Фізичний захист ХАЕС  - на рівень світових вимог

На Хмельницькій АЕС введено у дослідну експлуатацію новий пульт фізичного захисту. Це стало приводом для робочої наради за участі представників шведського регулюючого органу з радіаційної безпеки (SSM) та норвезького органу з радіаційного захисту (NRPA),  Енергоатома,  корпорації «ТСМ Груп», як головного проектанта, та фахівців, які опікуються фізичним захистом електростанції. Метою зустрічі стали здобутки співробітництва у галузі ядерної захищеності та фізичного захисту Хмельницької АЕС із іноземними інвесторами. Саме завдяки цьому співробітництву реалізовано проект технічної допомоги у сфері фізичного захисту ХАЕС, яким опікуються Швеція та Норвегія. Безпосереднім виконавцем робіт є корпорація «ТСМ груп», що тривалий час співпрацює із фахівцями Хмельницької АЕС.

Під час візиту іноземні партнери оглянули  оснащений сучасною апаратурою  центральний пульт системи фізичного захисту. Він відповідає передовим вимогам і стане робочим інструментом у функціонуванні відповідної служби.

Відкриваючи робочу нараду, заступник генерального директора з фізичного захисту і режиму Олег Редзинець зазначив, що проект має неабияку історію і допомога іноземних партнерів із Швеції та Норвегії була дієвою та вчасною.

Заступник генерального директора з капітального будівництва Хмельницької АЕС Олег Рахлінський у вітальному слові висловив впевненість у подальшій співпраці із закордонними партнерами.

Варто нагадати, що саме спеціалісти управління капітального будівництва, роботою якого опікується Олег Васильо­вич, брали активну участь у підготовці документації та супроводі основних робіт. Саме ж спорудження приміщення пульта фізичного захисту було довірено ПАТ УБ ХАЕС, як генеральному підряднику,  субпідрядником виступило ТОВ БМУ-4, яким керує Володимир Сірук.  Праці­вники цього  підрозділу займалися загально-будівельними роботами – від спорудження до встановлення сантехніки.

У проектуванні фундаменту споруди взяв активну участь колишній начальник конструкторсько-технологічного відділу Хмельницької АЕС, почесний винахідник СРСР Л.Подковенко. Леонтій Павлович, на жаль, вже відійшов у потойбіччя. Символічним є те, що його внук Олексій Васильєв, який працює  начальником відділу забезпечення експлуатації інженерно-технічних засобів служби фізичного захисту, буде виконувати свої професійні обов’язки саме у цьому приміщенні.

Шведський представник регулюючого органу з радіаційної безпеки Ларс ван Дассен висловив задоволення від плідної співпраці з українськими колегами. Йому випала нагода стати свідком трьох етапів реалізації проекту – початку будівництва, завершення зведення будівлі та введення  пульту фізичного захисту у дослідну експлуатацію.

Під час україно-шведсько-норвезької зустрічі всіма сторонами наголошувалося на важливості забезпечення надійної системи фізичного захисту ядерного об’єкта, її модернізації у відповідності зі світовими стандартами.

Президент корпорації «ТСМ груп» Олександр Охріменко високо оцінив співпрацю з українськими енергетиками. Системи фізичного захисту ХАЕС, що розробляються його колегами, відповідають вимогам національного законодавства у сфері фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, інших джерел іонізуючого випромінювання на об’єктах ядерної енергетики.

Спеціалісти компанії «ТСМ груп» безпосередньо створювали комплекси інженерно-технічних засобів фізичного захисту обох енергоблоків станції, також розробили проектно-кошторисну документацію технічного переоснащення  комплексу та технологічної частини Центрального пульту фізичного захисту (ЦПФЗ) ХАЕС. Реалізацію проекту «Технічне переоснащення комплексу інженерно-технічних засобів системи фізичного захисту енергоблока №1» було розпочато ще у 2014 році. У новозбудованій будівлі знаходиться центральний пульт та приміщення для навчання персоналу, яке використовуватиметься і для засідань антикризового штабу у рамках антитерористичних навчань. Сучасний центральний пульт системи фізичного захисту дозволить мінімізувати вплив людського фактора, вдосконалити рівень фізичного захисту та ядерної безпеки на Хмельницькій АЕС. Після втілення усіх заходів, які передбачені проектом, ХАЕС стане атомною електростанцією з надсучасним обладнанням у плані системи фізичного захисту.

- Посилення фізичного захисту і оборони ядерних об’єктів - процес безперервний. Ми вже зараз чуємо певні пропозиції від спеціалістів фізичного захисту, щодо подальшої модернізації систем, які зараз вводяться в експлуатацію. І це радує, - сказав Олександр Охріменко.

У ході робочої зустрічі активну участь брали працівники служби фізичного захисту, яким випала доля опановувати сучасні підходи ведення основної роботи. Більшість з них має  значний досвід у реалізації заходів з покращення фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів. На Хмельницькій АЕС ще  2000 року почалась реалізація масштабного проекту зі створення сучасного комплексу інженерно-технічних засобів фізичного захисту. Хмельницька АЕС стала першою атомною станцією України, оснащеною передовим комплексом. Досвід із впровадження  його у дію став принагідним у 2004 році, коли виконувалися заходи зі створення аналогічного, але ще більш сучасного комплексу для другого енергоблока ХАЕС. Реалізація таких заходів була обов’язковою умовою отримання Хмельницькою АЕС ліцензії на експлуатацію нового енергоблока. У введенні в експлуатацію другого енергоблока є заслуга і працівників СФЗ, що організовували та забезпечували у період добудови контрольований доступ на територію Хмельницької АЕС персоналу буді­вельно-монтажних організацій та надійне збереження товарно-матеріальних цінностей. Варто відзначити, що реконструкція постійного периметру ХАЕС  у 2012 році дозволила оснастити підрозділ охорони не тільки сучасними засобами виявлення, а й комп’ютеризованою системою відображення спроб проникнення на територію об’єкта. Проведено модернізацію комплексу інженерно-технічних засобів фізичного захисту реакторного і турбінного відділень та резервних дизель-електростанцій першого енер­гоблока. Тепер до цього переліку приєднався і новий центральний пульт фізичного захисту.

Під час зустрчі із представниками ЗМІ заступник генерального директора ХАЕС з фізичного захисту і режиму Олег Редзинець відзначив:

- Реалізація міжнародного проекту через певні обставини дещо затягнулась у часі. Але завдяки шведським та норвезьким партнерам вдалося його благополучно втілити. Зараз центральний пульт фізичного захисту перебуватиме у дослідній експлуатації. Надіємось, що цьогоріч його вдасться перевести у промислову експлуатацію. Ми сподіваємось на тривалу міжнародну співпрацю, яка дасть можливість сферу забезпечення фізичного захисту Хмельницької АЕС підняти на ще  вищий сучасний рівень.

Олександр Шустерук

Фото автора