Енергоатом вітає Українське ядерне товариство з 25-річчям

«НАЕК «Енергоатом» вітає з 25-річчям з моменту створення Українське ядерне товариство (УкрЯТ) - найбільшу ядерну науково-технічну громадську організацію, що об'єднує основні підприємства та навчальні заклади атомної промисловості України.

Як повідомляється на сайті     УкрЯТ, відкриваючи урочисте засідання УкрЯТ з нагоди ювілею, президент Товариства Григорій Муляр підкреслив, що весь час свого існування Ядерне товариство стояло на захисті інтересів атомників, працювало над розвитком науки і технологій. «Українське ядерне товариство завжди підтримувало молодих фахівців та ветеранів галузі, формуючи надійне підґрунтя для розвитку атомної енергетики і промисловості України. За цей період нашим товариством було проведено сотні різноманітних інформаці­йних та наукових заходів, зустрічей, конференцій для фахівців, молодих спеціалістів, студентства, школярів та широкої громадськості, присвячених актуальним питанням функціонування атомної галузі. В останні найбільш критичні для країни роки УкрЯТ послідовно відстоювало думку про те, що атомна енергетика є і буде залишатись гарантом енергетичної безпеки України, а її розвиток – необхідний для нормального функціонування нашої держави», - наголосив очі­льник Ядерного товариства.

Він повідомив, що за роки функці­онування Товариства була налаго­джена співпраця з профільними громадськими та іноземними організаціями. Були підписані меморандуми про співпрацю з ядерними товариствами США, Чехії, Словенії, Польщі, Угорщини та багатьох інших країн. «На черзі плідні проекти з нашими існуючими та потенційними партнерами. Все це було б неможливим без наших стратегічних партнерів – НАЕК «Енергоатом», Міненерговугілля, проектних та дослідницьких інститутів, підприємств та організацій, які працюють у галузі ядерної енергетики і промисловості. Ваша підтримка, активна участь у наших заходах є для нас дуже важливою», - зазначив Григорій Муляр.

Президент УкрЯТ наголосив, що сьогодні перед організацією постають нові виклики та завдання. «Зараз Товариство переживає період переродження. Ми активно зростаємо та трансформуємось відповідно до сучасних обставин та нових викликів. Такий шлях має зробити нас ще більш активними та відповідальними. Ми маємо своїм прикладом довести, що активна громадська позиція з відстоювання інтересів ядерної галузі – є запорукою не тільки нормального її функціонування, але й дієвим інструментом належного сприйняття, підтримки і схвалення розвитку атомної енергетики з боку громадськості», - зазначив очільник УкрЯТ.

Почесний президент УкрЯТ Володимир Бронніков у своєму вітальному слові висловив переконання, що Ядерне товариство має сконцентрувати свої зусилля на доведенні до керівництва держави та громадськості України розуміння ролі атомної енергетики, як фундаменту енергетичної безпеки та економічної стабі­льності країни. «На тлі загальної деградації української енергетики, атомна генерація залишається потужним і екологічно чистим джерелом енергії. Зберегти цей доробок покликане Українське ядерне товариство. Протягом усіх 25 років існування УкрЯТ - ми сповідували культуру безпеки, як основу нашої діяльності, ми пройшли надзвичайно складні часи, сприйняли уроки Чорнобиля і Фукусіми. Сьогодні ми виходимо з розуміння того, що все нове, що створюється, повинно бути безпечним для людини. Нашим завданням ми бачимо донесення бачення безпечного розвитку атомної енергетики до керівництва країни, адже без її розвитку не можливий розвиток економіки усієї держави», - підкреслив Володимир Бронніков.

Він зазначив, що з точки зору забезпечення безпеки експлуатації АЕС, атомна енергетика України займає гідне місце у світі. «До того, як працює персонал українських АЕС, сьогодні немає претензій в жодної міжнародної організації, включно з МАГАТЕ та Всесвітньою асоціацією операторів АЕС. Але попереду в нас дуже важливий рубіж - українська ядерно-енергетична галузь повинна перейти на шлях розвитку. Ми як ніхто інший, розуміємо можливості наших атомних енергоблоків. Так, наші діючі блоки ще мають великий потенціал, але вкрай важливо своєчасно приступити до створення нових потужностей в атомній енергетиці. Для цього Україні необхідно сконцентруватися на розвитку вітчизняної атомної науки», - впевнений почесний президент УкрЯТ.

Говорячи про перспективи атомної енергетики, Володимир Бронніков особливо наголосив на відповідальності атомників перед майбутніми поколіннями.«Ми не маємо права залишити після себе проблеми нашим нащадкам.

Необхідно вирішити всі питання, що стосуються поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, спираючись на передовий міжнародний досвід. Наша мета довести громадськості, що атомна енергетика не створить проблем, ні тим, хто живе зараз, ні тим, хто прийде за нами. Тільки так ми зможемо завоювати довіру суспі­льства і сподіватися, що воно підтримає розвиток атомної генерації, як надійного та екологічно чистого джерела енергії», - наголосив Володимир Бронніков.

З вітальним словом від Асоціації «Український ядерний форум» (АУЯФ) виступив генеральний директор АУЯФ Микола Кухарчук. «В критичний для держави час ядерна енергетика забезпечувала енергетичну безпеку України – частка АЕС в загальному обсязі виробництва електроенергії сягала 68 відсотків. Усі присутні у цій залі зробили свій внесок у забезпечення надійної роботи вітчизняних АЕС. Український ядерний форум від самого початку свого створення встановив дружні та партнерські відносини з Ядерним товариством. Ми разом працюємо над тим, щоб атомна енергетика України зміцнювалась та розвивалась. Ми вже багато зробили для цього, але попереду, ще більше роботи. Бажаю вам сил, натхнення та здоров’я на цьому шляху», - сказав Микола Кухарчук.

Вітаючи членів Ядерного товариства з ювілеєм, директор департаменту з питань безпеки ядерних установок Державної інспекції ядерного регулювання України Борис Столярчук підкреслив неоціненний внесок членів УкрЯТ у роботу з про­довження термінів експлуатації енергоблоків українських АЕС.«Сьо­годні продовження термінів експлуатації енергоблоків АЕС - одне з найголовніших завдань Енергоатома, як експлуатуючої організації. Усі присутні на сьогоднішньому заході, як носії інституціональної пам’яті ядерної галузі України, носії величезного досвіду, зробили значний внесок у цю справу. Переконаний, що досвід членів УкрЯТ і у подальшому допомагатиме у вирішенні найскладніших завдань галузі, таких як поводження з радіоактивними відходами, відпрацьованим ядерним паливом тощо», - зазначив Борис Столярчук.

Від імені президента Болгарського ядерного товариства (БЯТ) Младена Мітева УкрЯТ привітала виконавчий секретар БЯТ, доктор Петя Вряшкова. «Ваша організація залучена до передового досвіду із безпечного використання ядерної енергії в інтересах українського та міжнародного суспільства. Поділяємо вашу відданість справі міжнародної співпраці між ядерними товариствами щодо забезпечення подальшого розвитку ядерної енергетики, як чистого та стабільного джерела енергії. Ваша чудова робота відіграє значну роль у підвищенні довіри суспільства до ядерної енергетики», - йдеться зокрема у привітанні Болгарського ядерного товариства.

Виступаючи на урочистому засі­данні, декан теплоенергетичного факультету НТУУ «Київський полі­технічний інститут» Євген Письменний відначив великий внесок, який робить Ядерне товариство у процес підготовки молодих фахівців-атомників. «УкрЯТ робить дуже багато щодо професійної орієнтації талановитої молоді», - підкреслив Євген Письменний.

Директор Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» Віктор Воєводін також подякував УкрЯТ за популяризацію ядерної енергетики серед учнівської молоді. «13 квітня на фізико-технічному факультеті Харківсь­кого національного університету імені Каразіна проходив другий тур першого етапу конкурсу учні­вських рефератів «Ядерна енергія і світ», який організувало Українське ядерне товариство за підтримки «НАЕК «Енергоатом». Я був вражений рівнем знань з атомної енергетики, який демонструє наша молодь. Велика заслуга УкрЯТ у тому, що молодь свідомо пов’язує своє майбутнє життя з такою важливою для країни галуззю, як атомна енергетика», - відзначив Віктор Воєводін.

Підбиваючи підсумки засідання, президент УкрЯТ Григорій Муляр подякував усім присутнім за плідну та наполегливу роботу. «Сьогодні ми чітко усвідомлюємо та намагаємось переконати в цьому інших, що гідне існування нашої держави, її економічне зростання та благополуччя є неможливим без збереження та розвитку ядерно-промислового комплексу. Ми впевнені, що майбутнє за професіоналізмом, інноваціями та технологіями, а отже майбутнє - за ядерною енергетикою», - підсумував голова Українського ядерного товариства.

На завершення урочистого засі­дання УкрЯТ відбулось нагородження членів Товариства почесними відзнаками.