Енергетика його творчостI

У міській галереї «Арт-Пласт» експонується виставка робіт найзначнішого на теренах Хмельниччини художника Миколи Мазура, який  був багатогранним  митцем: живописцем,  графіком,  скульптором-монументалістом, а ще - дизайнером  і педагогом.

Наймасштабнішу українську трагедію 1932-1933 років художник втілив у експозиції першого в країні музею Голодомору, який відкрився 2008 року на території Меджибізької фортеці. За створення цієї експозиції Миколі Мазуру було присвоєно звання народного художника України.

Виставка у «Арт-Пласті» дає уяву про мистецькі уподобання і знахідки у живописі та монументальній скульптурі. Не знаю, чи вплинули на нього пошуки форми та просторових композиційних побудов з допомогою залізних труб, що їх застосував у Шепетівці та Славуті А.Ігнащенко, але сміливість, з якою він металобрухт перетворював на витвори мистецтва, заслуговує на окреме слово.

Перші об’ємно-просторові композиції були зроблені для дитячого автомістечка, побудованого у 1980-х роках  у Хмельницькому на території міського парку. Біля колишнього кінотеатру “Сілістра” також значна кількість його робіт. Фрагменти двигунів, коліс, пружин, труб в уяві митця перетворюються на зворушливі казкові персонажі й образи. Крім Хмельницького, роботи Миколи Івановича можна побачити в Старокостянтинові, а також російських містах - Мирному в Якутії та Єкатеринбурзі на Уралі. У співавторстві з сином,  Микола Мазур створив пам’ятники воїнам-інтернаціоналістам, В’ячеславу Чорноволу, композицію “Віра, Надія, Любов” на Майдані Незалежності Хмельницького.

Фотороботи, що розповідають про монументалістську діяльність М.Мазура, можна побачити в галереї «Арт-Пласт».

Живопис Миколи Мазура також незбагненно багатий на видумку, колорит. Не можу сказати, що в експозиції «радісні» твори, швидше похмурі, пригнічені. І цим вони контрастують із «залізними» скульптурами, що призначені не лише для заглиблення у світ тривог і сподівань митця, але й для розваг малечі. Та художні прийоми і побудова полотен настільки багатошарова, що кожен знайде для себе відгук на свій настрій та роздуми. Живописні полотна Миколи Мазура представлені в картинних галереях і художніх музеях багатьох міст України та зарубіжжя:  Болгарії, Сербії, Німеччини, Бельгії, США, Канади, Росії.

Микола Іванович неодноразовий учасник обласних, республіканських, союзних, міжнародних та всеукраїнських виставок. У творах митця перш за все привертає увагу органічний зв'язок  із прадавньою культурою народу, умовно-символічна образність, густий, насичений колорит. 

Для нас особливо важливо знати, що з десяти років його босоноге дитинство проходило на Новокаховській ГЕС, куди батьки переїхали із Краснодарського краю. Батько працював будівельником, а мати – кранівницею. Малий Миколка не за розповідями знав, як зводиться місто та будується електростанція. Із шести дітей Мазурів він вижив один, аби творити за всіх, жити на повну.

Саме про це експозиція народного художника України Миколи Мазура, яку кожен нетішинець може побачити у галереї «Арт-Пласт».

 Віктор Гусаров