Енергоблок  №2 в мережі

Після завершення капітального планово-попереджувального ремонту 13 листопада о 18.56 енергоблок №2 ввімкнено в мережу. Вже наступного дня ми зустрілися із заступником головного інженера Хмельницької АЕС з ремонту В.В.Лисенком, присвятивши розмову темі ППР на обох енергоблоках, адже невдовзі зупинятимемо на тривалий термін наш перший мільйонник.

- На 10 годину 14 листопада енергоблок №2 ніс навантаження 750 МВт, а о 22.30 очікується його вихід на повну потужність, - констатував Валерій Вікторович. - Тривалість ремонту склала 72,7 доби замість запланованих 80.

- За рахунок чого вдалося дочасно завершити заплановані роботи?

- Повірте, поспіху не було. Отриманого результату досягли завдяки чітким, злагодженим діям всього персоналу, який залучався до виконання ремонтних робіт, постачання необхідного обладнання й матеріалів, організації й управління процесом. Відтак, на кожному з етапів зуміли дещо скоротити відведений графіком час.

- Наприклад?

- На етапі зупинки енергоблока у ремонт скорочення склало 0,26 доби, розбирання реактора – 0,7 доби, вивантаження палива з реактора у басейн витримки – 0,85 доби, виконання контролю корпусу реактора – 0,57 доби. Під час ремонту граничної арматури першого контуру (всього 93 одиниці) вдалося «зекономити» 1,35 доби, заощадили час й при завантаженні тепловиділяючих збірок у реактор (1,63 доби), збиранні реактора – 0,68 та на етапі пуску енергоблока після завершення ремонту – 1,26 доби. В сумі скорочення відведеного графіком часу склало 7,3 доби, що не завадило нам виконати всі роботи якісно, за що вдячний ремонтному персоналу ХАЕС і підрядних організацій, зокрема ВП «Атомремонтсервіс», «ТОВ «Дживерсбуд», ТОВ «Ременерго» та інших. Надіюся, що такий же підхід – своєчасність і якість виконання ремонту – збережеться під час ППР на енергоблоці №1. Зараз ідуть підготовчі роботи із виведення його у тривалий плановий ремонт, пов`язаний з продовженням терміну експлуатації. Прогнозована тривалість ППР на енергоблоці №1 257 діб.

Виконуватимуться у цей час штатні ремонтні операції: середній ремонт реактора, капітальний ремонт генератора блока, середній ремонт парогенератора, повне вивантаження активної зони, ремонт всіх трьох каналів систем безпеки, реалізація частини заходів за програмою Holtec.

Також передбачені роботи з контролю металу обладнання і трубопроводів, виконання заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків. Якраз цей процес матиме суттєвий вплив на тривалість ремонту. Загальна кількість заходів, які виконуватимуться у ППР-18 - 46. З них 31 – за К(з)ПБ, 15 передбачені іншими галузевими програмами.

- Левова частка ППР, який розпочнеться невдовзі, припадає на наступний рік. Але, що найтривожніше, весь зимовий період в роботі залишатиметься один енергоблок, і нетішинці цікавляться чи маємо достатньо мазуту на випадок якихось нештатних ситуацій.

- Звісно, що такі моменти враховуються і на ХАЕС вживаються відповідні заходи. Договори на закупівлю мазуту укладено, йде його постачання. Так що у випадку чого, пуско-резервна котельня працюватиме, і без тепла місто не залишиться. Але всі наші зусилля спрямовані на стабільну роботу енергоблока №2, за якої проблем із обігрівом наших осель, закладів соціальної сфери чи виробничих приміщень просто не буде.

Ольга Сокол