Фахівець із творчої родини

Інженер-програміст 1 категорії відділу програмного забезпечення інформаційних технологій служби інформаційних технологій Анжеліка Подковенко за статусом належить до людей творчих. Вона з родини «Почесного винахідника та раціоналізатора  СРСР»  Леонтія Павловича Подковенка.  Батько залишив гарну спадщину добрих справ у колективі ХАЕС.

Серед перших технічних проблем були  труднощі із краном кругової дії - полярним. На заводі-виробнику міста Красноярська під час збирання металоконструкцій ходової частини допустили брак. З’ясовуючи причини, дійшли висновку, що необхідно зрізати певну кількість зварювальних швів, виготовити деякі нові деталі і провести повторне збирання конструкції. Відповідальність надсерйозна, адже механізм знаходиться у реакторному відділенні. Запросили конструктора заводу-виробника, з якими прибув на станцію особисто Міністр важкого машинобудування СРСР. Тривалі дебати і аргументація з боку замовника призвели до рішення про перемонтування бракованої частини крана. Леонтій Павлович робив розрахунки і був відповідальним за якість робіт.

Зрештою він особисто взяв участь у випробуваннях полярного крана, який став рухатись без ривків, плавно і велично.  Деякі  пропозиції по конструктивних елементах перенесені у проект наступних кранів данного типу.

У дев’яності роки Хмельницька АЕС стикнулася із проблемою утилізації  відпрацьова­ного мастила головних циркуляційних насосів. Для утилізації потрібна була спеціальна установка, яка вироблялась у Свердловську. З коштами було сутужно, тому питання про нове придбання не ставилось. Головний інженер Хмельницької АЕС запропонував долучитись до проблеми.

Досвідчений конструктор разом з колегами розробив міні-установку, у якій були передбачені  насоси, арматура, система вентиляції, щит та пульт управлі­ння. Випробування засвідчили, що конструктори рухались правильним шляхом. Згодом все відпрацьоване мастило пройшло успішну утилі­зацію. Отримали патент, дос­від поширили атомники Южно-Україн­ської АЕС. Розробка вищеназваної установки від НДІ «Хіммаш» коштувала на той час 500 тисяч доларів США. КТВ розробив її власними силами у робочий час.

До виходу на пенсію у 2006 році Леонтій Павлович очолював колектив КТВ, був його душею і рушієм.

Молодша донька Анжеліка з огляду на традиції, що культивувались у сім’ї, обрала технічний напрям діяльності. Після закінчення вузу прийшла у відділ автоматизованих систем управління інженером-програмістом 3 категорії.  Комп’ютерні науки змінювались із калейдоскопічною швидкістю. Навчалась, як говориться, без відриву від виробництва. 1995 року на станції було прийнято рішення про поступовий перехід з технології мейнфреймів (високопродуктивних комп'ютерів зі значним обсягом оперативної та зовнішньої пам'яті, призначених для організації централізованих сховищ даних великої ємності, виконання інтенсивних обчислювальних робіт) на «клієнт-сервер». Перший комплекс завдань за цією технологією персонал лабораторії програмного забезпечення зреалізував вже в 1996 році – кілька десятків робочих місць у відділі кадрів, відділі праці і заробітної плати, бухгалтерії підключили тоді до серверу баз даних Oraclе, який на той час тільки почав виходити на український ринок.

За 27 років  роботи у підрозділі Анжеліка Леонтівна самостійно або у складі групи розробила і впровадила більше десятка автоматизованих задач, комплексів задач та підсистем. При їх розробці та впровадженні розробила більше п’ятдесяти виробничих та організаційно-розпорядчих документів.

На даний час є керівником проектів створення та впровадження інформаційних комплексів задач «Електронний наряд», «Облік і контроль водно-хімічного контролю першого та другого контурів ВП ХАЕС» та «Супровід експлуатації ядерного палива на ХАЕАС», займається удосконаленням програмного забезпечення «Облік малозначних подій» та комплексу задач «Електронний журнал невідповідностей ВП ХАЕС». З переліку завдань можна судити, що вона відповідальний і грамотний працівник,  спеціаліст високого ґатунку, авторитетний фахівець і менеджер.

Стопами матері намагається йти син, який завершує навчання у провідному технічному вузі Києва.

На станції працює старша сестра та племінник Анжеліки Леонтівни. Кожен вносить свою частину праці у надійну роботу станції.

Віктор Гусаров