Роки, подiбнi квiтам
Однією із запорук щасливого та змістовного життя людини є заняття справою до душі, розвиток професіоналізму, духовне збагачення. З професією моїй співрозмовниці пощастило: фах енергетика Людмила Панасенко обрала за покликом серця. Інакше і не могло бути, адже вона росла в сім’ї, де мама і тато працювали на тепловій електростанції в м. Унечі Брянської області. Маленька школярка часто бувала на роботі батьків: з мамою, яка працювала у хімічній лабораторії, ходила відбирати проби для досліджень. Батько працював черговим інженером з управління устаткуванням, і донька часто сиділа біля нього за пультом на робочому місці, з цікавістю оглядаючи машинну залу станції. Дитячі картинки поступово склалися у пазл долі, який логічно заповнив професійний вибір школярки. Людмила знала, що вона стане інженером-енергетиком, а шкільні друзі в старших класах вже вітали юнку з Днем енергетика. «Мама хотіла, аби я була музикантом, - пригадує Людмила Олексіївна, - проте я вважала, що ця професія не для мене, хоча і закінчила музичну школу. Улюблені шкільні предмети математика і фізика теж підсвідомо вплинули на мій вибір».
Отримавши після закінчення Ленінградського політехнічного інституту диплом інженера-теплоенергетика, дівчина оглядала майбутні місця роботи – Ленінградську, Мінську, Чорнобильську електростанції, проте серце полонила Хмельницька. Зрозуміла: хоче тут залишиться працювати. «Пам’ятаю, як вперше приїхала у Нетішин. Це було на початку травня: буяли цвітінням сади і повітря було зіткане із юнацьких мрій і натхненних сподівань. Мене одразу підкорила краса цього краю, і я вже знала: тут складеться моя доля», - каже пані Людмила.
Проте вона не одразу влаштувалася на Хмельницьку АЕС, двічі приїжджала і отримувала відмову. Наполегливість молодої випускниці з третього разу увінчалася успіхом. У квітні 1987 року, незадовго до пуску першого енергоблока, Людмила Панасенко стала першою жінкою-обхідником турбінного цеху атомної електростанції.
«За два роки, які я там пропрацювала, вивчила усе обладнання: знала призначення кожної труби, вміла відкривати та закривати засувки, а це вимагало значних фізичних зусиль. Набута практика стала у пригоді, коли перейшла у монтажний відділ Управління капітального будівництва ХАЕС інженером-куратором турбінного цеху. Згодом знання втілилися при будівництві 2 енергоблока», - розповідає жінка.
Людмила Панасенко – натура цілісна. Все, за що береться, доводить до логічного завершення. Вміє приймати рішення по-чоловічому вольові та по-жіночому компромісні. У 1997 році саме вона очолила монтажний відділ УКБ, до завдань якого входить забезпечення технічного нагляду. Це щоденний контроль за проведенням будівельно-монтажних робіт, постійні уточнення та узгодження проектів. Спеціалісти відділу наділені правом надавати зауваження проектним та будівельним організаціям щодо впровадження новітніх технологій, сучасніших матеріалів, формування кошторисів. Вони, ніби арбітри, які забезпечують повне порозуміння між замовником та виконавцем.
Багато завдань колектив відділу виконує і в експлуатуючій організації, адже фахівці підрозділу беруть участь у плануванні об’ємів робіт на поточний рік, на перспективу, готують документи для проведення тендерів з вибору постачальника послуг на будівельно-монтажні роботи, впроваджують заходи з реконструкції та модернізації 1-го і 2-го енергоблоків. Свої знання, досвід та вміння спеціалісти готові вкласти і в новий потужний проект – добудову блоків 3 і 4 Хмельницької АЕС. Наразі ж планують роботи з будівництва комплексу переробки радіоактивних відходів на майданчику ХАЕС, це достатньо великий об’єм заходів.
Уродженка Брянщини, Людмила Панасенко давно і міцно пустила коріння в Україні. Тут створилася її сім’я, народилася донька, доля подарувала вірних незмінних друзів, які поряд уже багато років. У розмові з Людмилою Олексіївною хотілося поговорити і на суто жіночі теми, легкі і необтяжливі, особливо напередодні весняного жіночого свята.
- Яка пора року вас найбільше надихає?
- Не можу сказати однозначно. В кожній порі є своя, неповторна краса, важливо бачити це і наповнювати нею своє життя. Обожнюю зиму, для мене вона є втіленням спокою, філософії буття, реалізації моїх мрій і простих людських задоволень, на які часто не вистачає часу. Це час, коли можна багато читати, роздумувати, насолоджуватися грайливим вогником і тріскотінням дров у печі, вбирати очима цнотливу красу засніженого зимового лісу, виїжджаючи на лижах на прогулянку поблизу дачі. Весна для мене асоціюється з першоцвітами, я їх дуже люблю, літом люблю плекати квіткову красу своїми руками. А як може не подобатися осінь з її щедрою золотою душею, з її пізніми квітами і присмаком солодкого примерзлого винограду, який не встигли весь обірвати на дачі?
- Що створює гармонію у вашій душі?
- Душевне спілкування із друзями. Коли довго не спілкуюся, здається, щось втрачено, а зустрінуся із подругами, поговоримо, пожартуємо і поспіваємо – і знову стаєш цілісною. Для мене неоціненною є дружба із моїми інститутськими подругами: втрьох ми стараємось якомога частіше зустрічатися, це такий заряд енергії молодості на тривалий час. Останній раз бачилися у Петербурзі, де вчилися, а за рік до того відвідали разом Львів, якраз під час джазового фестивалю. Чотири дні ми бігали на концерти, відвідували майстер-класи, побували у багатьох цікавих місцях цього дивовижного міста! Подружки були у захваті від усього, що там бачили, а найголовніше: ми знову змогли відчути себе тими безтурботними студентками, якими були колись.
- Ви максималістка?
- Ні, стараюсь притримуватися «золотої середини», адже саме в ній криється гармонія та абсолют. Максималізм – це життя на верхній точці, а є ще й нижня. Такі каруселі не для мене, я у всьому шукаю рівновагу.
- Музика теж займає не останнє місце у вашому житті?
- Так, але наразі це не професійний рівень, а потреби душі. Я в свій час закінчила музичну школу, граю на фортепіано, гітарі. Будучи студенткою, співала в хорі: він у нас був великий академічний, восьмиголосий: з чотирьох жіночих та чотирьох чоловічих партій. Ми багато гастролювали, співали пісні різними мовами, поряд із російською, українською, англійською були навіть литовська та ліванська. Полюбляю бардівське мистецтво. Мені подобається рок-музика, адже вона несе таку потужну молоду енергетику і при цьому в ній стільки філософії! Обожнюю «Queen», «Scorpions», нещодавно донька відкрила мені «Мuse», а серед сучасних українських виконавців моїм фаворитом є «Океан Ельзи». Однозначно стверджую: побувавши у них на концерті, мінусуєш 20, а то й 30 років! Драйв неймовірний! Останнім часом люблю слухати Сергія Бабкіна, його музика надихає мене на конструктив. Так, музика – це теж моє натхнення.
- Якби можна було розпочати життя спочатку, де б ще хотілося себе спробувати?
- Я б знову реалізувала себе як інженер-енергетик, тому що ніколи не виникало бажання щось змінювати у своєму житті кардинально. Мені подобається, як складається моє життя, і знаю, що я на своєму місці. Десь у глибині душі я завжди знаходжу точку опори, яка дає мені стабільність, вона і в характері моєму – потреба стабільності.
Хоча, якщо пофантазувати, можливо, хотіла б себе спробувати в сучасних інформаційних технологіях, адже світ настільки стрімко змінився з того часу, коли була студенткою. Хотілось би навчитися малювати. Я прихильниця імпресіонізму, люблю живопис у цьому стилі, особливо роботи Клода Моне. Перебуваючи в Парижі, я відвідала його музей. Коли туди зайшла, у прямому значенні цього слова сіла (там по центрі зали стоять диванчики для відвідувачів), у мене просто підкосилися ноги від тієї несподіванки, що побачила. На всю стіну розкинулося полотно з відомими жовтими водяними ліліями, я це відчуття, коли німієш перед такою величною красою, пам’ятаю донині.
- Що дає натхнення, приносить задоволення від життя?
- Люди, квіти, птахи, подорожі, книги… Від усього цього у мене найяскравіші емоції і переживання. Люблю із сім’єю збиратися на свята, готувати свої традиційні фірмові страви, освоювати нові, накривати стіл, сміятися і співати у колі родини і друзів. Квіти – це, мабуть, моє найбільше хобі, яке скрашує світ і життя. Мені приносить величезне задоволення висаджувати, спостерігати, як вони ростуть, цвітуть, милують очі. Дуже люблю едельвейси, коли їх розвела, здавалося, кращої квітки немає. Від них заряджаюся позитивною енергетикою. А ще подобається спостерігати за птахами, я завжди на дачі знаходжу час для цього. Люблю читати, особливо психологічну, філософську літературу, зокрема японську, щоб був розмитий сюжет, роздуми, щоб відчути, але не розгадати таємницю…
Обожнюю подорожувати, сприймаю міста за запахом. Париж мені пахне ваніллю, демократичністю і свободою, у захваті від нього. Я довго ходила під враженнями, коли вперше у 2004 році там побувала. Не розумію людей, які кажуть, що він брудний, що в ньому багато мешканців-африканців чи вихідців зі Сходу. Для мене це справді місто кохання і романтики, і я була всередині тієї краси, а не просто споглядала її. Я отримала величезне задоволення, спостерігаючи за звичайними людьми: дітьми, молодими парами, чепурними бабусями та дідусями. Вони якось по-особливому спілкуються, сміються, тримаються за руки. Вразив спокій: під час автомобільного затору, наприклад, ніхто не сигналив, не метушився, не нервувався.
Дуже красива Барселона – велична, комфортна, сучасна! В Україні ж моє серце давно підкорив Львів. Люблю його за запах кави і вишуканої випічки, за дух свободи і відчуття міксу епох, за шляхетність і особливий шарм, який притаманний тільки місту Лева. Мені подобається розглядати старі величні будинки із тріщинками-зморшками, ніби поважних панянок, які ховають свою мудрість і таємницю у куточках очей. Так, відреставровані споруди красиві, але часто втрачають свою індивідуальність.
- Як ви вважаєте, що заважає жити щасливо?
- Завищена самооцінка, неадекватне ставлення і сприйняття себе як особистості. Нерозуміння реальної картини: хто ти? Потрібно ставити перед собою реальні цілі і досягати їх, інакше крім розчарувань і розбитих мрій нічого очікувати від життя.
- Ви щаслива жінка? І який, на вашу думку, той рецепт щастя?
- Так, я щаслива жінка! Я люблю життя, ніколи ні за чим не жалію, це моє щоденне кредо, стараюся брати все, що дарує новий день, і використати в найкращому вигляді. Я вірю в долю, багато подій за всі роки стали цьому підтвердженням. Не прагну туди, де добре, а стараюся зробити добре там, де я є. Ніколи не чекаю, що хтось буде мене робити щасливою і веселою, я можу зробити це сама. Живу за принципом: «Краще запалити одну свічку, ніж вічно проклинати пітьму!» Адже якщо кожен запалить вогник, то пітьма розсіється, тому поважаю людей дії і себе вважаю такою.
Моє щастя наразі – внук Давид, я і не очікувала, що це будуть такі глибокі емоційні відчуття, це інший стан у порівнянні із власними дітьми. Діти – це, так би сказати, обов’язкова програма, ти відповідальний за їх виховання. А внуки – ніби довільна програма, тут ти їм можеш дати все, що, насамперед, близьке і любе твоєму серцю. Я йому граю на гітарі, показую свої квіточки і рослини, - хочу поділитися усім, що робить мене щасливою.
Щодо рецепту щастя, то він простий: потрібно більше віддавати, не шкодувати свого часу, сил, своїх емоцій, радості людям. Все те, чим поділишся, повернеться до тебе сторицею. Я щаслива, коли можу комусь допомогти, чимось поділитися. Стараюся не носити в собі образу, від цього також почуваюся і вільнішою, і щасливішою. «У цьому світі користь приносить кожний, хто полегшує тягар іншої людини» - абсолютно погоджуюся зі словами письменника Чарльза Діккенса.
Моя співрозмовниця жартує, що навіть усі бажання її збуваються: все, що вона захотіла – те зробила. Адже вони реальні, її мрії, як у кожної з нас: жити повноцінно, любити безумовно, творити натхненно!
Тетяна Степанюк
Р.S. Пані Людмила поділилася з нами рецептом однієї зі своїх фірмових страв під романтичною назвою
«Яблука під снігом»
1 пачку розтопленого масла чи маргарину змішати із 3 склянками борошна, додати щіпку солі, соди, 1 склянку сметани, 1 жовток. Замісити м’яке тісто, сформувати кільця, як на вареники. Всередину кожного покласти половину почищеного яблука, в серединку якого засипати 1 чайну ложку цукру. Зверху тісто скріпити, сформувати у вигляді булочки. Змазати зверху збитим білком із 2 столовими ложками цукру. Випікати до рум’яного кольору.