Феєрія кольорів нашої надії

 

Видовищними були цьогорічні урочистості з нагоди відзначення Дня державного прапора України, які проходили на площі перед міськвиконкомом. Саме тут піднято нове синьо-жовте полотнище, поруч з яким тріпотять прапор міста і Євросоюзу. Історичну довідку про нашу національну святиню зробив заступник директора міського краєзнавчого музею Тарас Вихованець. Які б кольори не домінували в ту чи іншу епоху на прапорі держави, яка була прародичкою сьогочасної України, на ньому неодмінно були присутні чи то голубий, чи золотавий. Зрештою, обидва стали основними при затвер­дженні ще сотню років тому українського прапора, який після вимушеної паузи (не забуття!), бо в Радянському Союзі державні символи були зовсім іншими, після «розлучення» 15 сестер – республік кольори нашої надії – синій і жовтий – отримали нове життя.

Пригадую кінець 80-х років минулого століття, коли масштабні акції під проводом Руху в столиці України супроводжувалися дивовижним маєвом національних прапорів, що викликало лють у влади. Але ніщо вже не могло зупинити націю, яка воліла обрати свій шлях розвитку. І вже за кілька років таки не буде СРСР, Україна стане самостійною державою, а її символами – синьо-жовте знамено і золотий тризуб.

Сьогодні прапор України більше, ніж національний символ. За три роки неоголошеної війни, яку переживає країна, він, наголосила ведуча урочистостей, наповнився новим змістом, новими емоціями і новим значенням. Це найдорожча святиня, за яку і сьогодні ведуть боротьбу в зоні АТО, символ свободи і волі, віри та сили українського народу. Нагадаю, що в Нетішині стараннями демократично налаштованих громадян він затріпотів на флагштоці в центрі міста ще в квітні 1990 року. Ми зробили це першими на теренах Хмельниччини. У цьогорічний День прапора почесну місію підняття державного знамена виконали юні дарування міста - титулована вокалістка Анастасія Завадська та переможець Всеукраїнської краєзнавчої експедиції «Моя Батьківщина – Україна», вихованець школи бойового гопака «Сварог» Родіон Новза. З словами вітань до присутніх звернувся міський голова Олександр Супрунюк та генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко. Він, зокрема наголосив, що підприємство підійшло до свята прапора і нашої незалежності з хорошими трудовими успіхами. За неповні вісім місяців поточного року вироблено 10.5 мільярда кВт*год електроенергії, що складає майже 11% всієї електроенергії виробленої в Україні. Перед колективом АЕС стоять серйозні завдання, від реалізації яких залежить стан економіки країни, її енергетична безпека. Йдеться про продовження термінів експлуатації енергоблока №1, реалізацію довгоочікуваної мети персоналу станції і жителів міста – будівництво третього і четвертого енергоблоків, втілення в життя проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз». Це потребує самовідданої титанічної праці і до неї енергетики готові.

Проникливо зазвучала у виконанні Каміли Пельванової-Геворкян пісня про український прапор, а юні козачата свій танок з прапорами перетворили у справжню феєрію кольорів нашої надії. Прикметно, що з випущених в небо чоти­рьох в’язанок  повітряних кульок дві з них – саме синя і жовта - у височині з’єднались воєдино, ніби утворивши  прапор.

Наступного дня, у свято нашої незалежності до синьо-жовтих кольорів додалися яскраві візерунки українських вишиванок. Багато нетішинців надають перевагу такому вбранню в дні урочистостей. Святкового настрою додавала виставка творчих робіт декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва, нетішинці з цікавістю відшукували фото своїх близьких і знайомих на фотовиставці «Вишиванка єднає українців», брали участь у забавах і конкурсах.

З нагоди відзначення 26-ї річниці Незалежності України чимало нетішинців нагороджено Почесною грамотою міської ради. Серед них і працівники Хмельницької АЕС - начальник РБУ ЕРП Володимир Іванович Кандабаєв, комірник комунального господарства Ірина Вікторівна Майструк, столяр 5 розряду спортивного комплексу Микола Борисович Осух, дезактиваторник 5 групи дільниці з дезактивації устаткування, трубопроводів та приміщень цеху дезактивації і поводження з радіоактивними відходами Богдан Васильович Дмиш, майстер 1 групи дільниці тепло-водозабезпечення і каналізації гідротехнічного цеху Богдан Богданович Гнатів.

Як і в День прапора, керівники міста й атомної електростанції в супроводі групи нетішинців поклали квіти до пам’ятних знаків В’ячеславу Чорноволу і Героям Вітчизни, аматори сцени порадували учасників свята концертною програмою «Люблю тебе я, Україно моя».

Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука