Болить душа за рiдний край

На посаді заступника головного інженера ХАЕС з експлуатації Є.В.Носиков менше року, загалом трудовий стаж на нашому підприємстві понад 30 літ. Він приїхав на станцію молодим хлопцем за розподілом енергетичного технікуму у далекому 1986-у, зробивши вибір з-поміж запропонованих трьох АЕС – Запорізька, Чорнобильська і Хмельницька – на користь нашої. Каже, сподобалось відразу, отож відслуживши строкову, без вагань повернувся назад. Тривалий час працював у турбі­нному цеху, пройшовши шлях від машиніста-обхідника до начальника зміни. Наступним місцем роботи стала служба головного технолога, де також опікувався питаннями експлуатації турбінного устаткування, ще через трохи повернувся в рідний турбінний цех заступником начальника підрозділу з експлуатації, згодом не один рік очолював цех налагодження та випробування устаткування.

Євген Вячеславович зараховує себе до тих, кого влаштовує осілий спосіб життя, стабільна робота, яка припала йому до душі. Знання, набуті у енергетичному технікумі, поглибив, навчаючись у Київському політехнічному інституті. Вищу освіту здобував вже маючи досвід роботи на ХАЕС. Бо вже з перших днів зрозумів: атомна енергетика – саме та сфера, де зможе себе проявити. Роки роботи – яскраве цьому підтвердження.

У вівторок Є.В.Носиков мав зустріч зі станційними журналістами. Серед основних завдань експлуатаційників на найближчу перспективу він назвав успішне завершення поточного ППР на енергоблоці №1, ввімкнення його в мережу і виведення на номінальний рівень потужності. Колективу належить докласти всіх зусиль, щоб перший мільйонник ХАЕС успішно допрацював до наступної тривалої зупинки для проведення робіт у рамках заходів із продовження терміну експлуатації, запланованої на грудень 2018 року. У проміжку між двома ППР на енергоблоці №1 приблизно 80 діб триватиме капітальний ремонт другого енергоблока із виконанням великого обсягу модернізаційних робіт. По його завершенні Х/2 «перебере» на себе весь тягар із забезпечення теплом і електроенергією міста і станції, адже невдовзі на першому енергоблоці понад 200 діб проводитимуть роботи, пов’язані з продовженням терміну експлуатації енергоблока.

- Євгене Вячеславовичу, у січні сталася прикра подія на 2 енергоблоці, що призвела до його вимушеної зупинки. Яких висновків дійшла комісія, що вивчала ситуацію?

- Комісія завершила свою роботу на даному етапі і дійшла висновку про необхідність дослі­дження дефектної прокладки силами спеціалізованої організації, що допоможе чітко встановити: був цей дефект допущений заводом-виробником чи утворився внаслідок специфіки установки прокладки та її експлуатації. Поки що відповіді на це питання нема, думаю, отримаємо її найближчим часом і вживатимемо коригувальних заходів для унеможливлення повторення ситуації. Адже 5 діб простою другого енергоблока при виведеному у ремонт першому доволі таки відчутні як для міста, так і для самої станції. Окрім певного дискомфорту, пов`язаного із обмеженням температури теплоносія й гарячої води, які подаються мешканцям Нетішина, для чого потрібно було задіювати ПРК, несучи при цьому додаткові затрати, змушені були в цей період закупляти електроенергію для власних потреб за підвищеним тарифом.

Отож, подібні зупинки даються дорого. На жаль, у січні по компанії вже було 4 порушення в роботі АЕС, що призвели до зупинки енергоблоків (Южно-Українська,  Рівненська, Хмельницька, а 30 січня - Запорізька), у минулому році за цей час ми не мали жодного порушення.

- Як відреагувала на вимушену зупинку нашого другого енергоблока чеська «Шкода», адже саме вона є виробником прокладок, одна з яких «дала збій»?

- Представник «Шкоди» на наше запрошення був включений до складу комісії, яка вивчала ситуацію. Отож, в компанії володіють наявною інформацією і зацікавлені якнайшвидше мати висновки фахівців спеціалізованої організації.

- Все більше актуальності у галузі набуває питання відтоку висококваліфікованих кадрів. Наскільки гострою є ця проблема на ХАЕС?

-  Якщо говорити про загальностанційний оперативний персонал, маємо достатньо людей, які працюють на відповідних посадах, або ж перебувають у резерві. У підрозділах штат начальників змін, інженерів також укомплектований.

Але ми чітко розуміємо, поки в нас затишшя, а за кордоном атомні енергоблоки активно будуються і спеціалісти там потрібні, бажаючі працювати там, де краще, будуть. Наскільки масово їхатимуть люди за кордон, де пропонують значно вищу плату, залежатиме від того, які кроки на випередження робитиме Україна. У Енергоатомі, наскільки знаю, над цим активно працюють.

- Ваша мала батьківщина – Донбас. Болить душа за рідний край, в якому йде війна?

- Звісно ж болить, там залишилися мої родичі, друзі, знайомі. Хтось переїхав у більш спокійні місця, інші залишилися, призвичаюючись до нелегких обставин. Дуже хочеться, щоб якомога швидше все закінчилося і спокій запанував у всій Україні.

Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука